Domáce žemle
Autor receptu: tassiedevil
Pokúšam sa upiecť žemličky aké sme kedysi kupovali v pekárňach za 20 halierov....určite si mnohí pamätáte..Tieto boli zatiaľ k tým najbližšie...
Postup
- Kvások rozriedime s vodou, asi 120 g a pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť /4-5 hodín alebo cez noc/. Potom pridáme ostatné suroviny, okrem soli, tu pridáme až pri konci miesenia,krátko zamiešame a necháme 30minút prikryté utierkou postáť. Miesime 8 - 10 min, v prvej polovici miesenia na menšie obrátky a v druhej polovici miesenia obrátky trochu zvýšime. Utierkou prikryté necháme na teplom mieste l hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami jemne roztlačíme približne na 2 cm hrúbku a prehneme ako lístkové cesto, zakryjeme a necháme dalších 30 min odpočívať. Cesto rozvážime na približne 100 g časti, necháme 5-10 minút odpočinúť a formujeme do tvaru gule a rozložíme na pomúčený plech, prikryjeme a necháme dalších 35 min podkysnúť. Povrch vykysnutých žemlí potrieme vodou posypeme makom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme asi 20 min, z toho prvých 5 min. s parou. Paru si vytvoríme tak, že tesne pred pečením do horúceho pekáča na spodku rúry nalejeme trochu vriacej vody./asi 1 dcl/. V polovici pečenia pekáč pootočíme aby sa nám žemličky upiekli rovnomerne.
- Tvarovanie žemlí je tiež dôležité, pokúsim sa to vysvetliť, nakoľko fotiť som nevedel, lebo som potreboval obe ruky na tvarovanie....odvážené cesto si približne vytvarujeme do gule a potom sa cesto snažíme napnúť a podhnúť na spodok žemle a tento proces zopakujme 3 krát. Je dôležité aby cesto bolo napnuté na povrchu a tým si žemle držia pekný guľatý tvar.