Domáce žemle

Autor receptu: tassiedevil

Pokúšam sa upiecť žemličky aké sme kedysi kupovali v pekárňach za 20 halierov....určite si mnohí pamätáte..Tieto boli zatiaľ k tým najbližšie...

Suroviny

Postup

  1. Kvások rozriedime s vodou, asi 120 g a pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť /4-5 hodín alebo cez noc/. Potom pridáme ostatné suroviny, okrem soli, tu pridáme až pri konci miesenia,krátko zamiešame a necháme 30minút prikryté utierkou postáť. Miesime 8 - 10 min, v prvej polovici miesenia na menšie obrátky a v druhej polovici miesenia obrátky trochu zvýšime. Utierkou prikryté necháme na teplom mieste l hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami jemne roztlačíme približne na 2 cm hrúbku a prehneme ako lístkové cesto, zakryjeme a necháme dalších 30 min odpočívať. Cesto rozvážime na približne 100 g časti, necháme 5-10 minút odpočinúť a formujeme do tvaru gule a rozložíme na pomúčený plech, prikryjeme a necháme dalších 35 min podkysnúť. Povrch vykysnutých žemlí potrieme vodou posypeme makom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme asi 20 min, z toho prvých 5 min. s parou. Paru si vytvoríme tak, že tesne pred pečením do horúceho pekáča na spodku rúry nalejeme trochu vriacej vody./asi 1 dcl/. V polovici pečenia pekáč pootočíme aby sa nám žemličky upiekli rovnomerne.
  2. Tvarovanie žemlí je tiež dôležité, pokúsim sa to vysvetliť, nakoľko fotiť som nevedel, lebo som potreboval obe ruky na tvarovanie....odvážené cesto si približne vytvarujeme do gule a potom sa cesto snažíme napnúť a podhnúť na spodok žemle a tento proces zopakujme 3 krát. Je dôležité aby cesto bolo napnuté na povrchu a tým si žemle držia pekný guľatý tvar.