Domáce maslo fotorecept

babidka - fotkababidka, 9. februára 2011
Domáce maslo (fotorecept)
Foto: babidka

Doma robené maslo má trošku inú chuť akú má maslo vyrobené v mliekárňach . Niekedy sa robievalo v drevenej nádobe ktorá sa u Zobraziť celý popisDoma robené maslo má trošku inú chuť akú má maslo vyrobené v mliekárňach . Niekedy sa robievalo v drevenej nádobe ktorá sa u nás volá "zbušok" alebo niekde "muťalka " lebo maslo sa "zbíjalo" alebo "múcilo" či "mútilo" . Ja som zbušok zdedila po svojej svokre ale jeho údržba je dosť náročná a preto maslo robím oveľa jednoduchším spôsobom- v 2 litrovej plastovej alebo sklenenej fľaši od nápojov . Čerstvé maslo používame na chlebík ako nátierku a zvyšok prepustím a používam na varenie.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 - 700 ml, čerstvo pozberaná




Postup

  1. 1

    Kúpime si čerstvé plnotučné mlieko od farmára alebo z mliečneho automatu .Koľko smotany nazbierate z mlieka z automatu neviem - záleží to od dodávateľa mlieka . Ja mám mlieko od farmára úplne čerstvo nadojené - kupujem naraz takúto plnú fľašu ktorá má 3,5 litra . Mlieko necháme stáť v chladničke aspoň 20 -24 hodín aby sa smotana pekne usadila . Skúšala som fľašu odfotografovať večer aj cez deň aby bolo vidno rozdiel medzi mliekom a smotanou usadenou na vrchu . Nepodarilo sa ...

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Smotanu nalejeme do fľaše a pridáme ešte trochu mlieka - asi 150 -200 ml . Smotanu necháme niekoľko hodín na teplejšom mieste - lepšie sa maslo robí z kyslej smotany ako zo sladkej .Ja zvyknem pridať k smotane kvôli urýchleniu pár lyžíc cmaru . Najlepšie je smotanu ochutnať - keď cítite takú nakyslastú chuť , smotana je akurát .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ako vidíte - ja smotanu v zime ohrievam nad kozubom . Keď je smotana pripravená , musí mať ešte správnu teplotu . Priteplá aj prichladná sa zle zbíja. Nikdy som teplotu nemerala teplomerom - iba rukou . Keď chytíte fľašu do ruky , teplota má byť taká indiferentná , asi niečo medzi 30°C až 35°C ....nabudúce ju odmerám a dopíšem:-) Fľašu chytíme do ruky a trasieme s ňou hore a dole . Rovnomerne - asi 60-80 x za minútu . Už som zistila , že nie hociako ..stále iba vertikálnym smerom:-)))) Keď som sa to po niekoľkých pokusoch naučila - mne stačí triasť s fľašou asi 2 minúty . Počítam do 150 "trasov":-) a maslo je hotové....

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teda hotové...musíme ho najprv z fľaše dostať von . Hneď ako sa nám maslo začne hrudkovať - to veľmi ľahko uvidíte a aj počujete - lebo vo fľaši to už nešpliecha ale jemne búcha ...na mlieku plávaj také žltejšie hrudky ktoré sa spájajú do väčších.

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si väčšiu misku a obsah fľaše tam vylejete a vytlačíte . Keby veľa masla ostalo na stene fľaše /čo sa občas stane/ plastovú fľašu jednoducho rozrežete a stierkou maslo vyberiete .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Maslo lyžicou pekne pospájame do hrudky a preložíme do inej misky.Tam ho ešte chvíľku lyžicou "poupravujeme " t.j. povytláčame z nej ešte cmar. Pomaličky prilejeme asi pol litra studenej vody a maslovú hrudku ešte prehnetieme vareškou alebo lyžicou a tak z masla vymyjeme dalšie mlieko . Môžeme zopakovať aj viackrát , kým voda neostane číra .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takže nám ostane hrudka čerstvého masla a cmar.Cmar je pochúťkový mliečny kyslý nápoj - môžeme ho vypiť alebo použiť pri pečení kysnutých koláčov ,zákuskov , šišiek, dolománok , chlebových pagáčikov , palaciniek ...aj na Vareche nájdete plno receptov kde sa používa cmar .

    Domáce maslo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maslo môžeme ešte ďalej upravovať aby sa dalo použiť na varenie . Urobíme prepustené maslo , orieškové maslo ....keď mi zas nevypovie v rozhodujúcej chvíli fotoaparát , tak pridám aj recepty na ne:-) Môže sa stať , že na začiatku sa vám dariť nebude - tak ako sa to stavalo mne . Ale nezúfajte ....prax robí majstra:-))))))

Diskusia k receptu

janger
Ja som take 'mucenie' videla, ked som bola mala...A bolo veru vyborne!
Nuz ale take mliecko, kde bude smotana na vrchu, to ja veru nezozeniem...Ja niekedy, ked pridlho miesam slahacku, tak tiez spravim nechtiac maslo ;-))))), ale to uz nie je ono, ze?
hviezdickaz
pre mna je to prilis komplikovane ... ,moja svokra robieva obcas taketo domace maslo, (tiez kupuje mlieko z mliekomatu) a chutovo je vyborne :)
alexdidi
@babidka , to si mi pripomenula moju skorú mladosť, keď som vídavala mútiť maslo u mojej babky(cez prázdniny), ktorá mala kravku. zaujímavé je, že ja som milovala vypiť každý deň skoro ráno čerstvo nadojené mlieko ešte teplé(neviem, či by som ho vypila dnes), ale takéto domáce maslo sme ako deti z mesta jesť na chlebík nechceli, lebo nám nechutilo. Bolo naozaj iné ako to kúpené. Zato teraz by som si dala na dobrý čerstvý chlebík, len tak osoliť....A spomínate si tí skôr narodení, že niekedy bolo dostať maslo I. a II. Rozdiel bol vraj v tom, že II. maslo bolo robené z kyslého mlieka či smotany...neviem, nevyznám sa v tom, ale pamätám, že na chlebík nám chutila viac tá II.
jatanika
ja som, ako malá, jedávala doma robené maslo .... babka ho mútila klasicky, v drevenej nádobe.... ale čerstvo nadojené, ešte teplé mlieko, som teda rada vôbec nemala... @babidka , veľmi zaujímavé... nikdy by mi nenapadlo, že sa dá takto urobiť maslo...
marca
Ja robievam domáce maslo zo šľahačky, ktorá neobsahuje žiadné prímesy - aditíva. Kupujem 4 kelimky - t.j. 1 l , šľahačku prelejem do vysokej nádoby, pridam par lyžíc acidofilného mlieka, alebo prírodného bieleho jogurtu, pri izbovej teplote nechám zakvasiť a potom el. šlahačom to šľahám až sa oddelí maslo od cmaru. Potom postupujem rovnako, maslo vo vode operiem, niečo sa zje, niečo pretopím a inokedy odložím do mrazničky. Cmar vypijeme.
palokuchki
@babidka , zaujimavy recept. Ja robievam maslo zo smotany ktoru pozbieram zo sadnuteho mlieka. Smotanu slaham s rucnym mixerom, trva mi to asi 2-3 minuty. Ako si pisala teplota je velmi dolezita. Ale chut domaceho masla je vyborna.
babidka
@julica , je trosicku nakysle ale tak prijemne :-) Prave v tom je to , ze tu je ina technologia vyroby. @marca , vraveli mi priatelky ze skusali aj takto ale to maslo bolo predsa len ine ...ved to sama musis vediet najlepsie -vyrastla si na domacom masle , domacom mliecku , tvarohu ....@palokuchki , skusala som to aj so slahacom ale akosi mi to neslo tak rychle ako s flasou .Pamatam sa , ze moja teta robievala maslo modernejsie ako ostatni lebo ho slahala elektrickym slahacom /pred 50 rokmi/ ale to trvalo niekedy aj 20 minut .
amelie
@babidka , takéto maslo sme kupovali od tetiek z dediny, nosili nám ho domov a ja ako malé decko som ho jedávala veľkou lyžicou bez chleba, jednoducho, len tak... Bolo trošku slané, jednoducho skvelé:-) Svojím receptom si ma na chvíľku vrátila do krásneho detstva, ďakujem ti. A to trasenie fľašou je geniálne vymyslené:-) problém je iba v tom, že na mlieku z nášho mliekomatu sa neusadí takmer nijaká smotana. Asi budem musieť kúpiť na farme...
frezia68
Tak konečne mám zrozumiteľný postup mútenia.Keď začali tie automaty,tak v telke ukazovali jednu tetu z východu,ako vo fľaške vyrába maslo,pospevujúc si pri tom.Ale nevysvetlili tak jasne,ako Ty teraz.Tiež zvyknem kúpené maslo "prepustiť" dlhšie vydrží.A mám veľkú chuť urobiť podľa Teba,veď automat máme za rohom.A dúfam,že sa podarí,veď postup je tu jasný.A pamätáte,ako sa udržiavalo maslo,keď neboli chladničky?V miske sa zalialo studenou vodou a špajza na poličke udržiavala v chlade.
remcula
Bomba i pro ty, kteří by si nevěděli rady. Úžasné a je fajn, že jsi to tady dala i pro ty, kteří by chtěli vyzkoušet. Bohužel, od farmáře mléko asi neseženu, ale prodávají domácí mléko v Dětmarovicích. Zkusím.
frona
Supeer, u nás predáva jedna známa "mliečko od kravičky", tak to určite vyskúšam podľa Tvojho receptu. U nás sa hovorilo tomu "stroju na maslo" mutek. :)))))))
motamita3
no toto už aj skúšam dík a teším sa na ostatné recepty na Vaše masielka dík
babidka
@frona , vyraz "mutek" som este nepocula , hned si ho pisem :-) Velmi sa mi totiz pacia regionalne nazvy na rozne domace naradie a cinnosti a moja sestra si dokonca vedie taky slovnik - iba tak , zo zaluby :-))))
marianne69
...ako decko som mutila maslo u tety na prazdninach,mala velku gazdovku,prazdninovala som tam vzdy,ked boli nasi v kupeloch,takze som zazila gazdovku so vsetkym co k tomu patri,ale co neviem ako sa prepusta maslo?
evetik
Aj moja mama tak robi .Ja som este neskusala,ale vyskusam
marca
k farmarskémiu mlieku sa nedostanem, tak používam šľahačku, ale ako som spominala čistú, bez pridaných látok ( na trvanlivosť, lepšie šlahanie a pod), nie trvanlivú a min. 33 percentnú. Inak to maslo je naozaj nič moc, ak sa použije šľahačka s pridanými látkami.
Ja maslo pretápam tak, že maslo dam do hrnca a na malom plameni ho zohrievam za miešania dovtedy, kym neprestane peniť. Na spodku hrnca ostane taká zlatohnedá usadenina od vyzražanej bielkoviny, niekedy to plave aj na vrchu. To zvrchu pozberam a číry žltkavý tuk zlejem do skleného pohára, nechám stuhnuť a odložím do chladničky. Potom používam na varenie, natreté na chlieb mi to nechuti, ale na mastenie pirohov, halušiek a pod. je to výborné.
1x mataaa
maarianna
maslo tzv.II sa robilo zo smotany sladkej cez leto a dávalo sa do mraziarne lebo ho boli prebytky a cez zimu ked nebolo toľko smotany tak sa nechalo rozmraziť a prepracovalo sa na stolové maslo za 8 kčs ktoré bolo dobré na pečenie nie na plnky ale natierali sme si aj na chlieb
hannah22
čo všetko ľudkovia šikovní nevymyslia, som potešená tvojim návodom na výrobu masla v plastovej flaši , naši doma používali el.odstredivku ale to až keď mali viac kravičiek, tvoj návod vyskúšam, som zvedavá na chuť domáceho masielka a už sa teším na výrobu a jeho chuť.... :))
sisok
@amelie
urobis masielko ked prides za mnou? :) pojdeme za nejakymi farmarmi a budeme obehavat kravicky nech daju dobre mliecko :)
bobarka
Babidka, u nás na hornej Nitre sa volala tá nádoba ZBONKA. Aj ja som často stála pri mame a čakala na čerstvý cmar. Maslo sa obyčajne predalo.
evanaaa
Marianne69. veľmi dobrý, síce zdĺhavý proces prepúšťania masla je sem daný aj na videu, kde to je ozaj názorne ukázané, len sa nepamätám, kto to dal, zdá sa mi, že Michsamant alebo 2010. Vtedy sa tiež o tom debatovalo, minulý rok. Treba len zberať tú bielu penu navrchu, ako na polievke, kým nezostane žltá tekutina. Ja som to skúsila, kúpila som v Lídli 2xštvrť kg masla, ale neviem, prečo to bolo ako skysnuté lebo čo, malo to zlý pach, tak som to aj vyhodila. Možno záleží aj od masla, aké je.
jarunka
Tiez si to pamatam ako mala som videla staru mamu ako mutila maslo ,ale myslim, ze to bolo zo smotany.
maarianna
pretápať je dobre iba čerstvé maslo s obsahom tuku aspon 80 percent tie lacné maslá v lidli sú s pridaním rastlinného tuku ktorý sa pretápať nedá treba si všimnúť obsah tuku dá sa pretopiť aj maslo ktoré si urobíš doma z mlieka/smotany/ ktoré kúpiš v automate
lyali
Matne si spomínam na domáce maslo od mojich starkých. Mútili z domáceho mlieka v drevenej nádobe. Viem, že som ho nechcela jedávať. Radšej som mame kukla do tašky, či doniesla maslo z obchodu. A teraz by som si také domáce bio-masielko veru dala. Starkí už maslo nedorábajú, ale možno sa od nich dozviem o ňom niečo zaujímavé.
babidka
my sme doma maslo nerobievali lebo ked som mala tri roky a mamicka nastupila do prace , tak sa kravicka predala - oproti nasho domu bola predajna mlieka , tak nam kravku netrebalo . Mnohe veci som sa podozvedala od susediek , mojich tetiek a svagriniek .
marianne69
...akurat som dopozerala ako robi domace maslo Jamie Olivier,smotanu na slahanie premixoval v mixeri a posolil,eto vsjo.pekne vyzdobil a vyzeralo to fajn...:-)
babidka
ano , aj tak sa da - drzi asi pol az dve hodiny..:-) to ako ked preslahas slahacku ....je to akasi pomazanka zo slahacky , nie je to celkom to prave , co sa da odlozit a pouzit aj neskor .
marianne69
...aaaa tak tam bude rozdiel,tak ako to on robil,teda cesta nevedie,ostanem radsej pri tej flasi:-)dobre,ze si povedala@babidka...
honestka
aj mna si vratila do detstva Babidka. tiez som ako dievcocka mutila maslo a tu drevenu nadobu sme volali TDBANKA. bolo to v nej hotove za par chvil a mama potom maslo natlacila do specialnej nadoby, ktora mala vzor a na stole sme mali krasny obdlznik vonaveho masielka. /Nikedy ho vsak bolo potrebne aj predat/.
== Tu som si malso robila ked sme brali mlieko z farmy v mixeri lebo vtedy este vacsinou v obchodoch bolo dostat kupit len slane malso. Teraz nemame problem kupit aj normalne sladke, ale ked sme zo zaiatku boli ponuknuti kolacmi s plnkami z toho slaneho, tak nas veselo napinalo. /asi je to tazko predstavit si slano-sladka plnka a naviac z polovice s margarinom, ktory sa lepil po celom podnebi/ . Touto pripomienkou Iste vyskusam zo smotany tiez.
== dakujem za krasne pribehy, ktore mi oblazia srdiecko, pretoze iba tu sa poriadne naladim na slovensku tematiku, ktora je pre nas cim dalej vzacnejsia.
babidka
viem si predstavit tu chut kolacika s takym slanym maslom v nestastnej kombinacii s umelym....:-(( Dobre maslo sa treba aj naucit robit - moje prve pokusy neboli nic oslnujuce :-) no a aj na tu inu chut si treba zvyknut , rozdiel je pre niekoho neprekonatelny a domace maslo odmieta ....Ale ked sa upecie cerstvy chlieb alebo pecivo - ja mam na hlavnej fotografii kusky francuzkeho sedliackeho z Varechy- nic viac sa mi neziada ....
danusik305
jeeej, velmi zaujímavé. Až by som to skúsila, len sa trocha obávam, či by som to nezkazila.
hubata
Ako od babičky ..... ukladám aj keď nemám možnosť dostať sa k domácemu čerstvo nadojenému mlieku. Pre istotu ukladám, čo keď sa aj u nás objaví automat, aj ja chcem mať domáce maslo. Vie niekto či sa dá maslo urobiť aj z kozacieho mlieka a ako chutí? Nie je to len o chuti, lebo to by mi až tak nevadilo......
cica2
veru, domáce maslo je najlepšie!!!! @viera1 , vďaka za zaujimavý link.....teraz sa do potravín, aj do ovzdušia, vody či pôdy produkuje toľko škodlivín :((...je to smutné
babidka
@hubata , musim sa spytat na to maslo z kozieho mlieka byvalej kolegyne . Ta chova kozicky niekolko rokov - jej manzel je veteriner a tak maju doma "vsetko".... hotovu farmu :-) No a v praci nas stale zasobovala kozim tvarohom a kolacmi s kozim tvarohom , kozim syrom aj mliekom . Ale nikdy ma nenapadlo spytat sa na maslo ...
babidka
@hubata , tak aj z kozej smotany sa da vraj robit maslo ...ale tych koziciek by vraj muselo byt cele velke stado aby sa nazbieralo dost smotany na maslo :-)vraj to nikdy neskusali....
adalokocka
stačí to dať do mixéra :o)) a vyšlaha sa samo :o)) a každý den ho premývať
kittys
Ďakujem za skvelý recept!!! V sobotu som kúpila mlieko v mliekomate, včera večer som stiahla smotanu a dnes ráno super masielko!!! Výborné!!! Ďakujem!!!
kittys
a ešte teraz som pomaly zvarila ten zvyšok a mám trošku tvarohu :-) a toľko radosti
marianne69
....@babidka tak som to maslo vymutila podla teba a musim povedat,ze je fantastickeeee ,trochu ma bolela ruka,fukla som to drahemu a mutil on:-)masielko je fajnove,ale teplotu som pre istotu odmerala teplomerom.Nasla som biofarmu,kusok odo mna, kde predavaju domace mlieko a smotana je na nom driecna,tak sa tesim a dakujem za navod ako na to:-)
turistka
Niet nad domáce maslo, voľakedy ho babky predávali na trhu. No poviem príbeh : vo vochterni žili manželia on sa staral o trať a ona predávala lístky. Ako sa patrí pri vochterni mali maštaľ, kravku i ostatné domáce zvieratká. Ak bolo už dosť nazbieraného mlieka, tak ho chodila mútiť, že si mútelnicu dala na chrbát a mala vždy tú istú cestu tam i späť dolinou a bolo maslo namútené. Jej muž kým sa chystala, odbehla do záchodu, mlieko vylial a nalial naspať vodu. Gazdiná urobila znovu svoju cestu a ked sa vrátila, že bude robiť okolo masla, zistila, že má v mútelnici vodu. Vtedy bolo z vochterne počuť krik a nadávky . Ja som pri tom nebola, ale ľudia spomínajú, takže niečo na tom pravdy bude.
babidka
no , dakujem pekne ! Ja by som tomu chlapovi tu mutelnicu otrepala o hlavu :-))))
marianna76
Super, určite nikto , ak bude postupovať podľa tvojich rád, sa nebude sťažovať, že sa mu maslo nepodarilo. Je parádne, skúšala som ho včera presne podľa tvojho receptu...Ďakujem, máme parádne, biele maslo. Keď už po čase pri kachliach, voňalo nakyslo, začala som trepať.... muž ochotný, že on... tak som mu poradila ako podľa tvojich rád... a išla som kuchyňu upratovať, o malinkú chvilinku, tak 20 sekúnd - kričí, z tohoto? z tohoto nikdy maslo nebude. Tak som prišla bez rečí po fľašu, odišla, trepala a pozerala na hodiny... a o chvíľku som už bola pri konci.... zbytok dotrepal muž - asi 30 s. Bol prekvapený... ale ja som nepochybovala, že sa mi to podarí....veď tu na Vareche si navzájom radíme.... Ešte raz ďakujem.
babidka
Mila Mariana , som rada ze to vyslo -velmi si ma potesila :-)
zdenula
Staré dobré časy. :-) Pamätám si ako babička robievala keď som bola menšia. Naozaj mi chutilo. :-) Musím skúsiť, ale sa naozaj bojím že to pokazím. Môžem to pokaziť pri hrkaní s flašou - nedobre to zahrkám, alebo menej krát ako treba... No, ako hovoríš, treba vyskúšať... :-) Kúpila som si dnes plnotučné mlieko Rajo, tak uvidíme či to aj s tým pôjde. Bude to taký môj menší pokus. :-D

Môžem sa spýtať?
Ten prvý obrázok je len to dovezené mlieko? Alebo to je už to mlieko so smotanou?
A ten druhý obrázok... To je mlieko naliate do flaše alebo už tá smotánka z mlieka? :-)
Vďaka za recept a aj za odpovede-predom. :-)
Zdenča :-)
mliekarka
@babidka domáce maslo som nikdy nejedla,ale pripomenulo mi to,ako som chodila v detstve každú sobotu na družstvo po mlieko a aká krásna vrstva smotany sa tam vždy vytvorila.Dnes kupujeme krabicové :-( Ja maslo milujem a Tvoje vyzerá naozaj úžasne :-))
babidka
Nuz , krabicove mlieko som nekupila - ani nepamatam :-) Asi 15-16 rokov berieme mlieko od farmara z nedalekej dediny a mlieko od jeho krav je naozaj poriadne tucne , takze masla mam viac ako spotrebujeme :-)
mracik9
babidka,som Ti vďačná za ten super postup,jedla som ho ako dieťa,moja mamka robievala,ale nikdy som sa o to nezaujímala,teraz mám super mliečko,tak to idem skúsiť,ešte raz vďaka ,M :))
radox1
aky je rozdiel robit ho z nakyslej smotany a nie sladkej?
babidka
Niet za co :-) Som rada , ze moj recept niekoho potesil:-)
babidka
Mily @radox1 -pravdupovediac neviem .Ja mam taku skusenost / a cele generacie mojich zenskych predkov/ ze jednoducho je to tak :-)Lepsie sa zbija z nakysnutej alebo kyslej smotany ako zo sladkej .Skusala som sa to vypatrat ale nic relevantne som nevyguglila.
viera1
@radox1 je to o tom,ktoré ti bude chutiť.Z kyslej smotany je kyselkavé.A keď si kúpiš čerstvú šľahačkovú smotanu a prešľaháš ju,tak získaš maslo neutrálnej chuti (smotana má byť nechladená :) ).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia