Čučoriedkový koláč fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 10. januára 2011

Jeden z nasich oblubenych cucoriedkovych kolacov.

20ks
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

210 ml
1/2 KL
180 g
330 g
2 KL
1 KL
3 ks
250 g, čerstvé
375 g
1 1/2 KL
krem:
250 g
100 g
1 KL
1 KL
250 g




Postup

  1. 1

    Kyslu smotanu si rozmiesame so sodou bikarbonou,

    Čučoriedkový koláč  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesame maslo s cukrom, pridame postruhanu citronovu koru a vanilkovy extrakt, alebo vanilkovy cukor. Za staleho slahania postupne pridame vajicka.

    Čučoriedkový koláč  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rozslahaneho masla pridame kyslu smotanu so sodou bikarbonou a zamiesame.

    Čučoriedkový koláč  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dalej pridame muku rozmiesanu s praskom do peciva.

    Čučoriedkový koláč  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na koniec do cesta primiesame cucoriedky, ktore sme obalili v hladkej muke.

    Čučoriedkový koláč  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vylejeme na plech velkosti 23/30cm vylozeny papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure 180C 45minut.

    Čučoriedkový koláč  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upeceny a vychladnuty kolac potrieme plnkou a ozdobime cucoriedkami. Na plnku si rozmiesame Philadelphia syr s maslom, postruhanou citronovou korou, vanilkovym extraktom a praskovym cukrom.

    Čučoriedkový koláč  (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jerica
teraz sa ti dobre pečie, keď máš čerstvé ovocie, ukladám :-))
lucylee
čučoriedky zbožňujem, tvoj koláčik vyzerá veľmi mňamkovo, ja mám rada presne takéto, keď sa na vrch dá taký "icing", ja podobný dávam pri carrot cake
bejgi
Tak tento fajnový koláčik už aj do KK :-)
lucylee
@bambitka na základe toho, čo tu už bolo povedané, dá sa nahradiť neochuteným nátierkovým maslom, ale smotanovým, ako napr. bánovecká nátierka, nie Veto, Rama a pod. alebo tvaroh mäkký pilos (v lidli) 500 gramový alebo aj mascarpone, ale ten je dosť drahý...
evanaaa
....a možno aj ricotta. A s tohto cesta by mohli byť aj mufinky, stále čakám na recept ne ne, aj keď je ich tu dosť, len si vybrať. Čučoriedky mám aj mrazené ( moje), aj zavárané, tak len piecť.
vavan
super koláčik mňaaaaam ukladám do KK
palokuchki
Dakujem vam za komentare. @lucylee dakujem ti za vysvetlenie co dat namiesto Philadelphia. Ja by som len dodala, ze sa moze dat hociaky jemny tvaroh.
janger
Dalsi krasny kolacik! A tie cucoriedky...mnam...
mramar
Keď vidím pri recepte tvoje meno Palokuchki, hneď viem, že je to perfektný recept. A tak som ho v sobotu aj vyskúšala, len som nedala navrch ten krém, ale poliala som ho kakaovo-rumovou polevou (mlieko, maslo, rum, kakao, cukor). Musím povedať, že bol ľahučký a šťavnatý. Budem ho robievať aj s iným ovocím, ktoré mi o mesiac-dva začne rásť v záhrade.
parisienne
chcela by som ho urobit ale zaujimalo by ma ci sa da ta poleva aj bez masla, popripade niecim nahradit. Dakujem
palokuchki
@parisienne ked nechces nemusis tam dat to maslo. Dobre vymiesaj Philadelhia syr s cukrom a pridaj tam aj 1-2 KL citronovej stavy. Dufam, ze ti to vyjde a budes spokojna. Mnozstvo cukru mozes kludne znizit aj na 150-200g.
parisienne
super, dakujem :) idem na to, konecne som kupila cerstve cucoriedky specialne na tento kolacik, uz vyse mesiaca nad nim slintam :D
parisienne
Kolacik upeceny adoma sme sa zhodli, ze je jeden z najlepsich aky sme jedli, dokonalost sama o sebe, odporucam vsetkym vyskusat :). Len mi vsetky cucoriedky padli dole, napriek tomu ze som ich obalila v muke, vedel by mi niekto poradit ako sa tomu vyhnut. Inak 1*************. Dakujem za dalsi famozny recept
jerica
@parisienne , máš pravdu, výborný koláč, robila som s ríbezľami, keď chceš mať v ceste ovocie, ja obaľujem v práškovom cukre, ríbezle som dala až keď som mala cesto na plechu,zapiekli sa pekne do cesta. Ako dobre , že si komentovala recept, pripomenutie je na mieste, lebo je to koláčik N°1 :-)
palokuchki
@parisienne tesi ma, ze si bola spokojna a ze ti kolac chutil. Skoda ze ti tie cucoriedky padli na spodok kolaca. Skus na buduce ako ti radi @jerica , obalit ich v cukre. Nechapem preco nepomohlo to, ze si ich obalila v muke ako som pisala v recepte.
parisienne
@palokuchki no mne vacsinou padne ovocie na spodok, tak chyba bude niekde inde ako v recepte :D, ale na chuti to ani trosku neubralo, uz je po nom. Vacsinou dame aspon trosku nasmu vlciakovi ked na nas hodi ten jeho smutny pohlad, ale z tohto nezostala ani omrvinka, skoro sme sa o neho bili, tak dnes peciem zas. :)