Domáce maslo

zemra - bez fotkyzemra, 21. novembra 2013
Domáce maslo
Foto: zemra

skvele a rychlo hotove

10
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

2 ks




Postup

  1. 1

    slahacku vyslahame na slahacku, potom zacneme slahat ponornym mixerom kym sa nezacne oddelovat podmaslie, opakovanym mixovanim sa dopracujete k hmote pokial sa vam zda byt dostatocne tuha vyklopte ju z nadoby podmaslie zlejte.

  2. 2

    tuto hrudku mieste pod prudom studenej vody aby sa vyplavili vsetky zbytky srvatky. malo by byt hotove ale

  3. 3

    ti poctivejsi daju hrudku este do mixera a odstania mixovanim poslednu vodu, potom uz len maslicko papat s cerstvym chlebikom ...pokial nezjete treba ho vytvarovat a zabalit do potravinarskej folie. a na zaver, z dvoch smotan vam vyjde priblizne 150g vyborneho masla

Diskusia k receptu

gordonko
.... máselnice asi už vyšli z mody .... pamätam sa že ako chlapec som jedol ,,tlčené,, maslo ,ktoré mala babka uložené v pivnici v hrnčeku zaliate vodou ....bolo žlté a mäkké lahko rozoteratelné
sovka62
Maslo mi ani tak nechýba, skôr by som prijala pohár vychladeného kyselkavého cmaru, takého čo zostal pri výrobe masla, keď sa mlieko najprv nechalo odstáť a smotana na mútenie sa zberala na jeho povrchu. Bol skoro priesvitný, sem tam sa našli kúsočky masla a v lete neuveriteľne osviežil. To, čo sa dnes predáva pod názvom cmar, s ním nemá okrem názvu nič spoločné.
rea1
budeme mňamkové maslíčko papať s cerstvým chlebíkom - naozaj takto rozprávajú dospelí ľudia? neverím. :-(
domáce maslo sa skutočne s tým z obchodu nedá porovnať, ja ho dostávam od známej, ktorá má hospodárstvo. ale oni maslo stĺkajú pekne po starom, v maselnici. tento spôsob výroby môže byť zaujímavý, možno skúsim.
valeri
recept sa mi veľmi páči, ale keď čítam, že maslíčko a mňamkové, ....... prečo nie čerstvé výborné masielko ???
viera1
Ja ani neviem,či dostať čerstvú šľahačkovú smotanu.Spomenula som si,ako som raz dávno strčila do rúk mužovi ručný mixér a vravím:"Krúť".A kým som sa zbadala,mal namiesto šľahačky maslo.Tak som to vyškrabala,prepláchla v studenej vode a bolo výborné.
violetacamorova
Zaujal ma tvoj recept na vyrobu masla a dnes som sa k nemu dostala. Doma sme niekdy chovali kravu a vyrobit maslo v zbusku ako to cudo na vyrobu masla u nas volame bol niekedy dlhy proces. Dostala som sa k slahackovej smotane, tu v Skotsku je smotana z obchodu skoro ako domaca, velmi silna. Podla tvojho popisu je vyroba masla uplna hracka. Uz je vyrobene zo 600 ml smotany mam 370 g masla a uz si ho preprazujem. Super a vdaka za tento navod. Maslo sa zrazilo do menej ako piatich minut...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia