Domáce maslo fotorecept

babidka - fotkababidka, 9. februára 2011
Domáce maslo (fotorecept)
Foto: babidka

Doma robené maslo má trošku inú chuť akú má maslo vyrobené v mliekárňach . Niekedy sa robievalo v drevenej nádobe ktorá sa u nás volá "zbušok" alebo niekde "muťalka " lebo maslo sa "zbíjalo" alebo "múcilo" či "mútilo" . Ja som zbušok zdedila po svojej svokre ale jeho údržba je dosť náročná a preto maslo robím oveľa jednoduchším spôsobom- v 2 litrovej plastovej alebo sklenenej fľaši od nápojov . Čerstvé maslo používame na chlebík ako nátierku a zvyšok prepustím a používam na varenie.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 - 700 ml, čerstvo pozberaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kúpime si čerstvé plnotučné mlieko od farmára alebo z mliečneho automatu .Koľko smotany nazbierate z mlieka z automatu neviem - záleží to od dodávateľa mlieka . Ja mám mlieko od farmára úplne čerstvo nadojené - kupujem naraz takúto plnú fľašu ktorá má 3,5 litra . Mlieko necháme stáť v chladničke aspoň 20 -24 hodín aby sa smotana pekne usadila . Skúšala som fľašu odfotografovať večer aj cez deň aby bolo vidno rozdiel medzi mliekom a smotanou usadenou na vrchu . Nepodarilo sa ...

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Smotanu nalejeme do fľaše a pridáme ešte trochu mlieka - asi 150 -200 ml . Smotanu necháme niekoľko hodín na teplejšom mieste - lepšie sa maslo robí z kyslej smotany ako zo sladkej .Ja zvyknem pridať k smotane kvôli urýchleniu pár lyžíc cmaru . Najlepšie je smotanu ochutnať - keď cítite takú nakyslastú chuť , smotana je akurát .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ako vidíte - ja smotanu v zime ohrievam nad kozubom . Keď je smotana pripravená , musí mať ešte správnu teplotu . Priteplá aj prichladná sa zle zbíja. Nikdy som teplotu nemerala teplomerom - iba rukou . Keď chytíte fľašu do ruky , teplota má byť taká indiferentná , asi niečo medzi 30°C až 35°C ....nabudúce ju odmerám a dopíšem:-) Fľašu chytíme do ruky a trasieme s ňou hore a dole . Rovnomerne - asi 60-80 x za minútu . Už som zistila , že nie hociako ..stále iba vertikálnym smerom:-)))) Keď som sa to po niekoľkých pokusoch naučila - mne stačí triasť s fľašou asi 2 minúty . Počítam do 150 "trasov":-) a maslo je hotové....

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teda hotové...musíme ho najprv z fľaše dostať von . Hneď ako sa nám maslo začne hrudkovať - to veľmi ľahko uvidíte a aj počujete - lebo vo fľaši to už nešpliecha ale jemne búcha ...na mlieku plávaj také žltejšie hrudky ktoré sa spájajú do väčších.

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si väčšiu misku a obsah fľaše tam vylejete a vytlačíte . Keby veľa masla ostalo na stene fľaše /čo sa občas stane/ plastovú fľašu jednoducho rozrežete a stierkou maslo vyberiete .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Maslo lyžicou pekne pospájame do hrudky a preložíme do inej misky.Tam ho ešte chvíľku lyžicou "poupravujeme " t.j. povytláčame z nej ešte cmar. Pomaličky prilejeme asi pol litra studenej vody a maslovú hrudku ešte prehnetieme vareškou alebo lyžicou a tak z masla vymyjeme dalšie mlieko . Môžeme zopakovať aj viackrát , kým voda neostane číra .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takže nám ostane hrudka čerstvého masla a cmar.Cmar je pochúťkový mliečny kyslý nápoj - môžeme ho vypiť alebo použiť pri pečení kysnutých koláčov ,zákuskov , šišiek, dolománok , chlebových pagáčikov , palaciniek ...aj na Vareche nájdete plno receptov kde sa používa cmar .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maslo môžeme ešte ďalej upravovať aby sa dalo použiť na varenie . Urobíme prepustené maslo , orieškové maslo ....keď mi zas nevypovie v rozhodujúcej chvíli fotoaparát , tak pridám aj recepty na ne:-) Môže sa stať , že na začiatku sa vám dariť nebude - tak ako sa to stavalo mne . Ale nezúfajte ....prax robí majstra:-))))))

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@radox1 je to o tom,ktoré ti bude chutiť.Z kyslej smotany je kyselkavé.A keď si kúpiš čerstvú šľahačkovú smotanu a prešľaháš ju,tak získaš maslo neutrálnej chuti (smotana má byť nechladená :) ).
k farmarskémiu mlieku sa nedostanem, tak používam šľahačku, ale ako som spominala čistú, bez pridaných látok ( na trvanlivosť, lepšie šlahanie a pod), nie trvanlivú a min. 33 percentnú. Inak to maslo je naozaj nič moc, ak sa použije šľahačka s pridanými látkami.
Ja maslo pretápam tak, že maslo dam do hrnca a na malom plameni ho zohrievam za miešania dovtedy, kym neprestane peniť. Na spodku hrnca ostane taká zlatohnedá usadenina od vyzražanej bielkoviny, niekedy to plave aj na vrchu. To zvrchu pozberam a číry žltkavý tuk zlejem do skleného pohára, nechám stuhnuť a odložím do chladničky. Potom používam na varenie, natreté na chlieb mi to nechuti, ale na mastenie pirohov, halušiek a pod. je to výborné.
1x mataaa