Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Kto by ju nepoznal...my čo sme tu už nejaký ten piatok, sme na nej vyrastali ako deti, natretá na čerstvý chlieb bola každodennou pochúťkou a "fast-foodom" pri takmer celodennom prázdninovom pobyte s kamarátmi, vonku na čerstvom vzduchu... poznám výrok doktora ktorý hovoril že ak nechce mať človek problémy s kĺbmi, mal by jesť bravčovú masť, najmä domácu. A o jej využití v kuchyni vie asi každý...

200 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Slaninu, môže byť aj trocha prerastená, umyjeme, narežeme na pásy...
  2. ...nakrájame na kúsky približne 2x2cm, podľa hrúbky slaniny, snažíme sa aby boli rovnaké aspoň objemovo...
  3. ... dáme do väčšieho hrnca alebo inej vhodnej nádoby, a začneme škvariť...pridáme asi 1 dl vody aby sa nám slanina zo začiatku nepripaľovala... potom osolíme asi 2 KL soli...
  4. ...často miešame, a čakáme kedy sa slanina začne postupne vytápať..
  5. ...asi takto...
  6. ...vytápame na miernom ohni a veľmi často miešame aby sa slanina nelepila na dno. Vhodná je varecha s ostrým koncom...
  7. ...masť odoberáme do väčšej zbernej nádoby a pozorujeme ako nám oškvakry začínajú postupne hnednúť...
  8. ...vtedy ešte viac zmiernime oheň, a veľmi opatrne, takmer po kvapkách pridáme mlieko. POZOR, bude to šumieť... z toho získajú oškvarky požadovanú farbu, a budúca masť aj dobrú chuť... oškvarky pomaly "dotiahneme", až začnú pri miešaní "šušťať", odstavíme, precedíme, v site z ich ešte povytláčame prebytočnú masť, a dáme vychladnúť...
  9. ...asi takto...
  10. ...masť vo zbernej nádobe ešte premiešame aby mala rovnakú konzistenciu a ponalievame do čistých sklenený pohárov alebo galety.
  11. Keď bude masť vychladnutá, ale ešte stále v tekutom stave, dobre ju ešte premiešame, týmto zostane po vychladnutí tuhá a biela. Poháre uzatvoríme a odložíme do chladu a temna.
    Oškvarky podávame s chlebom, alebo použijeme do pagáčov, či nátierky.