Domáca bravčová masť a oškvarky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Kto by ju nepoznal...my čo sme tu už nejaký ten piatok, sme na nej vyrastali ako deti, natretá na čerstvý chlieb bola každodennou pochúťkou a "fast-foodom" pri takmer celodennom prázdninovom pobyte s kamarátmi, vonku na čerstvom vzduchu... poznám výrok doktora ktorý hovoril že ak nechce mať človek problémy s kĺbmi, mal by jesť bravčovú masť, najmä domácu. A o jej využití v kuchyni vie asi každý...
Postup
- Slaninu, môže byť aj trocha prerastená, umyjeme, narežeme na pásy...
- ...nakrájame na kúsky približne 2x2cm, podľa hrúbky slaniny, snažíme sa aby boli rovnaké aspoň objemovo...
- ... dáme do väčšieho hrnca alebo inej vhodnej nádoby, a začneme škvariť...pridáme asi 1 dl vody aby sa nám slanina zo začiatku nepripaľovala... potom osolíme asi 2 KL soli...
- ...často miešame, a čakáme kedy sa slanina začne postupne vytápať..
- ...asi takto...
- ...vytápame na miernom ohni a veľmi často miešame aby sa slanina nelepila na dno. Vhodná je varecha s ostrým koncom...
- ...masť odoberáme do väčšej zbernej nádoby a pozorujeme ako nám oškvakry začínajú postupne hnednúť...
- ...vtedy ešte viac zmiernime oheň, a veľmi opatrne, takmer po kvapkách pridáme mlieko. POZOR, bude to šumieť... z toho získajú oškvarky požadovanú farbu, a budúca masť aj dobrú chuť... oškvarky pomaly "dotiahneme", až začnú pri miešaní "šušťať", odstavíme, precedíme, v site z ich ešte povytláčame prebytočnú masť, a dáme vychladnúť...
- ...asi takto...
- ...masť vo zbernej nádobe ešte premiešame aby mala rovnakú konzistenciu a ponalievame do čistých sklenený pohárov alebo galety.
- Keď bude masť vychladnutá, ale ešte stále v tekutom stave, dobre ju ešte premiešame, týmto zostane po vychladnutí tuhá a biela. Poháre uzatvoríme a odložíme do chladu a temna.
Oškvarky podávame s chlebom, alebo použijeme do pagáčov, či nátierky.