Domáce maslo z mlieka z mliekomatu

Autor receptu: dcdl

Rozhodla som sa vrátiť k domácej výrobe všetkého možného a keďže máme blízko mliekomat skúsila som maslo.

Postup

  1. Mlieko z mliekomatu nalejem do hrnca alebo misky a dám do chladničky na 3 dni. Dvakrát za deň zberám lyžicou z vrchu smotanu. Zakaždým je jej menej, až nie je čo zbierať. Zozbieram cca 7 dcl smotany, ktorú nechám skysnúť pri izbovej teplote 2 dni. Skysnutú smotanu dám do hrnca, pasterizujem na 72-73°C cca 30 sekúnd a schladím. Dám do misky na šľahanie a nechám šľahať. Ja mám mixer so stojanom, takže to tam nechám miešať cca 15 minút. Na hladine sa vytvorí vrstva masla, ktorú zoberiem do misky a znovu nechám mixovať. Opäť pozbieram. Zvyšok mlieka prelejem do nádoby a používam do mliečnych polievok namiesto vody. Keďže maslo má od kyslého mlieka kyslý "nádych", do misky dám studenú vodu a maslo a opäť nechám mixovať. Zoberiem maslo z hladiny, vodu ešte raz vymením a vymixujem. Maslo dám do maselničky alebo inej nádoby a ešte premiešam lyžicou, aby sa vymiešala voda. A je to hotovo, do chladničky a o pár hodín sa môže degustovať. Z 3,5 litra mlieka mám cca 95-100g masla a 3 litre polotučného mlieka.
  2. Nabudúce chcem skúsiť maslo aj zo sladkej smotany, tak dám vedieť, ako to dopadlo.