Cviklová marmeláda
Autor receptu: haston
K napísaniu tohto receptu ma inšpirovala sjuz svojím receptom na kvasenú cviklu. Uvedomil som si, že rovnaká surovina sa dá spracovať aj inak, netradične.
Postup
- Repu dôkladne umyjeme a varíme, pokým nezmäkne aj v strednej časti buľvy. Zmäknuté buľvy ochladíme v studenej vode a olúpeme. Potom ich zomelieme, rozmixujeme alebo inak rozdrvíme.
- Získaný pretlak ešte prepasírujeme cez jemné sito a zahustíme varom pri stálom miešaní. Asi po 15 minútach varu pridáme tretinu cukru, po 5 minútach ďalšieho varu zvyšok cukru a ostatné prísady. Hmotu zahusťujeme varom až do želanej hustoty.
- Hotovú marmeládu plníme ešte zahorúca do ohriatych pohárov, uzatvoríme viečkami, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Kto chce, môže pre väčšiu istotu sterilizovať uzatvorenú marmeládu pri teplote 100°C tak 5 minút.