Čokoládové medailóniky

petulda - fotkapetulda, 28. apríla 2014
Čokoládové medailóniky
Foto: petulda

Tieto medailóniky robievam veľmi často, sú rýchle a veľmi efektné. Suroviny na ozdobenie som si prispôsobila podľa vlastných chutí, avšak tvorivosti sa medze nekladú Zobraziť celý popisTieto medailóniky robievam veľmi často, sú rýchle a veľmi efektné. Suroviny na ozdobenie som si prispôsobila podľa vlastných chutí, avšak tvorivosti sa medze nekladú :)

45 minút
príprava

Suroviny

100 g
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Čokoládu si najprv musíme temperovať. Nie je vhodné ju len tak roztopiť, je treba postupovať podľa jedného z mojich postupov. Prečo? Bezcitným zahriatím čokolády kakaové maslo, ktoré sa v čokoláde nachádza, stratí svoju štruktúru. Nie je to maličkosť, čokoláda by po stuhnutí už nebola krásne lesklá... Nesprávne roztopená čokoláda je matná, topí sa v prstoch, prípadne sa na nej vytvoria fľaky, čo je ozaj nepekné. Na rozdiel od nej, správne temperovaná čokoláda sa vám odvďačí krásnym leskom, dlhšou trvanlivosťou a uchu lahodiacim "krupnutím" pri zlomení :) Moja malá rada: používajte 2.spôsob topenia čokolády - v mikrovlnke. Je to rýchlejší ale hlavne BEZPEČNEJŠÍ spôsob - nehrozí, že sa vám do čokolády dostane voda. To má za následok "zgrcnutie" čokolády a už nie je cesty späť :(

  2. 2

    tak poďme na to: 1. Prvou možnosťou je temperovanie vo vodnom kúpeli. 3/4 čokolády si nalámeme a dáme ju do misky, ktorú položíme na krniec s vriacou vodou. Čokoládu necháme topiť, občas ju premiešame a kontrolujeme teplotu pomocou cukrárskeho teplomeru. Teplota HORKEJ čokolády nesmie prekročiť 49 stupňov, MLIEČNEJ A BIELEJ čokolády 46 stupňov. Keď sa teplota čokolády dostane na danú teplotu, odstavíme ju z kúpeľa. Do misky vložíme celú zvyšnú 1/4 čokolády a často miešame, aby to rýchlejšie vychladlo. Počas chladnutia si všímame konzistenciu a vzhľad čokolády. Horúca čokoláda je tekutá a lesklá, pri chladnutí tuhne a matnie. HORKÚ čokoládu miešame až kým sa jej teplota nedostane pod 32 stupňov, BIELU a MLIEČNU až kým nemá menej ako 30.5 stupňa. V tomto momente si spravíme skúšku správnosti - na papier na pečenie si rozotrieme trošku čokolády. Ak v priebehu 5-8 minút stuhne a pri zlomení krásne praskne, môžeme sa tešiť- temperovanie sa podarilo :))) 2. Druhý spôsob temperovania sa líši iba v tom, že čokoládu topíme v mikrovlnke. Postupujeme presne tak isto, 3/4 čokolády nalámeme a na slabom výkone ohrievame v mikrovlnke. Každých 5-10 sekúnd mikrovlnku stopneme, čokoládu vyberieme, premiešame a skontrolujeme teplotu (tá je rovnaká ako pri predošlom postupe). V momente ako dosiahneme požadovanú teplotu, misku vyberieme a postupujeme ako v prípade topenia čokolády vo vodnom kúpeli :)

    Čokoládové medailóniky - obrázok 2
  3. 3

    Keď sme si čokoládu úspešne temperovali, je na rade tvorba medailónkov :) Na pečiaci papier si lyžičkou nanášame malé "kôpky" čokolády, ktoré rovno lyžičkou rozprestrieme do požadovanej veľkosti a hrúbky. Ja robím zvyčajne medailónky s priemerom asi 4cm. Vopred pripravené suroviny potom naukladáme navrch. Ja ich robím nasledovne: MLIEČNE: posypem mletou škoricou, uložím sušenú brusnicu, polovičku lieskového orecha a pridám pár stružliniek bielej čokolády HORKÉ: do temperovanej čokolády tesne pred rozotieraním primiešam trošku chilli, množstvo si prispôsobte podľa toho ako moc máte radi štipľavé :) nakoniec posypem kvalitným kakaovým práškom BIELE: do temperovanej čokolády primiešam mletý muškátový orech, spravím medailóniky a posypem nastrúhanou horkou čokoládou :) Niekedy do čokolády primiešavam aj pár kvapiek alkoholu, prípade vanilku....

    Čokoládové medailóniky - obrázok 3
  4. 4

    Tvorivosti sa medze nekladú, ak vás napadne ďalšia kombinácia, napíšte mi ju do komentárov, poteším sa :))

Diskusia k receptu

jamarlen
krásne sú tie tvoje toliariky…
ako ozdoba, či ochucovadlo mi napadla limetová, či pomarančová kôra, aj šťava, kandovaný ďumbier, a najmä grilážová drvina s pekanovými orechami. keby mi to tak mal kro spraviť, ach jaj:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia