Domáce maslo z mlieka z mliekomatu

dcdl - bez fotkydcdl, 28. marca 2013

Rozhodla som sa vrátiť k domácej výrobe všetkého možného a keďže máme blízko mliekomat skúsila som maslo.

Suroviny

3,5 l




Postup

  1. 1

    Mlieko z mliekomatu nalejem do hrnca alebo misky a dám do chladničky na 3 dni. Dvakrát za deň zberám lyžicou z vrchu smotanu. Zakaždým je jej menej, až nie je čo zbierať. Zozbieram cca 7 dcl smotany, ktorú nechám skysnúť pri izbovej teplote 2 dni. Skysnutú smotanu dám do hrnca, pasterizujem na 72-73°C cca 30 sekúnd a schladím. Dám do misky na šľahanie a nechám šľahať. Ja mám mixer so stojanom, takže to tam nechám miešať cca 15 minút. Na hladine sa vytvorí vrstva masla, ktorú zoberiem do misky a znovu nechám mixovať. Opäť pozbieram. Zvyšok mlieka prelejem do nádoby a používam do mliečnych polievok namiesto vody. Keďže maslo má od kyslého mlieka kyslý "nádych", do misky dám studenú vodu a maslo a opäť nechám mixovať. Zoberiem maslo z hladiny, vodu ešte raz vymením a vymixujem. Maslo dám do maselničky alebo inej nádoby a ešte premiešam lyžicou, aby sa vymiešala voda. A je to hotovo, do chladničky a o pár hodín sa môže degustovať. Z 3,5 litra mlieka mám cca 95-100g masla a 3 litre polotučného mlieka.

  2. 2

    Nabudúce chcem skúsiť maslo aj zo sladkej smotany, tak dám vedieť, ako to dopadlo.

Diskusia k receptu

manya
maslo robím podobne až na pasterizáciu, mám na to špeciálne nádoby, dedičstvo po starých rodičoch, zostatkové mlieko je kyslé, maslo zvyknem aj spustiť a dá sa použiť na varenie
ancicka
Veľmi zdlhavý proces zberania smotany.V lete ti mlieko skysne za ten čas.Neviem si predstaviť skysnutú smotanu pasterilizovať a tak s nej robiť maslo,ved ked ju zohreješ na 70 stupňov,tak sa ti musí urobiť tvaroh z nej.Pasterizuje sa sladká.To Mútenie masla ,tak to by som chcela vidieť fotopostup.Ved maslo sa zmúti naraz.A z 3,5 litra mlieka kilo masla ,tak to je "zázrak",asi s 3,5 l smotany by si to dosiahla.
Tu sú masla čo varecháči robia. varecha.pravda.sk/recepty/domaci-tvaroh-a-maslo-fotorecep...

 varecha.pravda.sk/recepty/domace-maslo-/23872-recept.html...

 varecha.pravda.sk/hladam/?cx=006783193102952396723%3Aodnz...
používateľ nemá avatar
hag
hag
Na maslo sa odhodlávam už dlho. Zvyknem robiť hrudku, aj syrové nite už som skúšala. Čo si ja pamätám, tak ako deti sme mutievali u tetky na prázdninách v dbanke, takej drevenej nádobe na mútenie masla. Neskôr, keď robievala maminka maslo doma a dbanku sme nemali, tak jednoducho zozbierala sladkú smotanu, naliala ju do plastovej fľaše a hrkaním a silným natriasaním sa v nej umútilo maslo. Potom fľašu rozstrihla a hrudku vybrala. Či to mne bude fungovať, to som veľmi zvedavá :D
tetrisss
Ano, je to najjednoduchsi sposob. Mlieko z mliekomatu, alebo domace, ak mas stastie, nechame asi 4 hodiny v normalnej teplote odstat a zberame smotanu, treba si dat na to asi okuliare :), lebo je to tazsie ako z kysleho. Potom smotanu dam do mikrovlnky, ak je 7 dl pohari, tak na 5 dielov na plny vykon a zatvorim ako kompot, vychladim a dam do druheho dna do chladnicky. Potom vlejem do umelej flase, ale tu vyberajte radsej taku, ktora ma v strede nejaku preliaceninu, v hladkej to trva dlhsie a zahrame sa na barmana a robime presne take pohyby. Lepsie dat muzovi, ma viac sily :). Trva to od 5 az do 10 minut. Ja kupujem 5 l, z coho sa nazbiera asi 7 dl, niekedy aj 8 dl smotany a z toho je 10 az 12 dkg masla. Potom este tak isto premyjem vo vode.
dcdl
Ja mam v chladnicke aj v lete 8°C, takze tomu mlieku je jedno ako teplo je za dverami chladnicky. Jedine, ze by malo vyssiu inteligenciu. A ak ma moje znalosti zo zakladnej skoly neklamu, tak tvaroh vznika z bielkovin a nie tuku. Takze ano, ked pasterizujem smotanu, spravi sa mi asi lyzicka tvarohu, ale len z mlieka, ktore som pozberala so smotanou a na zrazanie masla to nema vplyv. Mne sa pacilo, aka je vytaznost, teda kolko masla som ziskala. Ako som pisala, skusim aj na sladko z rovnakeho mlieka a uvidim, co je pre mna vyhodnejsie
dcdl
O tej flasi som citala aj inde, ale mam doma pol rocneho syna a pracujem, takze to pre mna bolo casovo narocne, ak to tak mozem nazvat. Ked to dam do mixera, spravi sa to "samo" a ja mozem medzitym robit nieco ine.
tetrisss
Inak da sa aj na mixeri, ale... ja mam taky otvoreny a ked som to skusila v mixeri, tak potom som hodinu upratovala mastnu kuchynu :)
dcdl
ja som leniva, takze mam mixer s vekom, aby som to len cele mohla hodit do umyvacky ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia