Čokoládovo-gaštanová torta (bezlepková)

lukulienka - fotkalukulienka, 15. mája 2011

Suroviny

300 g
100 g
250 g alebo smotana
1 ks
350 g
3 PL
100 g
 štipka
1 téglik od použitej smotany
4 ks v kocke
100 g
1/4 kocky
podľa chuti vyšľahaná
 trochu
 rozrobený s vodou




Postup

  1. 1

    Múku, pohánkovú krupicu, cukor, štipku soli, prášok do pečiva, kakao, celé vajcia, olej a jogurt (alebo smotanu) zmixujeme, vmiešame nadrobno nasekanú aspoň 70% čokoládu a vlejeme do vymastenej a vysypanej tortovnice. Pečieme na 180C aspoň hodinu, hodinu a pol - podľa potreby, občas cesto prepchneme špajlou, ak sa na ňu nelepí, mala by byť upečená. Ak sa zdá, že vrch by už aj bol hotový, ale stred ešte potrebuje piecť, zakryjeme vrch rozprestretou papierovou servítkou a pečieme veselo ďalej. Po upečení necháme korpus vychladnúť, vodorovne ho prerežeme na dve polovice.

  2. 2

    Rozmixujeme rozmrazené gaštanové pyré s trochou mlieka, aby vznikol hustý roztierateľný krém. Spodnú časť korpusu pokropíme sirupovou vodou, primerane, aby bol korpus vlhký (dospeláci si môžu pridať nejaký rum, len celiatici si dajú pozor, aby nebol z niečoho, čo obsahuje lepok), potom ho natrieme lekvárom, gaštanovou plnkou, zakryjeme hornou časťou korpusu. Roztopíme Ceru s čokoládou na varenie, necháme trocha vychladnúť a prelejeme tortu. Necháme polevu stuhnúť, potom už zdobíme ako nám napadne, napr. tou vyšľahanou šľahačkovou smotanou, alebo si ju dáme až na jednotlivé porcie :-)

Diskusia k receptu

andys
Krásna je, @Lukulienka a určite aj veľmi chutná. Gaštanové mám rada čokoľvek. Keď budem mať opravenú rúru, určite vyskúšam :)
cica2
@ lukulienka, vitaj na Vareche, spravila si krásnu tortičku. Oslávencovi k 4 rôčkom, všetko najlepšie! :))
lukulienka
Inak to cesto bez cokolady pouzivam aj na bublaninu aj na muffiny, s tou pohankovou krupicou hotovy kolac nie je tak ako drobivy ako z piesku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia