Cviklová marmeláda

haston - fotkahaston, 31. júla 2010

K napísaniu tohto receptu ma inšpirovala sjuz svojím receptom na kvasenú cviklu. Uvedomil som si, že rovnaká surovina sa dá spracovať aj inak, netradične.

Suroviny

1 kg
0,75 kg
8 g
1 g




Postup

  1. 1

    Repu dôkladne umyjeme a varíme, pokým nezmäkne aj v strednej časti buľvy. Zmäknuté buľvy ochladíme v studenej vode a olúpeme. Potom ich zomelieme, rozmixujeme alebo inak rozdrvíme.

  2. 2

    Získaný pretlak ešte prepasírujeme cez jemné sito a zahustíme varom pri stálom miešaní. Asi po 15 minútach varu pridáme tretinu cukru, po 5 minútach ďalšieho varu zvyšok cukru a ostatné prísady. Hmotu zahusťujeme varom až do želanej hustoty.

  3. 3

    Hotovú marmeládu plníme ešte zahorúca do ohriatych pohárov, uzatvoríme viečkami, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Kto chce, môže pre väčšiu istotu sterilizovať uzatvorenú marmeládu pri teplote 100°C tak 5 minút.

Diskusia k receptu

zdezda
Hm, zaujímavé, jej chuť sa čomu podobá ?
sovka62
Aj mňa by zaujímala tá chuť, cviklu jedávame len ako šalát s chrenom. Kedysi som skúšala som variť lekvár z rajčín, mal byť ako marhuľový, ale chutil by asi len tomu, kto marhuľový v živote nejedol. Ale lekváre mám rada, tak hádam skúsim aj tento, lebo tohto roku veľmi nemám z čoho variť.
haston
chuť mám problém popísať, pretože mávam prakticky po celý rok alergickú nádchu. treba skúsiť najprv len z kila cvikly a potom už viac. mne to chutí. dá sa to kombinovať aj s mrkvou.
sjuz
haston, a k čomu konzumuješ? klasika, ako džem?
na alergiu haston kopec céčka... čo som ti poslala tú knihu...
haston
sjuz, ako lekvár, bežne. dávam si teraz "céčka", niekedy aj so zinkom.. veď dám na blog moju návštevu na onkológii.
haston
mariaklara - urob a daj vedieť ako ti chutila. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia