Domáce bezlepkové metrové rezy
Foto: janeg
Domáce keksy aj puding, všetko bez laktózy, vajec a lepku. Recept, na ktorý som hrdá. Je prácnejší, ale výsledok stojí za to.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
160 g (poprípade akákoľvek hladká) |
|
30 g zmäknuté |
|
20 ml |
|
štipka |
|
50 g |
|
2 x 1 ČL |
|
1 kopcovitá PL (ryžové/sójové) |
|
|
|
Plnka: | |
300 ml |
|
3 PL |
|
80 g |
|
1/2 balíčka |
|
170 g zmäknuté |
|
1 PL |
|
Na poliatie: | |
|
Postup
-
1
Mlieko, cukor a jednu lyžičku prášku do pečiva zmiešame v hrnci a privedieme do varu, aby sa cukor rozpustil. Necháme vychladnúť.
- 2
Múku (ja som použila Najtelo Bezlepkovú múčnu zmes na sladké pečenie), druhú lyžičku prášku do pečiva, sušené mlieko, maslo a soľ zmiešame a prilejeme mlieko.
- 3
Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Do jednej zapracujeme kakao.
- 4
Každé cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a nakrájame na rovnako veľké obdĺžniky (ja som dávala 6x4,5 cm).
- 5
Obdĺžniky uložíme na vymastený plech a popicháme vidličkou, inak sa nafúknu.
- 6
Pečieme 8-10 minút na 160 °C. Ak chce niekto recept len na domáce BeBe keksy, tu môže pokojne prestať, sú veľmi podobné kupovaným.
- 7
Kým keksy chladnú, uvaríme si puding. V studenom mlieku dobre rozmiešame múku, aby sme nemali hrudky. Výborne sa hodí napríklad tapioka, ale funguje to aj s obyčajným kukuričným/zemiakovým škrobom. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Primiešame rum a necháme vychladnúť.
- 8
Zmäknuté maslo vyšľaháme a pridáme vychladnutý puding. Dobre spolu prešľaháme a dáme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
- 9
Nachystáme si väčší kus alobalu, na ktorom budeme zákusok skladať. Plnku natierame na keksy (striedame svetléi a kakaové) a ukladáme do radu na alobal. Ak nám ostane plnka, môžeme ju natrieť po vrchu a bokoch zákusku, nakoľko keksy aj napriek našej najväčšej snahe nebudú rovnakej veľkosti. Zákusok dobre zabalíme a dáme do chladničky stuhnúť do druhého dňa.
- 10
Na druhý deň budú keksy pekne mäkké a napité plnkou. Zákusok opatrne rozbalíme a vrchnú a bočné strany potrieme roztopenou čokoládou. Necháme stuhnúť a môžeme podávať. Krájame šikmo, aby sme mali pekný dvojfarebný efekt :)
Tiež zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zrejme to bude tou múkou, pretože vždy, keď ich robím, ak potrebujem pridať, nie je to viac ako lyžica. Cesto je dosť suché a sypké, ale zase dá sa pekne vaľkať. Keď nemám po ruke bezlepkovú zmes, používam ryžovú múku a tapiokový škrob v pomere 6:4, takže to drží pokope ten škrob.