Foto: babidka
Doma robené maslo má trošku inú chuť akú má maslo vyrobené v mliekárňach . Niekedy sa robievalo v drevenej nádobe ktorá sa u Zobraziť celý popisDoma robené maslo má trošku inú chuť akú má maslo vyrobené v mliekárňach . Niekedy sa robievalo v drevenej nádobe ktorá sa u nás volá "zbušok" alebo niekde "muťalka " lebo maslo sa "zbíjalo" alebo "múcilo" či "mútilo" . Ja som zbušok zdedila po svojej svokre ale jeho údržba je dosť náročná a preto maslo robím oveľa jednoduchším spôsobom- v 2 litrovej plastovej alebo sklenenej fľaši od nápojov . Čerstvé maslo používame na chlebík ako nátierku a zvyšok prepustím a používam na varenie.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kúpime si čerstvé plnotučné mlieko od farmára alebo z mliečneho automatu .Koľko smotany nazbierate z mlieka z automatu neviem - záleží to od dodávateľa mlieka . Ja mám mlieko od farmára úplne čerstvo nadojené - kupujem naraz takúto plnú fľašu ktorá má 3,5 litra . Mlieko necháme stáť v chladničke aspoň 20 -24 hodín aby sa smotana pekne usadila . Skúšala som fľašu odfotografovať večer aj cez deň aby bolo vidno rozdiel medzi mliekom a smotanou usadenou na vrchu . Nepodarilo sa ...
-
2
Smotanu nalejeme do fľaše a pridáme ešte trochu mlieka - asi 150 -200 ml . Smotanu necháme niekoľko hodín na teplejšom mieste - lepšie sa maslo robí z kyslej smotany ako zo sladkej .Ja zvyknem pridať k smotane kvôli urýchleniu pár lyžíc cmaru . Najlepšie je smotanu ochutnať - keď cítite takú nakyslastú chuť , smotana je akurát .
-
3
Ako vidíte - ja smotanu v zime ohrievam nad kozubom . Keď je smotana pripravená , musí mať ešte správnu teplotu . Priteplá aj prichladná sa zle zbíja. Nikdy som teplotu nemerala teplomerom - iba rukou . Keď chytíte fľašu do ruky , teplota má byť taká indiferentná , asi niečo medzi 30°C až 35°C ....nabudúce ju odmerám a dopíšem:-) Fľašu chytíme do ruky a trasieme s ňou hore a dole . Rovnomerne - asi 60-80 x za minútu . Už som zistila , že nie hociako ..stále iba vertikálnym smerom:-)))) Keď som sa to po niekoľkých pokusoch naučila - mne stačí triasť s fľašou asi 2 minúty . Počítam do 150 "trasov":-) a maslo je hotové....
-
4
Teda hotové...musíme ho najprv z fľaše dostať von . Hneď ako sa nám maslo začne hrudkovať - to veľmi ľahko uvidíte a aj počujete - lebo vo fľaši to už nešpliecha ale jemne búcha ...na mlieku plávaj také žltejšie hrudky ktoré sa spájajú do väčších.
-
5
Pripravíme si väčšiu misku a obsah fľaše tam vylejete a vytlačíte . Keby veľa masla ostalo na stene fľaše /čo sa občas stane/ plastovú fľašu jednoducho rozrežete a stierkou maslo vyberiete .
-
6
Maslo lyžicou pekne pospájame do hrudky a preložíme do inej misky.Tam ho ešte chvíľku lyžicou "poupravujeme " t.j. povytláčame z nej ešte cmar. Pomaličky prilejeme asi pol litra studenej vody a maslovú hrudku ešte prehnetieme vareškou alebo lyžicou a tak z masla vymyjeme dalšie mlieko . Môžeme zopakovať aj viackrát , kým voda neostane číra .
-
7
Takže nám ostane hrudka čerstvého masla a cmar.Cmar je pochúťkový mliečny kyslý nápoj - môžeme ho vypiť alebo použiť pri pečení kysnutých koláčov ,zákuskov , šišiek, dolománok , chlebových pagáčikov , palaciniek ...aj na Vareche nájdete plno receptov kde sa používa cmar .
-
8
Maslo môžeme ešte ďalej upravovať aby sa dalo použiť na varenie . Urobíme prepustené maslo , orieškové maslo ....keď mi zas nevypovie v rozhodujúcej chvíli fotoaparát , tak pridám aj recepty na ne:-) Môže sa stať , že na začiatku sa vám dariť nebude - tak ako sa to stavalo mne . Ale nezúfajte ....prax robí majstra:-))))))
Nuz ale take mliecko, kde bude smotana na vrchu, to ja veru nezozeniem...Ja niekedy, ked pridlho miesam slahacku, tak tiez spravim nechtiac maslo ;-))))), ale to uz nie je ono, ze?
Ja maslo pretápam tak, že maslo dam do hrnca a na malom plameni ho zohrievam za miešania dovtedy, kym neprestane peniť. Na spodku hrnca ostane taká zlatohnedá usadenina od vyzražanej bielkoviny, niekedy to plave aj na vrchu. To zvrchu pozberam a číry žltkavý tuk zlejem do skleného pohára, nechám stuhnuť a odložím do chladničky. Potom používam na varenie, natreté na chlieb mi to nechuti, ale na mastenie pirohov, halušiek a pod. je to výborné.
urobis masielko ked prides za mnou? :) pojdeme za nejakymi farmarmi a budeme obehavat kravicky nech daju dobre mliecko :)
== Tu som si malso robila ked sme brali mlieko z farmy v mixeri lebo vtedy este vacsinou v obchodoch bolo dostat kupit len slane malso. Teraz nemame problem kupit aj normalne sladke, ale ked sme zo zaiatku boli ponuknuti kolacmi s plnkami z toho slaneho, tak nas veselo napinalo. /asi je to tazko predstavit si slano-sladka plnka a naviac z polovice s margarinom, ktory sa lepil po celom podnebi/ . Touto pripomienkou Iste vyskusam zo smotany tiez.
== dakujem za krasne pribehy, ktore mi oblazia srdiecko, pretoze iba tu sa poriadne naladim na slovensku tematiku, ktora je pre nas cim dalej vzacnejsia.
www.naturcity.sk/sk/zaujimave/strava_a_potraviny/zdrave-...
Môžem sa spýtať?
Ten prvý obrázok je len to dovezené mlieko? Alebo to je už to mlieko so smotanou?
A ten druhý obrázok... To je mlieko naliate do flaše alebo už tá smotánka z mlieka? :-)
Vďaka za recept a aj za odpovede-predom. :-)
Zdenča :-)
a mamka dala bratovi vyšľahať šľahačku.Brat to prešľahal a miesto šľahačky sme mali maslo ☺☺☺