Foto: eviana
Svokor mal včera narodeniny aj meniny (je Pavol) a nakoľko tie minuloročné "oslávil", resp. neoslávil po úraze v nemocnici, tak sme mu chceli teraz Zobraziť celý popisSvokor mal včera narodeniny aj meniny (je Pavol) a nakoľko tie minuloročné "oslávil", resp. neoslávil po úraze v nemocnici, tak sme mu chceli teraz vynahradiť aj tie. Upozorňujem, že torty piecť neviem, resp. pečiem ich len výnimočne a čo sa zdobenia týka nebývajú nijak extra načančané, ale zato za ich chuť by som dala ruku do ohňa. Preto som sa rozhodla, že tortu nebudeme objednávať u profi cukrárky, ale skúsim ju spraviť ja... a pri všetkej skromnosti... myslím, že sa vydarila :)
Suroviny
Korpus: | |
12 ks |
|
12 PL |
|
8 PL (kopcom) |
|
4 PL |
|
1 bal |
|
Krém: | |
20 PL (rovných) |
|
12 PL |
|
60 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
500 g |
|
150 g |
|
1 pohár |
|
1/2 ks |
|
|
Postup
-
1
Ako prvé si upečieme korpusy. Ja v tom nie som nejak extra šikovná, preto som nepiekla jeden z 12 vajec, ale radšej dva korpusy... takže uvedené suroviny vydelíme dvomi a postup si dvakrát zopakujeme... Je to naozaj rýchly korpus: 6 celých vajíčok (samozrejme bez škrupiniek) dáme do mixéra, pridáme 6 PL cukru a necháme cca 10 min mixovať
-
2
...na začiatku to vyzerá takto:
-
3
...kým sa vajíčka s cukrom kolotočujú v mixéri, zmiešame si suché suroviny - orechy, múku a 1/2 prášku do pečiva
-
4
...po 10 minútach to vyzerá takto... postupne vmixujeme suché suroviny (pridávala som po 2 PL) a všetko spolu zmixujeme
-
5
Tortovú formu (táto 28 cm priemer) jemne vymastím len dno, vystrihnem kruh z papiera na pečenie, ktorý tiež jemne potriem maslom a poprášim múkou.
-
6
Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 150°C na 30 minút (rúru neotvárať). Po 30 minútach skúsime špajdľou či sa na ňu už nelepí cesto, ak nie, tak rúru vypneme.
-
7
Rúru pootvoríme a korpus necháme vychladnúť v rúre. Nevyberáme hneď z rúry, aby cesto nespľaslo.
-
8
Ešte teplú (nie horúcu) vyberieme tortu z formy - opatrne nožom obkrojíme kraje, aby náhodou nezostali prilepené na forme a zložíme obruč.
-
9
...obrátime hore dnom a opatrne stiahneme papier
-
10
...celý postup s korpusom zopakujeme - aby sme mali 4 korpusy, ktoré si na seba naukladáme tak, že ich poprekladáme papierom na pečenie.
-
11
Kým korpusy chladnú, pripravíme si krém - do hrnca dáme kryštálový cukor, vodu, kakao, čokoládu a dva žĺtky.
-
12
...za stáleho miešania privedieme k varu, potom zložíme z ohňa a dáme vychladnúť - miešať kým chladne, aby nestuhla.
-
13
...vychladnutý čoko krém dáme do mixéra, pridáme maslo a vymiešame do kompaktnej hmoty
-
14
...konečne ideme na skladanie torty... čučoriedkový džem som pomiešala s citrónovou šťavou (pretože sa mi zdal mdlý a chcela som dosiahnuť sviežu, jemne pikantnú chuť) a natrieme ním spodný korpus
-
15
...na džem natrieme čokoládový krém
-
16
...do krému naukladáme čučoriedky, prikryjeme ďalším korpusom a jemne zatlačíme. Tento postup s džemom, krémom a čučoriedkami ešte dvakrát zopakujeme na ostatné korpusy.
-
17
Potom zvyšným krémom potrieme vrch torty a boky. Boky torty obsypeme mandľovými lupienkami (vyzerá to fakt efektne) - ak nemáme mandle, pokojne použite mleté alebo sekané orechy. Takto načančanú tortu dáme vychladiť.
-
18
Spravíme si čokoládovú polevu. Ja ju robím tak, že si dám do hrnčeka roztopiť maslo, alebo margarín...do štádia keď sa začne "smažiť", potom vypnem oheň a vsypem kocky čokolády a zmiešam do hladka... a potrieme ňou vrch torty.
-
19
Po chvíľočke - aby čokoláda jemne (nie úplne) stuhla naukladáme čučoriedky na ozdobu, posypeme čokoládovými hoblinami (tie profesionálnym spôsobom pripravil môj chlap - inak stolár :)) a ešte zopár čučoriedok jemne pohodíme na hobliny. Pridáme ešte zopár lístočkov mäty.
-
20
...takto vyzerala po prvom nájazde v priereze :)
-
21
...a jeden rez :) Čokoláda a čučoriedky fakt skvelá kombinácia... Podarilo sa, hurá ! :)))
Diskusia k receptu