Foto: tassiedevil
Pokúšam sa upiecť žemličky aké sme kedysi kupovali v pekárňach za 20 halierov....určite si mnohí pamätáte..Tieto boli zatiaľ k tým najbližšie...
Postup
-
1
Kvások rozriedime s vodou, asi 120 g a pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť /4-5 hodín alebo cez noc/. Potom pridáme ostatné suroviny, okrem soli, tu pridáme až pri konci miesenia,krátko zamiešame a necháme 30minút prikryté utierkou postáť. Miesime 8 - 10 min, v prvej polovici miesenia na menšie obrátky a v druhej polovici miesenia obrátky trochu zvýšime. Utierkou prikryté necháme na teplom mieste l hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami jemne roztlačíme približne na 2 cm hrúbku a prehneme ako lístkové cesto, zakryjeme a necháme dalších 30 min odpočívať. Cesto rozvážime na približne 100 g časti, necháme 5-10 minút odpočinúť a formujeme do tvaru gule a rozložíme na pomúčený plech, prikryjeme a necháme dalších 35 min podkysnúť. Povrch vykysnutých žemlí potrieme vodou posypeme makom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme asi 20 min, z toho prvých 5 min. s parou. Paru si vytvoríme tak, že tesne pred pečením do horúceho pekáča na spodku rúry nalejeme trochu vriacej vody./asi 1 dcl/. V polovici pečenia pekáč pootočíme aby sa nám žemličky upiekli rovnomerne.
-
2
Tvarovanie žemlí je tiež dôležité, pokúsim sa to vysvetliť, nakoľko fotiť som nevedel, lebo som potreboval obe ruky na tvarovanie....odvážené cesto si približne vytvarujeme do gule a potom sa cesto snažíme napnúť a podhnúť na spodok žemle a tento proces zopakujme 3 krát. Je dôležité aby cesto bolo napnuté na povrchu a tým si žemle držia pekný guľatý tvar.
úžasné foto :-)
*****
@havino ,máš pravdu, ten kvások dá tomu ten šmrnc ako sa hovorí:) vidím, že vieš o čom hovoríš..:)ešte pred nedávnom aj ja som bol trochu skeptik okolo tých kváskov, ale čím viac s tým experimentujem, prichádzam tomu na chuť...mám ražný aj pšeničný, ja ich držím v chladničke a nemám žiadne problémy, raz za týždeň prikrmim a je to...je dobré do toho pšeničného pridať aj trochu ražnej, tak za lyžičku, to mi poradil jeden pekár....ináč vdaka za pochvalu.) Happy baking...:)
@hubata , ako kimlo hovorí, talianska múka, na sáčku je napísané 00 Farina:) neviem či je u Vás k dostaniu, pokiaľ nie hľadaj 00 s obsahom proteínu medzi 11 a 12 g na 100 g múky..good luck..:)
@pr íroda, postupov na kvások je tu hodne ako dodala @smejkad , ak budeš mať problém, vdačne poradím.:)
Pekné žemličky, musím začať vyrábať kvások.:-)
Tie žemličky sú krásne, @tassiedevil , také "skutočné" je radosť sa na ne už len dívať, nieto ich ešte chutnať. Ja by som také nespravila.
ale tie mensie vrecka - chlebove korenie, to kupujem, to doda kvaskovemu chlebu smrnc :-)
Ale vlastne som sa chcela spýtať na kvások. Prečo ste ho dávali, keď sú v recepte aj kvasnice? Ak sú kvasnice, tak kvások nemôže dostatočne pracovať, on potrebuje oveľa viac času ako kvasinky droždia. Možno ste ho dávali pre chuť cesta, však? Ja ho pridávam aj keď pečiem buchty, ale oveľa menej (2 PL), lebo cesto je potom moc lepkavé.
Skúsim tieto vaše žemle so slovenskou farinou 00 :-) , dúfam, že sa vydaria.