Metrový zákusok
Metrový zákusok

Domáce bezlepkové metrové rezy

janeg - fotkajaneg, 8. júla 2020
Domáce bezlepkové metrové rezy
Foto: janeg

Domáce keksy aj puding, všetko bez laktózy, vajec a lepku. Recept, na ktorý som hrdá. Je prácnejší, ale výsledok stojí za to.

30
porcií
150 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

160 g (poprípade akákoľvek hladká)
30 g zmäknuté
20 ml
štipka
50 g
2 x 1 ČL
1 kopcovitá PL (ryžové/sójové)
Plnka:
300 ml
3 PL
80 g
1/2 balíčka
170 g zmäknuté
1 PL
Na poliatie:




Postup

  1. 1

    Mlieko, cukor a jednu lyžičku prášku do pečiva zmiešame v hrnci a privedieme do varu, aby sa cukor rozpustil. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Múku (ja som použila Najtelo Bezlepkovú múčnu zmes na sladké pečenie), druhú lyžičku prášku do pečiva, sušené mlieko, maslo a soľ zmiešame a prilejeme mlieko.

  3. 3

    Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Do jednej zapracujeme kakao.

  4. 4

    Každé cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a nakrájame na rovnako veľké obdĺžniky (ja som dávala 6x4,5 cm).

  5. 5

    Obdĺžniky uložíme na vymastený plech a popicháme vidličkou, inak sa nafúknu.

  6. 6

    Pečieme 8-10 minút na 160 °C. Ak chce niekto recept len na domáce BeBe keksy, tu môže pokojne prestať, sú veľmi podobné kupovaným.

    Domáce bezlepkové metrové rezy - obrázok 6
  7. 7

    Kým keksy chladnú, uvaríme si puding. V studenom mlieku dobre rozmiešame múku, aby sme nemali hrudky. Výborne sa hodí napríklad tapioka, ale funguje to aj s obyčajným kukuričným/zemiakovým škrobom. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Primiešame rum a necháme vychladnúť.

  8. 8

    Zmäknuté maslo vyšľaháme a pridáme vychladnutý puding. Dobre spolu prešľaháme a dáme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.

  9. 9

    Nachystáme si väčší kus alobalu, na ktorom budeme zákusok skladať. Plnku natierame na keksy (striedame svetléi a kakaové) a ukladáme do radu na alobal. Ak nám ostane plnka, môžeme ju natrieť po vrchu a bokoch zákusku, nakoľko keksy aj napriek našej najväčšej snahe nebudú rovnakej veľkosti. Zákusok dobre zabalíme a dáme do chladničky stuhnúť do druhého dňa.

  10. 10

    Na druhý deň budú keksy pekne mäkké a napité plnkou. Zákusok opatrne rozbalíme a vrchnú a bočné strany potrieme roztopenou čokoládou. Necháme stuhnúť a môžeme podávať. Krájame šikmo, aby sme mali pekný dvojfarebný efekt :)

Diskusia k receptu

dalila9
Ahoj, to mlieko do cesta má byt naozaj 20 ml? Nie je to preklep? Prave som ho robila a musela som po troške stále pridávať mlieko, čo to bolo veľmi sypké. Odhadom som tam dala tak 100 ml ale aj tak myslim že bolo tuhšie. Mozno tam má ísť 200 ml?
dalila9
Myslím, že to mohlo byť kôli tomu, že som dala klasickú múku, s bezlepkovou nemám skusenosti.
janeg
@dalila9 (25.11.2021 15:19)

Zrejme to bude tou múkou, pretože vždy, keď ich robím, ak potrebujem pridať, nie je to viac ako lyžica. Cesto je dosť suché a sypké, ale zase dá sa pekne vaľkať. Keď nemám po ruke bezlepkovú zmes, používam ryžovú múku a tapiokový škrob v pomere 6:4, takže to drží pokope ten škrob.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia