Domáci jogurt

Domáci jogurt
Foto: evusik
evusikEvusik, recept pridal: 19. marca 2010 13:57Ďalšie jeho recepty

Urobiť dobrý domáci jogurt nie je vôbec ťažké a výsledok vás určite prekvapí.

Postup prípravy receptu

1

Pri výrobe jogurtu by sa mala dodržiavať maximálna hygiena asi ako keď mama chystá pre malého kojenca mliečko do fľaše. Preto by sa mali používať len kvalitné nerez materiály, nie drevená varecha a pred použitím ich treba dobre opláchnuť vriacou vodou.

2

Do hrnca dáme variť mlieko, ja používam pískací hrniec, mlieko nesmie prudko zovrieť, malo by dosiahnuť asi 80°C. Ja to mám vyskúšané tak, že len čo hrniec naberá paru, t.j. len slabučko zafučí už ho odstavujem. Teraz treba mlieko dať vychladiť niekam kde sa naň nebude prášiť, môžete ho prikryť čistou utierkou. Mlieko má vychladnúť tak, aby ste doň strčili prst a nepopálili sa. Hygiena nulová, ale čo už - funguje to.

3

Potom už len do mlieka zamiešame jogurt. Jogurt musí byť zo živou kultúrou - má to napísané na kelímku. Jogurt môžeme nechať cez noc v hrnci, alebo ho rozdelíme do vhodných nádob. Môžeme si takto spraviť čisto biele jogurty, alebo si na dno nádoby dáme ovocie, zalejeme jogurtom a odložíme do chladu na 24 hod., nie do chladničky.

4

Ja si domáci jogurt robím len biely a keď mám chuť na sladké - dám si ovocie, keď na slané - pridám roztlačený cesnak, nakrobno pokrájanú uhorku a mám rýchlu desiatu. Používam ho všade tam kde za normálnych okolností používam kyslú smotanu.

5

Ak si z takto pripraveného jogurtu odložíte asi 2dl napríklad do podára od detskej výživy môžete ho opätovne využiť na prípravu novej dávky.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (3,9 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • mb, 19. marca 2010 o 15:06
    tak toto vyskusam, jogurty, to je moje ;)


  • slnieckosom, 19. marca 2010 o 15:39
    Ó, ďakujem za recept, veľmi ľúbim jogurty, konečne si domka urobííííím...Srdečne ďakujem ;-)


  • hanina, 19. marca 2010 o 16:23
    Už som aj zabudla, že som to robievala. Vďaka za pripomenutie.


  • maarianna, 19. marca 2010 o 17:58
    mlieko ale treba zahusťiť tatra mliekom a odobratý jogurt by sa mal použiť na druhý den lebo státim stráca živé kultúry,môže sa dať do rúry na 45 stupnou pokým nestuhne potom sa môže dať do chladničky.


  • klaura, 19. marca 2010 o 18:10
    Práve včera som ho robila a fotila, že pridám na varechu ... predbehla si ma :( :))))
    Ale je to mňamka, vyskúšajte.
    Porciu bieleho jogurtu si vyskúšajte ochutiť v miske štipkou, ale ozaj len štipkou rozpustnej kávy ... mne to veľmi chutí, kto chce, môže aj trošku osladiť.


  • michsamant, 19. marca 2010 o 18:52
    aj ja takto robim :)


  • evusik, 19. marca 2010 o 19:26
    maariamma - ja robím len tak ako som napísala, nedávam žiadne tatra mlieko a odobratý jogurt vydrží v chladničke aj 3-4 dni. Výsledný jogurt mám vždy krásne hustý.


  • sjuz, 19. marca 2010 o 21:43
    Ja robím v jogurtovači - na liter mlieka jeden živý jogurt, 12 hodín, vypnem, dám do chladničky a mám jogurt zo skla:), ako za mojich detských čias:)


  • forneta, 20. marca 2010 o 08:28
    ne to še tam idú len dwe weci to e wééélmi zdĺĺhawéé... ale určite niekedy wyskúšam... mošno aj zajra... bo nemáme plnotučnéé... a mne sa nece ísť do obchoduu... xDxD aaach... zase mi šibe...


  • maarianna, 20. marca 2010 o 13:27
    každý robí podla seba ja som napísala ako robím ja pracujem okolo toho skoro celý život


  • evusik, 20. marca 2010 o 14:23
    Maarianna - keď sa pozrieš na internet nájdeš desiatky receptov na výrobu domáceho jogurtu, ja robím takto, ty robíš ináč. Daj ten svoj recept na Varechu nech je z čoho vyberať a keď tam napíšeš aj svoje skúsenosti určite si ich každý rád prečíta


  • tinca, 21. marca 2010 o 08:58
    Evusík ten jogurt vyzerá skvele a my máme už automat v PD na čerstvé kravské mlieko,tak myslím že bude super.


  • evusik, 21. marca 2010 o 10:41
    @tinca - čerstvé kravské mlieko je super, my chodíme občas kupovať na družstvo do Čachtíc, predávajú liter za 50 centov, čo je super cena. Vždy si kúpim 3 litre, dva vypijeme a z jedného urobím vždy jogurt
    a je to fakt iné ako kupované


  • 58vlasta, 21. marca 2010 o 17:41
    Tiež robievam takéto jogurty. Aj čokoládový, trvá to síce dlhšie, ale len v tom, že to musí postáť. Ináč je to výborné. Škoda, že sa nedá všade kúpiť čerstvé kravské mlieko. Majú to niektorí šťastie.


  • marienka44, 24. mája 2010 o 00:28
    Piskaci hrniec bol v minulosti hlinikovy! A Ty pises, ze treba mat naradie anticoro.


  • evusik, 24. mája 2010 o 11:15
    @marienka máš úplnú pravdu, ale ja mám aj ten pískací hrniec antikorový a mám ho už roky, ale nemusíš to variť v pískacom hrnci, ja som teraz robila z dvoch litrov a musela som to variť v normálnom hrnci, lebo do pískacieho sa mi 2 litre nevojdu a zabudla som naň a vykypelo mi - no čo už, počkala som až vychladne, pridala som jogurt a čuduj sa svete, ráno bol v hrnci jogurt jak remeň, nechcela som tomu ani veriť. Takže skús aj ten hliníkový uvidíš čo to spraví.


  • slnieckomoje1, 29. mája 2010 o 22:04
    mlieko neprihori
    ked sa dajú dve pl kryštalového cukru. robila som tiež domaci jogurt 1liter mlieka dva kelinky bieleho jogurtu a ked som ho spravila v ten deň mi ho moj eti stihli aj zjesť lebo u nás idú mliečne vyrobky na dračku ato je jedno či mlieko alebo mliečne výrobky


  • slnieckomoje1, 29. mája 2010 o 22:05
    pardon mám tam chybu moje deti stihli zjesť ospravedlňujem sa


  • halier, 28. júna 2010 o 07:34
    @evusik neviem, ako to robíš, ale mne to v hrnci nezhustlo, nechal som to celú noc a nič. použil som jogurt s probiotickou kultúrou, mlieko z automatu, ideálne podmienky a nič :-( Možno som to dal do príliš horúceho mlieka, prah popálenia je u rôznych ľudí rôzny..asi budem musieť skúsiť nejaký iný recept


  • evusik, 28. júna 2010 o 10:11
    @halier mne sa teraz nedávno stalo niečo podobné, ráno jogurt bol taký mierne zhustnutý ale nebolo to ono, dala som ho do chladničky a v chlade potom stuhol, možno to je tým horkom čo teraz nastalo. Ak to nepomôže potom neviem....


  • michsamant, 14. júla 2010 o 05:45
    Podaril sa! :))) Nezosmradol a je dobry.







  • evusik, 14. júla 2010 o 09:32
    @mischa super, krásny sa ti podaril :-)


  • julica, 17. septembra 2010 o 13:29
    Domaci jogurt robim bezne, tiez som si stale myslela, ze musim mat plnotucne mlieko, no nie je to uplne pravda: rovnako husty jogurt s mensim obsahom tuku vyrobim aj z polotucneho.
    Ani startovaci jogurt nemusi byt bio, len si treba vsimat udaje o kulturach.
    Tatra mlieko by som nepridavala, je zbytocne a zbytocne recept predrazi a "skalorizuje"


  • evusik, 17. septembra 2010 o 17:48
    @julica z obyčajného mlieka som robila aj ja a jogurt bol dobrý, jogurt musí obsahovať živú kultúru, nemusí byť bio, ale mám s ním najlepšiie skúsenosti a kondenzované mlieko som nikdy nepridávala zdá sa mi to zbytočné


  • zuzag, 30. septembra 2011 o 14:50
    ahojte, mne v jogurte ostáva veľa vody.....kde robím chybu? Ďakujem


  • evusik, 30. septembra 2011 o 23:23
    @zuzag záleží od toho čo považuješ za veľa vody, pretože trochu tekutiny tam určite je, aj keď ja som jej tam nemala nikdy veľa, takže som to nepovažovala za rušivé, je mi ľúto ale neviem ti poradiť....


  • babinka, 18. januára 2012 o 05:40
    @evusik , cize sa to da iba zo sladkeho mlieka? ked mam take "nabrzle" napoly sladke a este nie kysle, z toho si neskusala?


  • evusik, 18. januára 2012 o 10:21
    @babinka veru neskúšala, lebo mlieko sa má najskôr variť tak nakyslé by sa určite zrazilo.... ale možno by to išlo aj bez varenia, jednoducho do toho mlieka pridať jogurt, myslím že živá kultúra bude pracovať aj tam... chce to asi len vyskúšať na malom množstve a uvidíš... tak nech sa ti darí


  • petka33, 20. februára 2012 o 17:09
    moze byt aj activia biela sladka? ma bifidogennu kulturu, je to ono?


  • evusik, 20. februára 2012 o 17:48
    @petka33 asi áno, musí tam byť napísané, že obsahuje živú kultúru... aj keď zo sladkého jogurtu som ešte neskúšala, lepší by bol asi úplne obyčajný biely so živovu kultúrou :-)


  • petka33, 21. februára 2012 o 10:00
    ok, dakujem. radsej neriskujem a kúpim "ten pravý" jogurt.


  • petka33, 23. februára 2012 o 18:50
    mne ten jogurt nevyšiel, skôr jogurtové mlieko také trošku hustejšie.


  • evusik, 23. februára 2012 o 19:10
    @petka33 tak to mi je ľúto.... mne sa tiež raz nepodaril, večer som ho robila a na druhý deň nič moc, tak som ho dala do chladničky a na druhý deň bol s neho jogurt ako remeň....
    ja robím z kravského mlieka, ktoré kupujem na družstve, vždy som bola spokojná, ale minulý týždeň som robila jogurt z 1,5 litra ako vždy, aj sa podaril, krásny hustý jogurt, ale tá chuť bola dosť divná. Všetci ma presviedčali, že je dobrý ale mne sa nezdal, síce a minul, ale asi si dám na chvíľu s domácim jogurtom pokoj.....


  • dorisa, 23. februára 2012 o 19:23
    ...paráda


  • enerrgizer, 23. februára 2012 o 20:00
    robím podľa teba už asi 10 dávku a stále je výborný, používam plnotučné čerstvé mlieko a jogurt s probiokultúrou MilkAgro... super recept :-) najviac mi chutí s Tesco čerstvým mliekom...


  • enerrgizer, 23. februára 2012 o 20:03
    ...ale ja ho dávam na noc do vyhriatej a potom vypnutej rúry 50st.C a je vždy super :)


  • evusik, 24. februára 2012 o 10:50
    @enerrgizer som rada, že sa ti darí, mne sa naposledy moc nedarilo, ale asi aj ja skúsim s kupovaným mliekom a uvidím, mne sa osvedčil BIO jogurt Hollandia, poradil mi ho syn a stačí malý kelímok na 2 litre....


  • elisticka, 7. marca 2012 o 07:09
    dnes Anicka dala zdielat tento jogurtik no zaujimave ze sa da takto urobit doma uz aj ukladam a musim vyskusat.. :-)


  • rona33, 15. marca 2012 o 23:01
    Mňam. Aj mne sa podaril.


  • evusik, 16. marca 2012 o 00:26
    @rona33 teším sa :-)


  • 22miska22, 9. júla 2012 o 21:39
    ja robim tak ako ty,ale bez !omocenia prsta!.teplomerom zmeriam 40st.C


  • evusik, 9. júla 2012 o 22:02
    ty sa máš!


  • voznica, 9. júla 2012 o 22:25
    vyzerá to bit dobré. Ukladám si do k.k.


  • kimlo, 25. septembra 2012 o 12:15
    @evusik kde kupuješ jogurt Hollandia?


  • matata1, 25. septembra 2012 o 12:29
    @kimlo ja som ho videla aj BILLE.


  • tiginko, 25. septembra 2012 o 13:58
    aj v Terne :-)


  • evusik, 25. septembra 2012 o 20:26
    presne tak, kupujem v Bille


  • kimlo, 2. októbra 2012 o 08:57
    Vyskúšal som. Liter čerstvého mlieka, prevaril (normálne do bublania), po vychladnutí zamiešal bielu activiu, nalial pohárov, večer rúru vyhrial na 50st., vložil jogurty, rúru som vypol... a ráno som vytiahol krásne, husté jogurty.. a tá chuť! Včera som robil už druhú dávku, s tým rozdielom že tentoraz som dal dno pohárov džem. Dnes ráno som mal krásne husté voňavé jogurty. :-)


  • evusik, 2. októbra 2012 o 09:29
    Mirko, ja stále hovorím, že jogurt sa neoplatí kupovať... doma spravený je najlepší a keď si necháš jeden 2dl pohárik doma urobeného jogurtu, nemusíš kupovať, ale použiješ tento na výrobu ďalšej dávky.....
    mám radosť, že máš radosť :-)


  • effy, 5. novembra 2012 o 13:42
    Dnes vyskúšam :-)


  • paploska, 27. januára 2013 o 20:18
    práve idem vyskúšať :-)


  • jamalinka, 30. mája 2013 o 08:17
    BIO jogurt Hollandia so živou jogurtovou kultúrou bežne kupujem v obchodoch COOP, je dostať 500 g aj 150 g balenie...


  • evusik, 30. mája 2013 o 08:58
    ja som v pondelok zarobila na jogurt a prvý raz v živote som použila krabicové mlieko.... v utorok nič moc, hovorím si ešte počkám.... v stredu ráno zas nič, už som rozmýšľala čo s tým jogurtovým mliekom spravím, ešte som ho zamiešala a na spodu bol trochu hustý, tak som ho nechala, že čo to spraví..... a večer som mala krásny hustý jogurt.... síce mu to trvalo skoro tri dni ale nakoniec bol dobrý, takže ide to aj s krabicového....


  • marhulka11, 27. júna 2013 o 10:41
    Teším sa, že si budem môcť urobiť jogurt doma, doteraz som ho nerobila, chcem sa opýtať, môžem ten jogurt použiť namiesto kyslej smotany aj na ovocnú tortu s pištotami


  • evusik, 27. júna 2013 o 10:56
    @marhulka11 samozrejme, že môžeš ja ho presne na takéto letné ovocné torty používam... neviem či to poznáš, je to tu na Vareche viackrát spomínané, ale ja si jogurt domáci alebo aj kupovaný scedím a taký scedený použijem... je výborný nielen na sladko ale aj na slané nátierky....
    » varecha.pravda.sk/recepty/jogurtovy-dezert-fotorecept/374...


  • sea, 3. augusta 2013 o 09:45
    dodržala som celý postup ale jogurt mám mazlavý... neviem prečo nepomôžete mi niekto?


  • evusik, 7. augusta 2013 o 15:10
    @sea rada by som ti poradila, ale neviem ako :-( mne sa to stalo asi 2x vyriešila som to tak, že som jogurt dala cez plátienko stiecť a použila som ho ako nátierkové maslo, možno to poznáš... či sa tomu dá predísť netuším....
    » varecha.pravda.sk/recepty/natierka-z-jogurtu-a-bagety-so-...


  • sandraviglasova, 25. apríla 2014 o 19:24
    Akurát ho robím z bio hollandia :-) teším sa :-) ďalej z neho budem robiť labneh ;-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.

Jesenná chrípka nechutí naozaj nikomu
- Inzercia -
Prichádza jeseň a s ňou aj zvýšená záťaž na váš organizmus. Pripravte sa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist