Foto: zuzananoskova
Určite každý z nás ma svoj osvedčený recept na chlieb. Tento je ďaľší z mojich. Mám ho od mojej krstnej zo Záhorskej Bystrice. Ak Zobraziť celý popisUrčite každý z nás ma svoj osvedčený recept na chlieb. Tento je ďaľší z mojich. Mám ho od mojej krstnej zo Záhorskej Bystrice. Ak si chcete do chlebu pridať aj zemiak, doporučujem uvariť ich deň vopred :-)
Postup
-
1
V 1,5 dl urobíme kvások z droždia a trocha cukru. Do veľke misy preosejeme múku, pridáme soľ, rascu (tentokrát som ešte pridala 1PL ľanových semienok, 1PL sezamu bieleho, 1PL sezamu čierneho, 1PL slnečnicových semienok a 1PL drvených tekvicových semienok), nastrúhané zemiaky, kvások a zvyšok vody. Dôkladne premiesime a dáme prikryté utierkou na hodinu kysnúť. Po hodine cesto pretužíme, vytvarujeme bochník a necháme kysnúť opäť hodinu
-
2
Po hodine kysnutia pretužíme, vyberieme na pomúčenú dosku a vypracujeme...
-
3
...chlieb, vložíme do pekáča a urobíme jemné zárezy. Prikryté utierkou necháme kysnúť ešte 20 minút. Rúru prehrejeme 250°C. Najprv pečieme v horúcej rúre 5 minút, potom teplotu stíšime na 100°C a pečieme asi hodinu. Pe celý čas rúru neotvárajte, po upečení potrite vodou a preložte na mriežku vychladnúť.
-
4
Dobrú chuť :-)
Diskusia k receptu