Foto: pusta
Dnes som pridala do kvásku na domáci chlieb aj mlieko a výsledkom bol jemnejší a chutnejší biely chlieb. Pridávam další recept z mojej série Zobraziť celý popisDnes som pridala do kvásku na domáci chlieb aj mlieko a výsledkom bol jemnejší a chutnejší biely chlieb. Pridávam další recept z mojej série domácich chlebov, možno príde vhod niekomu z Vás :-)
porcia
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku a zmiešala som ju so soľou.
-
2
Do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom,...
-
3
...zaliala som ho zmesou vlažného mlieka s vlažnou vodou v pomere 1:1 a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
4
Pridala som olej,...
-
5
...všetko som dôkladne spracovala na polotuhé pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľugieriky, povrch som jemne poprášila múkou, prikryla čistou utierkou...
-
6
...a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
7
Na jemne pomúčenej doske som cesto len zľahka prepracovala,vytvarovala bochník, ostrým nožom som spravila na povrchu priečne zárezy asi 1 mm hlboké, preložila som ho na plech vystlaný teflónovou fóliou, znovu prikryla čistou utierkou ...
-
8
...a nechala som ho na teple znovu podkysnúť ešte 30 minút. Vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov bez potierania vodou pred, počas a po pečení, na spodok trúby som dala hrnček s horúcou vodou - ide o tzv. vlhké pečenie, piekla som 50 minút, kým na povrchu nebola pekná chrumkavá červeno - hnedá kôrka. Piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
-
9
Upečený chlieb som dala vychladnúť na mriežku.
-
10
Prierez hotovým chlebom, akože ináč - patka bola zase moja :-)
-
11
Skúsila som fotiť viac zblízka, aby bolo vidno chrumkavú dobre vypečenú kôrku na povrchu, vo vnútri početné dierky a nadýchanú ľahkú striedku - ešte dierky fotiť neviem, musím sa ešte veľa učiť, skúsila som piecť stále pri rovnakej, ale nižšej teplote, do kvásku som pridala mlieko, oboje sa oplatilo, chlieb bol veľmi chutný a jemnejší, pričom zostal zachovaný jeho rustikálny charakter a nádherne dráždivo rozvoniaval po celej kuchyni.
Chlieb z "nulky" múky nieje veľmi hutný?
zopakujem, venujte sa, prosím, prepáleným a zle upraveným fotkám iných a skúsenejších autorov - unikli vašej pozornosti snád???
napíšem aj pre vás znovu, že som vo fotení začiatočník a len sa učím.
ako ich upravím, to sa vás netýka. :-)))
a znovu, komu sa páči pán farár a komu farárová žena.
váš vkus nie je totožný s mojim.
a to "parte" ako ste to nechutne nazval, znovu skúsení vybrali medzi recepty s krásnymi fotkami.:-)
rozhodol ste sa kaziť mi recepty, vy ma nemôžete uraziť, ani znechutiť. na to nemáte totiž. :-)))
ešte som vám dlžná odpoved za víno, absolútne sa vo víne nevyznáte - vybral ste ťažké vína, ktoré sa nehodia k mojej krkovičke, zmenia charakter jedla, môžete si z nich usrknúť leda ak k sladkému dezertu.
podľa všetkého vyberáte podľa ceny, vkus vám chýba rovnako ako aj znalosti. pán @Marcel3 /tretí/ v poradí DDD
k vašej otázke, ani múky vám nič nehovoria. :-)
práve od bielej pšeničnej múky extra špeciál dvojnulka /nie nulka/ je chlieb ľahký a nadýchaný, pre vaše info sa bežne používa na jemné koláče, ale aj na chlieb a pečivo.
prečítajte si komentár od @kukulienka71 !!!
Ja Vám nič nekazím - slušne som sa spýtal na hutnosť chleba. To Vy hneď na mňa útočíte, neviem za čo.
"Nulkou" volám tú múku, ktorú ste Vy použili v recepte. Na koláče a torty si ju samozrejme predstaviť viem. No na chlieb mi neštímuje.
A aký tretí v poradí. Nerozumiem. Niečo mi ušlo?
odpovedala som vám len vašim spôsobom :-) tak prepáčte.
a aj som vysvetlila a slušne.
To sa správate ku každému tak milo?
neprovokujte, ok?
dakujem.
ak ti smiem poradiť, tak peč na strednom stupni, ale to ty iste vieš :-)
dakujem za uznanie a 5*.
dakujem za pochvalu i za 5*.
potom poprosím pekne aj o spätnú odozvu :-)
dakujem za pochvalu a za 5*
potešila si ma, dakujem.
dakujem ti za peknú pochvalu.
dakujem za uznanie - vážim si to.
dakujem za tvoj názor,súhlasím s tebou.
veru, niet nad domáci voňavý chlebík :-)
dakujem za pekné uznanie, vážim si tvoj názor, je pre mňa smerodatný a dakujem aj za 5*.
však som otvorene a jasne napísala, že kto to v skutočnosti je :-)
predpokladám, dokonca to viem s absolútnou istotou, že to isté presne vedia aj ostatní :-)))
samozrejme, že je to len provokácia:-)
som rada, že si myslíš, že moje recepty sú dobré a je úplne prirodzené a pochopiteľné, že nie každý sa ti musí páčiť, však ani mne sa nepáčia všetky recepty, ktoré čítam :-)
neboj, povzniesla som sa :-))) mne za to nestojí, aby som mu venovala svoj čas a pozornosť.
dakujem za tvoj pekný a milý komentár.
nesmierne ma teší tvoje zodppvedné odporúčanie odborníkom, laikom, ostatným od teba - skúseného chlebového znalca a môjho milého súpútníka životom, aby sa mlieko pridávalo do kvásku pri výrobe domáceho chlebíka :-)
dakujem za tvoj krásny komentár, milé sprievodné slovo a 5*
potešila si ma :-)
dakujem.
tá nádherná dráždivá vôňa čerstvo pečeného chlebíka doma je vôňou domova :-)
však tvojej milej rodinke ulahodíš týmto mojim chlebíkom a pre seba môžeš upiecť vynikajúci domáci chlebík z takej múky, ktorá chuté tebe :-)
dakujem za tvoju pochvalu, veľmi si to vážim od teba.
dakujem za skvelú správu :-)
potešila si ma :-)
dakujem.
poteší ak, vyskúšate aj z tejto múky sólo a potom poprosím pekne o odozvu :-)
dakujem.
dakujem za úžasnú správu.
veľmi ma potešila aj pochvala tohto môjho chlebíka :-)
dakujem ti.
verím, že sa rýchlo míňa.
dakujem za skvelú správu.