Domáce maslo

Autor receptu: mihoo9

Návod, ako spraviť maslo za pár minút.

15 minút
príprava

Postup

  1. Smotanu nalejeme do pohára (500 ml), zavrieme šrobovacím viečkom a trasieme. Smotana sa začne meniť na šľahačku, ale neprestávame triasť až do doby, než nám začne hrudka masla búchať o steny pohára. V tom momente vzniknú z jednoliatej tekutiny 2 rozdielne hmoty, a to maslo a cmar neobsahujúci takmer žiadny mliečny tuk.
  2. Pohár otvoríme, vodu vylejeme, maslo zalejeme studenou vodou a pokračujeme v trasení. Týtmo sa z masla vymyjú zbytky cmaru. Opakujeme dovtedy, pokiaľ je voda zafarbená do biela.
  3. Keď je voda čístá, vylejeme ju. S maslom opatrne zahrkáme bez vody, aby dostalo pekný tvar, vytiekli zbytky vody a môžeme natierať na chlieb. Po použití maslo opäť zalejte studenou vodou, aby sa nám nepokazilo a skladujeme ho v chladničke.