Čokoládovo-čučoriedková torta fotorecept

eviana - fotkaeviana, 30. júna 2013
Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept)
Foto: eviana

Svokor mal včera narodeniny aj meniny (je Pavol) a nakoľko tie minuloročné "oslávil", resp. neoslávil po úraze v nemocnici, tak sme mu chceli teraz Zobraziť celý popisSvokor mal včera narodeniny aj meniny (je Pavol) a nakoľko tie minuloročné "oslávil", resp. neoslávil po úraze v nemocnici, tak sme mu chceli teraz vynahradiť aj tie. Upozorňujem, že torty piecť neviem, resp. pečiem ich len výnimočne a čo sa zdobenia týka nebývajú nijak extra načančané, ale zato za ich chuť by som dala ruku do ohňa. Preto som sa rozhodla, že tortu nebudeme objednávať u profi cukrárky, ale skúsim ju spraviť ja... a pri všetkej skromnosti... myslím, že sa vydarila :)

Suroviny

Korpus:
12 ks
12 PL
8 PL (kopcom)
4 PL
1 bal
Krém:
20 PL (rovných)
12 PL
60 g
100 g
2 ks
500 g
150 g
1 pohár
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si upečieme korpusy. Ja v tom nie som nejak extra šikovná, preto som nepiekla jeden z 12 vajec, ale radšej dva korpusy... takže uvedené suroviny vydelíme dvomi a postup si dvakrát zopakujeme... Je to naozaj rýchly korpus: 6 celých vajíčok (samozrejme bez škrupiniek) dáme do mixéra, pridáme 6 PL cukru a necháme cca 10 min mixovať

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na začiatku to vyzerá takto:

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...kým sa vajíčka s cukrom kolotočujú v mixéri, zmiešame si suché suroviny - orechy, múku a 1/2 prášku do pečiva

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...po 10 minútach to vyzerá takto... postupne vmixujeme suché suroviny (pridávala som po 2 PL) a všetko spolu zmixujeme

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortovú formu (táto 28 cm priemer) jemne vymastím len dno, vystrihnem kruh z papiera na pečenie, ktorý tiež jemne potriem maslom a poprášim múkou.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 150°C na 30 minút (rúru neotvárať). Po 30 minútach skúsime špajdľou či sa na ňu už nelepí cesto, ak nie, tak rúru vypneme.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru pootvoríme a korpus necháme vychladnúť v rúre. Nevyberáme hneď z rúry, aby cesto nespľaslo.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte teplú (nie horúcu) vyberieme tortu z formy - opatrne nožom obkrojíme kraje, aby náhodou nezostali prilepené na forme a zložíme obruč.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...obrátime hore dnom a opatrne stiahneme papier

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...celý postup s korpusom zopakujeme - aby sme mali 4 korpusy, ktoré si na seba naukladáme tak, že ich poprekladáme papierom na pečenie.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kým korpusy chladnú, pripravíme si krém - do hrnca dáme kryštálový cukor, vodu, kakao, čokoládu a dva žĺtky.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...za stáleho miešania privedieme k varu, potom zložíme z ohňa a dáme vychladnúť - miešať kým chladne, aby nestuhla.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vychladnutý čoko krém dáme do mixéra, pridáme maslo a vymiešame do kompaktnej hmoty

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...konečne ideme na skladanie torty... čučoriedkový džem som pomiešala s citrónovou šťavou (pretože sa mi zdal mdlý a chcela som dosiahnuť sviežu, jemne pikantnú chuť) a natrieme ním spodný korpus

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...na džem natrieme čokoládový krém

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...do krému naukladáme čučoriedky, prikryjeme ďalším korpusom a jemne zatlačíme. Tento postup s džemom, krémom a čučoriedkami ešte dvakrát zopakujeme na ostatné korpusy.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potom zvyšným krémom potrieme vrch torty a boky. Boky torty obsypeme mandľovými lupienkami (vyzerá to fakt efektne) - ak nemáme mandle, pokojne použite mleté alebo sekané orechy. Takto načančanú tortu dáme vychladiť.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Spravíme si čokoládovú polevu. Ja ju robím tak, že si dám do hrnčeka roztopiť maslo, alebo margarín...do štádia keď sa začne "smažiť", potom vypnem oheň a vsypem kocky čokolády a zmiešam do hladka... a potrieme ňou vrch torty.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Po chvíľočke - aby čokoláda jemne (nie úplne) stuhla naukladáme čučoriedky na ozdobu, posypeme čokoládovými hoblinami (tie profesionálnym spôsobom pripravil môj chlap - inak stolár :)) a ešte zopár čučoriedok jemne pohodíme na hobliny. Pridáme ešte zopár lístočkov mäty.

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    ...takto vyzerala po prvom nájazde v priereze :)

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    ...a jeden rez :) Čokoláda a čučoriedky fakt skvelá kombinácia... Podarilo sa, hurá ! :)))

    Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

monnikka
tortička je parádna, podľa môjho gusta, a perfektne si nafotila postup
3sandra3
to nie je pravda, že nevieš piecť torty... dôkaz toho je, že si upiekla prekrásnu a isto aj chutnú tortu :-)
eviana
@izabella929 , @3sandra3 , @elysa - milé dámy, ďakujem za milé slová, mám radosť, že sa Vám tortička páči. Mňa samú prekvapilo, ako krásne sa podarila - a keď sa podarila mne, tak to zvládne každý :)
mracik9
Tvrdíš že nevieš a nepečieš torty,tak táto sa ti fakt veľmi podarila,krásna :))
sracz
... mať takú pozornú a naviac šikovnú nevestu ako Ty, milá @eviana - tak o tom môžem iba snívať! ... a mám silné presvedčenie, že nesnívam iba sám! ... nuž čo: sám si šijem, sám si periem, že sa ... aj takúto tortu upiecť dám poberiem! -:DDD
kata50
Páči sa mi jednoduché zdobenie. Určite je výborná :-)
eviana
@sracz , ďakujem za Tvoje rýmy, potešil si ma nimi. Keď na Tvoje recepty hľadím, uznať musím, že sa Ti vo varení darí... rada sa nechám inšpirovať Tvojim kuchárskym umením :)
eviana
@mesiar50 , ďakujem za slová uznania... až mi rumenec na líca vyskočil :))) ale je to naozaj prudko amatérsky výtvor... a musím pripomenúť, že bez asistencie môjho chlapa, ktorý zrobil prekrásne čoko-hoblinky a rozotrel čokopolevu by to nebolo ono :)
helica
@eviana , no teda, takto nevedieť piecť torty by som chcela aj ja! Je veľmi vkusne ozdobená, o chuti, ktorú si viem živo predstaviť ani nehovorím. Musím vyskúšať!
janger
No nadhernu tortu si upiekla, aj ta plnka sa mi moc pozdava :-). Len jedna vec mi trosku nie je jasna...Pises, ze upecies dva korpusy, kazdy zo 6 vajec. No v bode 10 spominas 4 korpusy....Ale to zrejme tym myslis, ze oba upecene korpusy rozrezies, takze torta bude mat styri diely?
eviana
@helica , ďakujem za milé slová. Schválne som uviedla krok za krokom celý postup, aby bolo vidno, že táto torta je naozaj aj pre amatéra - pretože aj ja som amatér, aj čo sa týka korpusov, či krému, ale aj zdobenia :) Budem rada ak vyskúšaš. Potom mi daj vedieť, ako chutila :)
eviana
@janger , ďakujem za pochvalu tortičky... a ospravedlňujem sa, že som info ohľadom korpusov zamlžila. Správne si pochopila - každý korpus zo 6 vajec som prerezala na polovicu, čím som získala 4 platy.
mariamka
krasna praca a vyborna kombinacia chuti, velmi sa mi paci :) prave hladam cukrarku, co by mi upiekla taketo nieco, alebo zeby som si na to trufla? :))
eviana
@mariamka , si zlatá, ďakujem za Tvoj komentár... nehľadaj, pokojne sa na to daj, keď som to zvládla ja, tak to dokáže spraviť každý. Ak by si potrebovala pomôcť, napíš mi mailovú adresu, vymeníme telefónne čísla... online poradňa Ti bude k dispozícii :)
mariamka
tak to je komfort @eviana dakujem za ponuku online poradne :) myslim, ze recept je popisany tak vycerpavajuco, ze by to malo stacit :)
eviana
@mariamka , tiež si myslím, že som postup popísala naozaj detailne, takže isto problém mať nebudeš... ale keby predsa niečo... pošli dymové signály :)
elixir
Mňam... teraz by som si tak dala z tejto torty... :)
eviana
@elixir , veru aj mne by kúsok bodol... ale už niet, "zožrala sa" rýchlosťou blesku :)
ywett
@eviana , torta sa ti krásne vydarila, musí byť aj chuťovo výborná, verím, že oslávenca potešila a dodatočne všetko naj! :)
mimkastup
som úplný začiatočník a chcem sa spýtať či som to správne pochopila, tie dva korpusy sa majú ešte prekrojiť aby sme z toho mali 4? ďakujem za odpoveď
eviana
@mimkastup , pochopila si to správne - tiež som v tortách začiatočník. Tie šikovnejšie upečú jeden korpus a rozrežú ho na 4 platy, ale to som si ja netrúfala, preto som spravila 2 korpusy a každý rozrezala na dva platy, takže som tak získalai 4 platy.
vlabel
Idem vyskúšať upiecť :-) len by som sa chcela spýtať, do tej plnky dám celých 500g masla? Ďakujem :)
eviana
@vlabel je to torta pečená z 12 vajec v 28 cm forme, máme radi vela krému medzi korpusmi, potierala som ním aj boky a vrch torty, takže som použila celých 500 g masla. Ak máte radi menej krému prispôsob si množstvá Vašej chuti. Budem sa tešiť na Tvoju spätnú väzbu. Som rada, že Ťa torta zaujala :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia