Čokoládovo-čučoriedková torta (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Svokor mal včera narodeniny aj meniny (je Pavol) a nakoľko tie minuloročné "oslávil", resp. neoslávil po úraze v nemocnici, tak sme mu chceli teraz vynahradiť aj tie. Upozorňujem, že torty piecť neviem, resp. pečiem ich len výnimočne a čo sa zdobenia týka nebývajú nijak extra načančané, ale zato za ich chuť by som dala ruku do ohňa. Preto som sa rozhodla, že tortu nebudeme objednávať u profi cukrárky, ale skúsim ju spraviť ja... a pri všetkej skromnosti... myslím, že sa vydarila :)

Postup

  1. Ako prvé si upečieme korpusy. Ja v tom nie som nejak extra šikovná, preto som nepiekla jeden z 12 vajec, ale radšej dva korpusy... takže uvedené suroviny vydelíme dvomi a postup si dvakrát zopakujeme... Je to naozaj rýchly korpus: 6 celých vajíčok (samozrejme bez škrupiniek) dáme do mixéra, pridáme 6 PL cukru a necháme cca 10 min mixovať
  2. ...na začiatku to vyzerá takto:
  3. ...kým sa vajíčka s cukrom kolotočujú v mixéri, zmiešame si suché suroviny - orechy, múku a 1/2 prášku do pečiva
  4. ...po 10 minútach to vyzerá takto... postupne vmixujeme suché suroviny (pridávala som po 2 PL) a všetko spolu zmixujeme
  5. Tortovú formu (táto 28 cm priemer) jemne vymastím len dno, vystrihnem kruh z papiera na pečenie, ktorý tiež jemne potriem maslom a poprášim múkou.
  6. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 150°C na 30 minút (rúru neotvárať). Po 30 minútach skúsime špajdľou či sa na ňu už nelepí cesto, ak nie, tak rúru vypneme.
  7. Rúru pootvoríme a korpus necháme vychladnúť v rúre. Nevyberáme hneď z rúry, aby cesto nespľaslo.
  8. Ešte teplú (nie horúcu) vyberieme tortu z formy - opatrne nožom obkrojíme kraje, aby náhodou nezostali prilepené na forme a zložíme obruč.
  9. ...obrátime hore dnom a opatrne stiahneme papier
  10. ...celý postup s korpusom zopakujeme - aby sme mali 4 korpusy, ktoré si na seba naukladáme tak, že ich poprekladáme papierom na pečenie.
  11. Kým korpusy chladnú, pripravíme si krém - do hrnca dáme kryštálový cukor, vodu, kakao, čokoládu a dva žĺtky.
  12. ...za stáleho miešania privedieme k varu, potom zložíme z ohňa a dáme vychladnúť - miešať kým chladne, aby nestuhla.
  13. ...vychladnutý čoko krém dáme do mixéra, pridáme maslo a vymiešame do kompaktnej hmoty
  14. ...konečne ideme na skladanie torty... čučoriedkový džem som pomiešala s citrónovou šťavou (pretože sa mi zdal mdlý a chcela som dosiahnuť sviežu, jemne pikantnú chuť) a natrieme ním spodný korpus
  15. ...na džem natrieme čokoládový krém
  16. ...do krému naukladáme čučoriedky, prikryjeme ďalším korpusom a jemne zatlačíme. Tento postup s džemom, krémom a čučoriedkami ešte dvakrát zopakujeme na ostatné korpusy.
  17. Potom zvyšným krémom potrieme vrch torty a boky. Boky torty obsypeme mandľovými lupienkami (vyzerá to fakt efektne) - ak nemáme mandle, pokojne použite mleté alebo sekané orechy. Takto načančanú tortu dáme vychladiť.
  18. Spravíme si čokoládovú polevu. Ja ju robím tak, že si dám do hrnčeka roztopiť maslo, alebo margarín...do štádia keď sa začne "smažiť", potom vypnem oheň a vsypem kocky čokolády a zmiešam do hladka... a potrieme ňou vrch torty.
  19. Po chvíľočke - aby čokoláda jemne (nie úplne) stuhla naukladáme čučoriedky na ozdobu, posypeme čokoládovými hoblinami (tie profesionálnym spôsobom pripravil môj chlap - inak stolár :)) a ešte zopár čučoriedok jemne pohodíme na hobliny. Pridáme ešte zopár lístočkov mäty.
  20. ...takto vyzerala po prvom nájazde v priereze :)
  21. ...a jeden rez :) Čokoláda a čučoriedky fakt skvelá kombinácia... Podarilo sa, hurá ! :)))