Čokoládová torta

zofinka14 - bez fotkyzofinka14, 15. januára 2010
8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
250 g
6 ks
100 g
1 ks
200 g
Plnka:
5 ks
300 g
2 PL
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Heru si vyšľaháme do peny s práškovým cukrom a po jednom do toho zašľaháme vajcia.

  2. 2

    Zmiešame múku s práškovým cukrom a zamiešame do peny. Čokoládu si rozpustíme nad parou a pomaly zapracujeme do cesta. Ak máte, môžete pridať za hrsť sekaných orechov, nič tým nepokazíte.

  3. 3

    Cesto upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme.

  4. 4

    Teraz si pripravíme plnku: nad parou šľaháme žĺtky s cukrom, mliekom a kakaom, kým to nie je mierne teplé. Potom odstavíme z platne a šľaháme šľahačom až do zhustnutia. Nakoniec po lyžičkách primiešavame zmäknuté maslo. Hotovo. Túto plnku robím veľmi rada, lebo sa mi zatiaľ ani raz nezrazila a okrem toho je veľmi chutná. Použite však čerstvé vajcia. Alebo použite niektorú zo svojich obľúbených čokoládových plniek :-)

  5. 5

    Tortu klasicky poskladáme a polejeme čokoládovou polevou. Je to veľmi sýty zákusok, to kvôli toľkej čokoláde v ceste. Milovníkom čokolády odporúčam :-)

Diskusia k receptu

jankajaninka
Mám dotaz. Manžel má narozeniny a protože má rád čokoládu vybrala jsem si tento recept. Vše jsem udělala podle návodu a ejhle po patnácti minutách když jsem jej vytáhla z trouby tak těsto bylo pořád tekuté. Nechala jsem jej proto v troubě dalších patnáct minut..no výsledek je ten, že korpus je nedopečený a celý se zhroutil. Nemám s pečením velké zkušenosti. Tudíž se chci zeptat co jsem udělala špatně a nebo spíš mě tak napadá jestli ten čas v receptu je správný. Nebudu říkat, že je mi z toho do breku a půjdu nespíš koupit něco do cukrárny.. hm
sandratamer
Čas pečenia aj varenia je treba v niektorých prípadoch brať s rezervou. Už som to tu spomínala - každá rúra pečie inak. Najlepšie je, ak pečený koláč sledujete - pozor, rúru ak nemáte presklené dvierka, treba otvárať pomaličky, aby sa nestalo to, čo spomínate, že torta sa "zrútila". Pohľadom zhodnotíte, či je cesto riedke, alebo tuhé. Ak je tuhé, môžete sa jemne prstami dotknúť koláča a zistiť, či je pevné. Ďalší spôsob je použiť špáradlo - opatrne ho zapichnúť do koláča čo najhlbšie a vytiahnuť. Ak na špáradle nezostane tekuté cesto - koláč je hotový a prepečený. Ťažko sa však vyjadriť k tomuto konkrétnemu receptu - neskúšala som ho, ale postup vyzerá byť v poriadku.. Ak bol problém len s pečením, skúste sa držať týchto rád, prípadne sa ozvite keď to budete skúšať opäť a skúsime poradiť priamo pri pečení...
anajka
moje dcéry strašne ľúbia čokoládové koláče a torty,tak som sa rozhodla ,že im urobím aj túto.Podarila sa mi výborne a všetci,čo ju ochutnali ju chválili.Pripomienky mám ale k času pečenia.Stalo sa mi to čo aj jankejaninke.Po 15 minútach je torta v strede celkom surová a tak som znížila teplotu na 140°C a dopiekla som ju ešte 35 minút.Po vychladnutí sa v strede trošku prepadla,ale ja som to trošku vyrovnala.
marlen
piekol som kedysi dávno podobné, teplovzdušne musí byť teplota aspoň o 5 stupnov vyššia. najlepšie však je, riadť sa nosom. keď zčne voňať, pečte ešte 10 minút.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia