Dango
Foto: gacy

Dango je typická japonská sladkosť. Ja Japonsko milujem a tak som to musela vyskúšať. Dá sa robiť rôznymi spôsobmi - tento je varený vo Zobraziť celý popisDango je typická japonská sladkosť. Ja Japonsko milujem a tak som to musela vyskúšať. Dá sa robiť rôznymi spôsobmi - tento je varený vo vode :) itadakimasu

28
porcií
15 minút
príprava
17 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
200 g
140 - 200 ml (cca 70°C)
70 g
1 ks
Dochutenie:
Zdobenie:
20 g




Postup

  1. 1

    Múku a práškový cukor spolu vymiešame. (Cukor, či už práškový alebo vanilkový, pridávame podľa chuti. Bez nich cesto nemá sladkú chuť). Po malom množstve pridávame teplú vodu (tak aby nás nepálila). Radšej menej ako veľa ;) Vznikne nám polotuhé, ľahkotvárne cesto.

    Dango - obrázok 1
  2. 2

    Do cesta môžme pridať kokos či sirup (nie veľa). Z cesta vytvarujeme malé guľôčky.

    Dango - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca s vriacou vodou (vodu dáme cca do 2/3 hrnca) naukladáme guľôčky. Po chvíľke ich premiešajme varechou (aby sa nelepili).

    Dango - obrázok 3
  4. 4

    Asi o 5-10 min začnú vyplavovať na povrch (alebo tesne pod hladinu). Necháme ich variť ešte aspoň 5 min a cez sitko vyberieme. Dáme ich rovno do misky so studenou vodou. (cca na 2 min).

    Dango - obrázok 4
  5. 5

    Z vody ich hneď napichujeme na špicaté špajdle. (po 3-5 kúskoch).

    Dango - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerali ozdobené kokosom.

    Dango - obrázok 6
  7. 7

    A takto aj s čokoládou. Sú veľmi dobré :)

    Dango - obrázok 7

Diskusia k receptu

stacy77777
zaujímavá sladkosť,akurát som minule obzerala v Bio predajni ryžovú múku, ešte som z nej nič nerobila, ukladám si tvoj recept
martamm
Ukladám aj ja a prepošlem kamoške, ktorá je celiaktička :)
babav
Pekne prezentovaný recept .Nepoznam, ale podľa ingrediencii v ceste sa mi zdá,že cokoladova poleva sa uvarenym gulkam veľmi žiada :-)
gacy
Ďakujem :) A áno, určite si im žiada nejaká poleva. Vlastne je týchto dango receptov nehorázne veľa a zvyčajne sa polievajú takým sladkým sirupom. Ja som si poradila aj s čokoládou (:
julica
Jej, akurat som vcera hladala cesto z ryzovej muky, nie celkom uspesne. Drzalo ti to dobre len z ryzovej? vdaka za recept.
gacy
Ano, držalo to úplne perfektne :)
evanaaa
Ja som objavila zasa ryžovú krupiočku, jeto to isté, alebo musí byť múka? Len som rozmýšľala, čo s ňou, tak som nekúpila. Ale guličky vypadajú byť dobré.
gacy
No s krupicou by som to nerobila. Ešte som sa raz dočítala, že to jedna žena dala napoly (100g múka a 100g krupica) :) A múku zohnať v bio potravinách cca 400g ma nevyšlo ani 1 € :D
yummy
gacy: prosím poraď :/ skúšala som tento recept spoločne s mamkou ale neviem ako najprv sme mali viac blato než cesto tak sme ešte pridali múku lenže po uvarení ani neplávali dokonca neboli ani na povrchu a guličky sú teraz strašne tvrdé a chutia skôr ako múka :/ prosím mohla by si mi dať nejakú radu?
gacy
No blato to bilo asi preto ze ste dali viac vody...a mozno aj presne ale bolo to vela s tym treba opatrne. Mne sa tiez vsetky uplne nevyplavili a niektore aj preto ze boli prilepene :D no a necakaj od toho makky kolacik...toto je uplne iny level sladkeho ako sme zvyknuty samotne dango ma taku lepivu tvrdsiu konzistenciu...ved je to sama muka...daj nabuduce viac cukru pokojne aj kakao skoricu rovno do cesta :) mozno to tam tolko citit nebudes
alebo ich sprav pomocou naparovania ( vid u mna v recetoch-mitarashi dango) ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia