Domáci jogurt

nancy1974 - fotkanancy1974, 14. septembra 2012
Domáci jogurt
Foto: nancy1974

Jogurt pripravujem v jogurtovači a celá príprava mi zaberie asi 2 minúty :-). Cena takéhoto 200 ml jogurtu je približne 0,10€ a nedá sa Zobraziť celý popisJogurt pripravujem v jogurtovači a celá príprava mi zaberie asi 2 minúty :-). Cena takéhoto 200 ml jogurtu je približne 0,10€ a nedá sa chuťovo porovnať s kupovaným.

6
porcií
2 minút
príprava
480 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 liter
(1 kelímok)




Postup

  1. 1

    Do každého pohárika dám 1 lyžičku jogurtu a zalejem mliekom izbovej teploty, premiešam a vložím na noc do jogurtovača (8 hodín).

  2. 2

    Poháriky vyberiem z jogurtovača, zatvorím a vložím do chladničky vychladiť. Hotovo

Diskusia k receptu

micanela
asi blbá otázka - ale dá sa to nejak spraviť aj bez jogurtovača?
sovka62
Nad jogurtovačom rozmýšľam už x rokov a vždy som to pre nejakú príčinu vzdala. Ty si ma naštartovala tak, že som práve teraz odoslala objednávku do internetového obchodu a konečne začnem jogurty vyrábať doma.
Mám však jednu prosbu. Prezradíš mi, kelímok akého jogurtu mám mám pridať, aby som ten môj mala taký krásny hustý ako ty?
sovka62
A teraz som v úplnom šoku, taký internetový obchod som ešte nezažila. Práve mi oznámili, telefonicky i mailom, že jogurtovač mi už odoslali a najneskôr v stredu ho mám doma. Úžasné, nie?
tetrisss
Co uz, myslim si, ze je to zbytocna investicia. Jogurt sa da nechat dozriet celkom jednoducho, dame ho do fllasiek od majonezy, zatvorime, do hrnca s hrubym dnom nalejeme teplu vodu, taku aby sme citili, ze je tepla, okolo 40 st, dame flasky a nechame 6 hodin v tejto teplej vode tak, ze aspon raz sa presvedcime, ze je voda dostatocne tepla, ak nie, dohrejeme opatrne a nechame tak. Zvyknem to vecer urobit, ked idem spat dohrejem a rano mam krasny jogurt.
sovka62
@tetriss , ja som to takto skúšala, mala som originál práškovú jogurtovú kultúru a plnotučné čerstvé mlieko. Jogurt sa nevydaril ani prvý, ani druhý raz, nebol taký hustý ako je to na obrázku, bol hlienovitý a ťahal sa za lyžičkou, skrátka nechutný. Preto chcem vyskúšať ten jogurtovač a preto chcem vedieť, aký to bol jogurt, ktorý @nancy použila. Tak som tých 22 evri riskla.
tetrisss
Ved ja nic, myslim, ze to nebude zariadenim, problem je material. Ja beriem mlieko z pojazdnej kravy a najlepsie sa mi osvedcil smotanovy jagurt zvolensky. Inak je pravda, ze jogurt ma inu konzistenciu, nie je taky kremovy, lebo do predavaneho na tento ucel davaju skrob. Toto asi ani ten stroj nevyriesi, ale sama som zvedava, daj vediet, ako budes spokojna.
tiginko
nám sa po niekoľkých pokusoch a omyloch darí cca 2 roky vyrábať fantastický hustý jogurt podobný pravému gréckemu. Máme jogurtovač s 1l nádobou, ktorý ohrieva obsah po dobu 8 hod síce na nám neznámu teplotu, ale predpokladám, že na asi 40 st. Najviac sa nám osvedčilo Tatranské horské mlieko plnotučné od Tami (červené štvorcové krabice - kupujeme buď v Bille alebo Terne) alebo Levické plnotučné v umelých fľašiach. Ak kúpite plnotučné mlieko v mliekomate, to sa odporúča prevárať a následne schladiť na cca 40st. Nesnažte sa používať nízkotučné mlieka, nikdy z nich kvalitný hustý jogurt v domácich podmienkach nevyrobíte. Nebojte sa, zas toľko zplnotučného jogurtu nepriberiete a obsahuje viac vápnika a kvalitných proteínov ako nízkotučný. A najlepší "štartovací" jogurt je jednoznačne Hollandia bio selský. Potom si pár ďaľších dávok môžete urobiť z vlastného, ale občas je dobré obnoviť kvalitu kultúr novým bio selským. Ja tak robím každú cca 5 dávku. A nesmierne dôležitá je hygiena: všetky použité nádoby a riady je potrebné obariť vriacou prevarenou vodou, pretože akékoľvek iné baktérie ako jogurtové vám môžu znehodnotiť celý jogurt, čo sa prejaví zhoršenou kvalitou (ťahavosť, hlienovitosť, nepríjemná vôňa...)
tiginko
ešte k tomu mlieku: ak nechcete prevárať, používajte mlieko s predĺženou spotrebou ale určite nie trvanlivé!
sneica
podaril sa ...ja robievam tak ze pridavam susene mlieko a hned dnes spravim podla teba...som zvedava...
anykama
Robim už roky jogurt bez jogurtovača.lLiter mlieka z pojazdnej kravy prevarím a do 45 % veho rozmiešam bilely jogurt s probio kultúrou.Nalejem do skleničiek a zabalím do deky a strčím pod paplon na 6-8 hodín.Trochu tekutiny na vrchu neni na závadu v ladničke zanikne.
katkaszaboova
Aj touto cestou ďakujem @irenaw a @longova za uznanie a rozširovanie môjho receptu, ani si neviete predstaviť, ako ma veľmi-veľmi teší, že môj návod na výrobu domáceho jogurtu má takýto úspech :-) podeliť sa oň nebolo zbytočné, keď už čo len jednému človekovi pomohol ušetriť si peniažky a mať výborný pocit z vlastného výrobku. Ďakujem baby ešte raz!!!
klaura
tiež si často robím doma jogurt podľa @katkasaboova ... vždy sa mi vydarí ...
chcete mať jogurt zaujímavej chut ? rozmiešajte pred jedením pár zrniek (ale naozaj len 3-4) instantnej kávy ... mňam :)
vevuska53
áno dá, ja som to robila tak,že som mlieko zohrala na izbovú teplotu a vmiešala som jeden jogurt do mlieka dobre premiešala a zabalila do deky, cez noc sa pekne spravil biely jogurt, deti si potom podľa chuti pridávali džem alebo čerstvé ovocie
sovka62
Jogurtovač prišiel dnes, hneď ako som ho vybalila, som sa vybrala na nákup. Určite ho budem robiť z čerstvého mlieka z mliekomatu, dnes mi ho nemal kto priniesť. Tak som kúpila Levické plnotučné, jeden biely 150g jogurt Tami a aj polotučné sušené mlieko, lebo taký návod bol k jogurtovaču. Práve som ho vybrala a skontrolovala. V piatich pohárikoch je hustý ako remeň, vo dvoch je navrchu asi lyžica srvátky, čo podľa výrobcu toho stroja nie ja závadu. Už sa teším, ako ho ráno ochutnám, pekne vychladený. Ďakujem ti za inšpiráciu.
sovka62
Čakala som, že ten jogurt bude dobrý, ale prekonal očakávania, je výborný. To je jogurt, aký sa predáva v sklených flašiach, vyrába ho firma Agro-La z Čiech. Ten mám najradšej, ale je naozaj drahý a tak na pultoch bežne nebýva. Už ma to nemusí trápiť, mám svoj, rovnako dobrý.
marianne69
@sovka a prezradis prosim,aky typ jogurtovaca si si kupila?ved aj ja nad nim uvazujem,len nemam jasno aky....najskor som sa mu branila,reku zase bude mat na co prach sadat,ale doma sme jogurtovy,tak by mal byt vyuzity...
afptrans
@sovka tiež sa pripájam k @marianne69 , aj mňa zaujíma ten jogurtovač.. je ich na trhu viac, ťažko sa rozhoduje a je super, ak má niekto už skúsenosť s konkrétnym prístrojom a môže odporučiť. Prípadne aj ten internetový obchod. Ďakujem pekne.
radox1
chcel som kupit aj ja jogurtovc,ale nakoniec som od toho upustil,a robim ho v rure na 40°.ked sa zachova sterilita,mlieko z automatu a ako starter kvalitny jogurt, je husty a vyzera ako kamen.
dandulka
Robievam aj ja jogurt v jogurtovači, presne podľa receptu,no niekedy sa mi podarí redší , na vrchu je srvátka. Používam mlieko z automatu a smotanové jogurty. Chcem sa spýtať, či sa poháriky počas výroby zatvárajú, alebo až potom , keď sa uložia do chladničky.
hralka
jogurty robím doma už vyše 20 rokov,najprv bez jogurtovača a potom v ňom.Robila som z prevareného čerstvého kravského mlieka a smotanového jogurtu a ked´ som nemala,tak z kúpeného s predľženou dobou spotreby.Niekedy som pridala trochu vanilkového cukru,ked´ som chcela prisladený a ochutený.
anielikazalias
3.10.2012 o 17:29
ja jogurt zatváram v jogurtovači a potom ho mám riedky mám ho
skúsiť nechať otvorený?Skúste mi odpovedať
kimlo
Ja nechávam jogurty otvorené a sú také husté že ich môžem obrátiť hore dnom a nevypadnú.. Zatváram až keď ich dávam do chladničky. Jogurtovač nepoužívam, robím v rúre.
nancy1974
sovka62, najlepší jogurt je selský od holandie, tam je okrem jogurtovej kultúry aj baktéria, ale takto pripravený jogurt je trošku hrudkový, ak ho pripravíš s práškovou jogurtovou kultúrou tak je skoro ako grécky :-) ja kupujem raz za rok kultúru v climax, stojí 14€ a vydrží mi celý rok v mrazáku a to robím jogurt skoro každý deň
nancy1974
minule sa mi podarilo v jogurtovači pripraviť super kyslé mlieko, chcela som robiť jogurt a zabudla som ho tam skoro 12 hodín :-) paráda kyslé mlieko bolo na svete, ale použila som mlieko s mliekomatu a neprevárala som, iné mlieko by sa asi pokazilo
jamalinka
ja som tiež robievala kedysi dávno jogurt doma, už som na to aj pozabudla, ale teraz si ho znovu pripravím. Ja som ho robievala v zime a dávala som ho na taký viac vlažnejší radiátor od večera do rána a ráno som uzatvorila a dala do chladničky, jogurt bol tuhý ako remeň a dobrýýý.
latte
Dostala som presne tento isty jogurtovac od kolegyne, uz ho nepotrebovala a ja milujem jogurty, prvy krat ked som ho isla nastavit, tak som si myslela, ze sa ten cas bude posuvat a budem vediet kolko sa maju jogurty este robit...bala som sa, ze sa mi to same nevypne....ja som si zvykla pouzivat biely jogurt hollandia, je dost husty a davam len polotucne mlieko a aj tak je jogurt vynikajuci, naozaj odporucam kazdemu...niekde som citala, ze sa jogurty daju urobit aj v teplovzdusnej rure...ked to najdem, poslem link
turistka
@Nancy1974 , kupujem mlieko z Kauflandu plnotučné 3,5% + biely jogurt zvolenský, 1 ks ma pri ich cene vyjde 0,15 centov. Jogurtovač som kúpila za 18,80 eur, zjednala som sa s majiteľom, takže návratnosť som mala raz - dva, raňajky mám denne asi 4 roky, jogurt s vločkami. Som spokojná i s chuťou, niekedy si dám do neho lyžičku džemu, granka, na čo príde chuť. Toto raňajkovanie robím na radu lekára a funguje 100%.
nancy1974
Ja už nekupujem jogurty 3 roky a moja skoro 2-ročná dcérka iný jogurt ani neje? Treba to propagovať všade, u nás v rodine má jogurtovač už každý aj moja svokra :-)
turistka
@nancy1974 , neviem ako Ty, ale ja používam biely jogurt aj k vegeteriánskym jedlám, zeleninovým fašírkam, do rôznych šalátov, dokonca namiesto smotany do nepečených tort, je to veľmi dobré. Dobre, že Tvoja dcérka papá zdravé jogurty, je to zdravé.
nancy1974
ja už vôbec nekupujem kyslú smotanu nahrádzam ju jogurtom a aj koláče robím s jogurtom, cez leto som robila bublaninu bez vajec ale s jogurtom, nebola vysoká ale chutila super :-)
lubka272
Podľa mňa je jogurtovač zbytočný. Máme ho doma ale ja vňom jogurty nerobím. Robím ich v teplovzdušnej rúre nechaám to tam 6 hodín a krásny hustý jogurt je na svete. V jogurtovači sa musí robiť dlhšie a potom sa my zda kyslejší. :)
nancy1974
nerozumiem tomu ako niekto robí jogurt v teplovzdušnej rúre, aby sa urobil dobrý jogurt, ktorý má byť mimochodom kyslí lebo to je pravý jogurt tak treba konštantnú teplotu 45 stupnov, ja mám tiež teplovzdušnú rúru a keby som ju mala mať pustenu 6 hodín tak si tie jogurty môžem dať poslať z Honkongu a budú lacnejšie. Toto je môj názor nikomu nechcem protirečiť alebo podobne, okrem toho mám doma pračku, umývačku atď a nechodím prat na potok a jogurtovač používam na výrobu domácich jogurtov, je to prakticka vec, z nízkou spotrebou el.energie ...
turistka
@nancy1974- súhlasím, v rúre si neviem predstaviť. Jogurt má mať kyslastú chuť, je výborný a z jogurtovača i hustý, dávam na 6 hodín. Ráno zjem predposledný jogurt a hneď idem na ďalšiu várku z toho siedmeho. Keď míňam na studenú kuchyňu, robím častejšie. Nákup jogurtovača sa mi už dááávno vrátili financie. V obchode 1 ks 0,39, do 1 ks 0,15 a v tých 0,15 je i el.energia. Na každej várke mám zisk proti kúpe v obchode 1,68 eur. Niet nad čím uvažovať- je zdravý.
kimlo
Ja robievam v rúre, nemám zapnutý ventilátor, len ju nechám vyhriať na 50 st., vložím jogurty a vypnem...ráno mám krásne, kyslasté, husté jogurty. Z 1litra mlieka a 1 bielej Activie mi vyjde 6 jogurtov po cca 200ml.
nancy1974
v poslednom čase používam jogurtovú kultúru, zdá sa mi chuťovo trošku lepší a hlavne sa nemusím jedovať na manžela keď mi zje posledný jogurt :-D
turistka
@nancy1974 , zatiaľ som nemala záujem o jogurtovú kultúru, preto mám k Tebe otázku, v ktorom obchode ju kupuješ a na koľkykrát ju spotrebuješ, poprípade cenu výrobku. Ďakujem za radu, možno by som niekedy vyskúšala, keď píšeš, že sa Ti zdá, že je chuťovo lepší. I keď ja sa nesťažujem na tieto, čo robím sú chutné, no za pokus to stojí vyskúšať aj iné.
nancy1974
turistka , kupujem cez fi.Climax a potom ju mám odloženú v mrazáku, stojí 13,60 , vydrží mi celý rok a to jogurty robím 2-3x za týždeň
nancy1974
turistka, Všetko dobré aj vám, šťastné a veselé sviatky, všetko naj naj v novom roku 2013
turistka
Zdravím@nancy1974 , dnes som 1.x založila kultúru do domáceho mlieka, tak som zvedavá, ako mi jogurt dopadne. A kultúru od fi. Climax som si dala kúpiť.
henikaaa
Ahoj mám jednu otázočku a prosbu. Robím jogurt v jogurtovači a neviem prečo stále sa mi stáva že je na prvý pohľad hustý a ked ho už ideme jesť tak je taký ťahavý a ked tam dám ovocie tak je to riedke ako mlieko. Neviem čo robím zle. Nevieš mi prosím poradiť? Ďakujem
nancy1974
Teraz robím jogurt už len s jogurtovou kultúrou a nechávam ho dlhšie v jogurtovači určite 8 hodín, potom je tuhší a aj kyslejší.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia