Domáce granko

morenajea - fotkamorenajea, 26. apríla 2012
Domáce granko
Foto: morenajea

Granko nekupujem ale ho robím doma tak ako ma to naučila babka. Tým rôznym granulovaným výrobkom nedôverujem. Nikdy neviete čo tam dali - emulgátory, Zobraziť celý popisGranko nekupujem ale ho robím doma tak ako ma to naučila babka. Tým rôznym granulovaným výrobkom nedôverujem. Nikdy neviete čo tam dali - emulgátory, farbivá, umelé arómy a podobne.

5 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Len zmiešame 2 diely kakaa a 3 diely cukru. Samozrejme podľa chuti si môžete pomer surovín zmeniť. Takúto pripravenú zmes môžete mať v kuchyni stále po ruke. Domáce granko je oveľa chutnejšie a určite aj zdravšie. Využitie: kakaové cestoviny, posýpka na parené buchty, horúci nápoj s mliekom a iné.

Diskusia k receptu

marijam
Ani ja granko nekupujem..vždy keď si robím kakao zalejem presne toto holandské vriacim kravským mliekom a dosladím včelím medom od včelára :-) A emulgátorov sa veru báť nemusím ;-)
misa1
a rozpusti sa aj v studenom mlieku ako granko? lebo teple nepijeme.
hubata
Nie nerozpustí, musí byť aspoň vlažné. Nepijete ani vlažné mlieko, kakavko, bielu kávu, prípadne čaj s mliekom? Studené mlieko musí dráždiť žalúdok lebo obsahuje tuk a ten sa prilepí na steny žalúdka čo vytvára pocit ťažoby.

Páči sa mi tvoj recept, hoci pre nás staršie to bola samozrejmosť, lebo Granko sme nepoznali. Takto som mala doma aj mak, orechy, strúhanku alebo papriku s múkou nachystanú. Vďaka.
morenajea
@misa1 rozpustí sa aj v studenom. len treba mlieko pridávať postupne po troškách a dobre rozmiešavať.
ejta
aj nám mamina varila v nedeľu ráno normálne kakao. Lenže môj syn ho pije zásadne studené, takže toto by sa nedalo použiť, pokiaľ viem, kakao treba prevariť alebo aspoň preliať horúcim ako kávu.........
valeri
súhlasím s Tebou, nie je nad normálne kakao, v granku mi chýba chuť kakaa, mám dojem, že okrem cukru je tam farbivo, lebo niekedy ani len nevonia kakaom..
orchidea
takúto zmes som mala veľmi rada ako dieťa...vtedy ešte granko nebolo...
sailero
Domace granko sa rozpusti aj v studenom mlieku, s dcerou len take vypijeme. Musime to rozmiesat s troskou mlieka a potom doliat zvysok. Dcera od malicka nema rada teple mlieko.
mariana33
super nápad...teraz sa tomu čudujem a ako dieťa sme to pili a robievali presne takto...:o)
astheart
@hubata : Mě teda studené mléko nedráždí! Vůbec! :) Dokonce mi uklidní žaludek. A bez mléka si nedokážu život ani představit!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia