Domáca vanilková esencia

babickinazahrada - fotkababickinazahrada, 10. februára 2017

Ak milujete vanilku a nechcete používať do pečenia, či ochutenia jedál tú z obchodu s pridanými chemickými vôňami a chuťami, tak si ju vyrobte Zobraziť celý popisAk milujete vanilku a nechcete používať do pečenia, či ochutenia jedál tú z obchodu s pridanými chemickými vôňami a chuťami, tak si ju vyrobte doma jednoducho podľa nášho receptu :)

10 minút
príprava

Suroviny

2 ks
1 dcl




Postup

  1. 1

    Na výrobu vanilkovej esencie potrebujeme 1 dcl oleja a 2 vanilkové struky, ktorá spolu s olejom rozmixujeme a necháme odležať cca týždeň v chlade, občas pretrepeme /premiešame. Ešte lepšie urobíte, ak použijete pravý čierny vanilkový prášok, ktorý sa pripravuje rozmixovaním suchých vanilkových strukov - ten len jednoducho zamiešate do oleja. Po týždni môžeme používať všade tam, kde je potrebná vanilka alebo vanilková esencia. Pred použitím vždy zamiešame, lebo na spodu sa vytvorí najsilnejšia usadenina. Držíme v chlade. Robievam najmä pred vianočnými sviatkami, do koláčikov je táto esencia výborná :) Postup môžete aj obmeniť a dať celé lusky do bieleho alkoholu na vylúhovanie, vtedy nechajte luhovať aspoň mesiac a s dávkovaním samozrejme opatrne :)

Diskusia k receptu

haji
Díky za sdílení, určo vyzkouším některý z tebou popsaných postupů.
evanaaa
Ja mám niekoľko - no, viac ako mesiacov, rátam roky, naložené vanilkové lúsky v alkohole, ale by som bola zvedavá, ako najdlhšie môžu takto vydržať ( v chladničke)? Či aj tam je nejaká doba spotreby....
marienka44
Ja robím esenciu do liehu. Pravú esenciu z Holandska dostať kúpiť tiež v špecializovaných obchodoch. Druhý spôsob praktizujem tak, že jednoducho vanilkový lusk, viac kusov vložím do cukru, jemný kryštál.
alsko1
Aj ja som robila esenciu do vodky. Taký bol recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia