Rozhodla som sa vrátiť k domácej výrobe všetkého možného a keďže máme blízko mliekomat skúsila som maslo.
Postup
-
1
Mlieko z mliekomatu nalejem do hrnca alebo misky a dám do chladničky na 3 dni. Dvakrát za deň zberám lyžicou z vrchu smotanu. Zakaždým je jej menej, až nie je čo zbierať. Zozbieram cca 7 dcl smotany, ktorú nechám skysnúť pri izbovej teplote 2 dni. Skysnutú smotanu dám do hrnca, pasterizujem na 72-73°C cca 30 sekúnd a schladím. Dám do misky na šľahanie a nechám šľahať. Ja mám mixer so stojanom, takže to tam nechám miešať cca 15 minút. Na hladine sa vytvorí vrstva masla, ktorú zoberiem do misky a znovu nechám mixovať. Opäť pozbieram. Zvyšok mlieka prelejem do nádoby a používam do mliečnych polievok namiesto vody. Keďže maslo má od kyslého mlieka kyslý "nádych", do misky dám studenú vodu a maslo a opäť nechám mixovať. Zoberiem maslo z hladiny, vodu ešte raz vymením a vymixujem. Maslo dám do maselničky alebo inej nádoby a ešte premiešam lyžicou, aby sa vymiešala voda. A je to hotovo, do chladničky a o pár hodín sa môže degustovať. Z 3,5 litra mlieka mám cca 95-100g masla a 3 litre polotučného mlieka.
- 2
Nabudúce chcem skúsiť maslo aj zo sladkej smotany, tak dám vedieť, ako to dopadlo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tu sú masla čo varecháči robia. varecha.pravda.sk/recepty/domaci-tvaroh-a-maslo-fotorecep...
varecha.pravda.sk/recepty/domace-maslo-/23872-recept.html...
varecha.pravda.sk/hladam/?cx=006783193102952396723%3Aodnz...