Jsou to dva recepty,jeden je klasický a ten druhý se škrobovou moučkou.
Postup
-
1
Žloutky ušleháme s cukrem a vařící vodou,přidáme mouku,škrobovou moučku a ušlehaný sníh z bílkú.Na plech dáme papír na pečení a hladkou trubičkou stříkáme piškóty.Necháme zaschnout, posypeme je jemným pískovým cukrem, necháme postát a až cukr vsákne, upečeme v mírně vyhřáté troubě.
- 2
U těsta z polohrubé mouky je postup stejný,jen nedáváme vodu a škrobovou moučku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
chcem sa opytat, mozem dat aj hladku muku? u nas je k dostaniu len hladka
dakujem za recept
No ciao dievčence, varešky moje štebotavé! Dnes som po dlhej dobe opäť rád, že viem – ako každý roduverný pravý Košičan z Basztmeg City – po maďarsky, aj keď maďarské školy, ani žiadne iné vzdelanie, v tomto jazyku som neabsolvoval. Teraz som si to, podľa všetkého, potentočkoval u SNS, ale mne je to fuk, kvôli žiadnej strane si nohu za krk nedám a naviac prispievam do vareškárskeho klubu a nie do politického okienka. Čo ja za to „móžeš, že moj mamka bol Košičanka, otec Šarišan a ja taký podžubaná križovatka“? Prečo ten dlhší úvod? Nuž preto, lebo Vami hľadaný recept, na doma pečené piškoty, som po dlhom hľadaní vypátral v knižnici mojej vzácnej a krásnej pani manželky Márie_Constance v knihe receptov v maďarskom origináli, dedičstve to po jej nebohej babičke Nane_Eržike, s titulom „A MA SZAKÁCSKÖNYVE“, ktorú zostavila Z. Tábori Piroska a niekedy, pravdepodobne, v 20. rokoch minulého storočia a vydalo ju „A DANTE kiadás“. Na str. 371 je uvedený strohý receptík „Piskóta (gyermeknek)“, ktorý som si dovolil pretlmočiť do slovenčiny, opäť upozorňujem, že ovládam iba tzv. kuchyňskú maďarčinu a tak sa vopred ospravedlňujem aj slovenskej i maďarskej strane, za prípadné nepresnosti, či jazykových škriatkov. Tak a poďme na to! Piškoty (deťom) – K tomu potrebujeme: 4 vajíčka, ⅛ kg (12,5 dkg) cukru (podľa mňa kryštál_krupica), 10 dkg hladkej múky.
Postup: 4 celé vajíčka rozbijeme do pracovnej misy (z jenského skla, alebo z nerezu), pridáme 12,5 dkg jemného kryštálového cukru; položíme do hrnca s vriacou vodou (vodný kúpeľ) a za stáleho miešania metličkou spracovávať až do okamihu, než začne masa „bublať“ (nesmie vrieť); sňať z hrnca a pokračovať v miešaní až do vychladnutia; počas stáleho premiešavania pridávať postupne 10 dkg hladkej múky; vzniklú masu naliať do papierového (plastikového) vrecúška s odstrihnutým rohom; na plát (tepšu) rozložiť hárok papiera na pečenie; cez otvor na vrecúšku vytláčať rovnomerné pásiky (hrúbka a dĺžka prostredníka) na maslom potretý papier na pečenie; povrch piškot pocukrovať a pri miernej teplote ~ 140 ÷ 160 oC, krátko (10´÷ 12´ ?) pečieme, až piškoty nadobudnú svetlohnedú (žltú, ružovú) farbu. Po upečení papier s piškotami uložíme na rozprestretú utierku, navlhčenú studenou vodou (ľahšie sa oddeľujú od papiera). Veľa úspechov a dobrú chuť! S hlbokou úctou a srdečným vareškárskym pozdravom „Var a peč ho!“ Váš Ferry_Srácz.
P.S.: ja som tieto piškoty ešte nepiekol, tak mi dajte vedieť, prosím, ako ste dopadli Vy.
Správne piškoty sa robia nad parou,ale pre mňa je to už zdĺhavé a keď potrebujem na koláče tak kúpim.Občas sa dajú zohnať aj cukrárske a tie sú celkom dobré,tie potom používam na tiramisu.