Dánske narodeninové dievča

adakovalinka - fotkaadakovalinka, 2. júna 2015

V Dánsku sú narodeniny oslavované vo veľkom štýle a spájajú sa s rôznymi tradíciami. Tradične sa pripravuje koláč narodeninové dievča alebo chlapec, ktorému oslávenec Zobraziť celý popisV Dánsku sú narodeniny oslavované vo veľkom štýle a spájajú sa s rôznymi tradíciami. Tradične sa pripravuje koláč narodeninové dievča alebo chlapec, ktorému oslávenec odreže hlavu zatiaľ čo ostatní kričia. Je to veľká sranda :)

20 minút
príprava
20-30 minút
na 200 °C

Suroviny

3 dl
130 g
150 g
4 ks
1/4 čl
Poleva:
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Vodu a maslo zohrejeme v hrnci. Keď sa obe ingrediencie zmiešajú, vypneme platničku. Do teplej zmesi za neustáleho miešania pridáme soľ a múku. Celú zmes necháme ochladiť.

  2. 2

    Keď cesto ochladne, pridáme vajíčka. Za neustáleho miešanie pridávame jedno po druhom asi s minútovým odstupom. Vznikne hustá krémová hmota.

  3. 3

    Cesto si dáme do ozdobného vrecúška a na plech (pokrytý papierom na pečenie) si vytvarujeme chlapca alebo dievča. Cesto má byť 0.5cm hrubé.

  4. 4

    Koláč sa pečie 20 – 30 min až kým je povrch pekne hnedý. Necháme koláč ochladiť, ozdobíme cukrovou polevou a želé cukríkmi.

  5. 5

    My používame Haribo Click Mix, sú perfektne malinké a chutné, na vlasy používame želé nite. Samozrejme nesmú chýbať vlajky.

    Dánske narodeninové dievča - obrázok 5

Diskusia k receptu

baka123
škoda že nieje fotka zvrchu, rada by som videla to dievča
zolik
tak taketo nepoznam ani z daleka. zaujimava tradicia. to je ako namiesto narodeninovej torty?
a este nieco. obkladala si to sladkymi cukrikami a vajickami na tvrdo? alebo co to je?
adakovalinka
@zolik je to narodeninový koláč, pečie sa aj torta, tú pridám neskôr :) je to taká zábavka pri ktorej každý kričí :D
všetko sú to cukríky ako píšem v recepte, väčšinou je to mix mini cukríkov, aj tie vajíčka sú cukríky
zolik
@ada vdaka za odpoved. ja viem, ze som sa blbo spytala, tvoj recept som si precitala 3x. ale mna tie vajcia na fotke tak prekvapili, ze som si ich nevedela zaradit do konceptu. a Ada ked ta tu uz mam este jedna otazka "na telo". je to aj chutne, jedle? alebo je ta tradicia o tom kriku a cukriky sa vyzobu? mas moj dik vopred za odpoved.
adakovalinka
@zolik úprimne, je to skôr pre deti, pre mňa je viac zaujímavá tá tradícia pretože koláč sám o sebe je dosť nezdravý a ja mám radšej niečo s ovocím
evanaaa
To cesto a jeho príprava je ako pri odpalovanom, alebo dokonca je to to isté a páči sa mi, čo sa z neho aj v rámci oslavy dá urobiť. Tradícia sa ctí všade......
adakovalinka
@evanaaa je to ten istý spôsob prípravy, ale v niečom je iný, aj keď neviem povedať čo, asi ze sa tu nedáva prášok do pečiva
evanaaa
Ale PDP sa nedáva do odpaľovaného cesta, myslím si, vôbec......