Domáce maslo

mihoo9 - fotkamihoo9, 1. októbra 2011
Domáce maslo
Foto: mihoo9

Návod, ako spraviť maslo za pár minút.

15 minút
príprava

Suroviny

250 ml




Postup

  1. 1

    Smotanu nalejeme do pohára (500 ml), zavrieme šrobovacím viečkom a trasieme. Smotana sa začne meniť na šľahačku, ale neprestávame triasť až do doby, než nám začne hrudka masla búchať o steny pohára. V tom momente vzniknú z jednoliatej tekutiny 2 rozdielne hmoty, a to maslo a cmar neobsahujúci takmer žiadny mliečny tuk.

  2. 2

    Pohár otvoríme, vodu vylejeme, maslo zalejeme studenou vodou a pokračujeme v trasení. Týtmo sa z masla vymyjú zbytky cmaru. Opakujeme dovtedy, pokiaľ je voda zafarbená do biela.

  3. 3

    Keď je voda čístá, vylejeme ju. S maslom opatrne zahrkáme bez vody, aby dostalo pekný tvar, vytiekli zbytky vody a môžeme natierať na chlieb. Po použití maslo opäť zalejte studenou vodou, aby sa nám nepokazilo a skladujeme ho v chladničke.

Diskusia k receptu

tetrisss
Nuz, pokial mame slahacku kupit, tak mozno, ze to aj skoda je , ale pokial mate moznost kupovat mliecko v pojaznej kravicke, nalejte ho do nejakej nadoby a nechajte par hodin stat v chlade a zberajte zvrchu tu tuhsiu a aj bielsiu vrstvicku, no a potom z toho masielko je vynikajuce, ja ho robim vo velkej PED flasi uplne tak isto, potom ale musite flasu odstrihnut, aby ste maslo vybrali. Ostatok nevylejte, ale kludne pouzite na palacinky, do cesta, na krmenie maciek ako ja )
mery8658
Jednoduchý návod na odelenie smotany od mlieka. Keď si mlieko kupujete z pojazdnej kravičky do PET fľaše tak ho v chladničke nechajte niejaky čas odstať, v priesvitnej fľaši pekne vidieť na vrchu usadenú smotanu, potom na spodku fľaše urobím rozpáleným klincom dierku, pripravím si dve nádoby, povolím uzáver na fľaši a spodnou dierkou vyteká mlieko do jednej nádoby a smotana nám klesá ku dnu fľaše a tú zachytíme do druhej nádoby. Kto maslo nerobieva tak má smotanu na iné využitie. Ja ju zvyknem prevariť a odložiť do mrazničky. Takto získame mlieko bez tuku a je na Vašom rozhodnutí čo zo smotanou.
alexdidi
Už sa mi stalo, že pri šľahaní šľahačky som vyrobila maslo, ale ináč nevidím dôvod na robenie masla doma, iba ak by som mala kravičku....a prečo zalievať vodou pred ukladaním do chladničky? Že tak robili dávno, keď neboli chladničky, viem, ale takto, je to potrebné?
gubics
My sme doma robievali maslo, lebo babka mala dve kravičky tak vždy bolo dostatok kvalitnej smotany,ale robili sme to v maselnici. Pre tých ktoré si myslíte že sa neoplatí vyrobiť domáce maslo, tak porovnajte chuť toho kúpeného masla a toho ktoré si aj takým vtipným spôsobom vyrobíte, ako to to opísala autorka receptu, a už Vás ani nebudem musieť presviedčať, či sa to oplatí alebo nie. Doma vyrobené maslo má trochu tak orechovú chuť, keď si ho natriete na čerstvý chlebík tak je to božské papaníčko. Nemusíte maslo ani premývať vo vode, práveže od zbytkov cmaru dostáva veľmi dobrú chuť. Stačí ju dať do misky a zaliať každý deň čerstvou studenou vodou, potom ju nemusíte dávať ani do chladničky, bude sa krásne rozotierať na chlebík.
diabambulka
no ďalší dobrý recept ako si pripraviť pravé domáce maslo, v obchode je tak príšerne drahé a domáce je domáce, človek vie presne čo tam dá...na vareche je už viacero receptov stačí si len vybrať, komu sa aký páči a vyhovuje...určite už nejaký vyskúšam, ale najskôr pôjde kapusta do suda a potom môžem skúšať výrobu masielka a dám vám vedieť čo sa mi podarilo :-) pekný deň varecháči...
sovka62
Výborne, jednoduché, ale prečo vyliať ten cmar po mútení? Kyslý cmar je pochúťka, ale nemyslím to, čo pod názvom cmar predávajú v marketoch. To cmar ani nepripomína.
sladkacokolada
tak ma zaujala vaša debata, že to určite vyskúšam, len by som chcela vedieť, koľko treba s tym poharom triasť, aby som mala dosť času:)
huck
tato technologia vyroby masla ma vratila do minolosti, do čias mojho detstva... Možno by sa moj komentar hodil skor do Zažitkov, ale ked už je tema začata, tak len v kratkosti.. Spominam si- bolo to davno, mala som možno desat -jedenast rokov. Slubila som mame , že pojdem s nou predvečer na pole, ktore sa volalo Tormaše. Tormaše boli vzdialene na hranici susedneho chotara, teda poriadne daleko od centra dediny. Vybrali sme sa vyzbrojene ruksakom, v ktorom bolo všakovakych dobrot na zahryznutie a flaša studeneho domaceho mlieka, bez ktoreho mama nikdy neodchadzala do pola. Ruksak som cela doležita, prirodzene, nosila ja. Ked sme sa vydali na cestu, bolo krasne slnečne popoludnie. Kym sme stihli na koniec dediny , prešla dobra pol hodina. V doline pri vrbine nas zastavila jedna stara babička začudovane kyvala hlavou, že kam sme sa to vybrali, ved sa ženie burka! Na to sme kyvli rukou a podho veselo hore brehom do ciela. Čim sme sa dostali na kopec, čierne chmaravy na obzore neveštili nič dobre.... Pokračovali sme samozrejme dalej.... Skoro pred cielom zrazu nebo preparal ohnivy blesk a poriadne zarachotilo! Hrdlo sa mi stislo.. mama zbledla a zavelila - Ideme naspat! Začali padat prve kvapky, a hromy, blesky už ani neprestavali. Vzali sme nohy na plecia a šprint! Ked sme dobehli zadychane , spotene, oči vyvalenych od strachu k domom pri vrbine už poriadne lialo. Uchylili sme sa u pod krov babičky, ktora nas upozornovala na prichod burky... Unavena, smadna, spomenula som si na flašu mlieka v ruksaku! Koniec už asi viete aj sami ...ake bolo moje prekvapenie, ked vo flaši vobec nebolo mlieko, ale akasi mutna tekutina v ktorej plavali akasi čudna neidentifikovana kremovo-biela hruda ! Bolo mi do plaču! Mama ma objala s usmevom na tvari a sama neveriac v to čo vidi :) Vysvetlila čo sa s mliekom stalo v čase našho behu. Nič sme nevyhodili- maslo bolo nezabudnutelne chutne , len ho bolo malo a cmar dobre vychladeny vypil otec. Na tuto temu sme dlho dlho robili žarty typu - Potrebujem čerstve maslo! Nezabehneme na Tormaše?
tetrisss
casovo to nie je vzdy rovnake, ja inak smotanu vlozim do zatvaracej flase a v mikrovlne necham takmer vzkypiet, je to asi 3 min na plnom vykone, ale zase zalezi od mnozstva, potom zakrutim na tesno vrchnak a mam vakuovo uzavretu smotanu, nakolko zbieram na 2x, tak ako nam vozia mlieko a dam dobre vychladnut. Potom taka studena si myslim sa muti lepsie. Maslo spokojne vydrzi tyzden. Doba trasenia je od 10 az po 20 min.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia