Foto: ancicka
Podľa želania.
na 180-200 °C
Suroviny
8 ks 4+4 |
|
10 PL 6+4 |
|
12 PL 6+6 |
|
2 ČL 1+1 |
|
2 PL do tmavého korpusu |
|
na plnku: | |
4 ks |
|
250 g |
|
2 ks helia |
|
Poťahová hmota: | |
270 g |
|
300 g |
|
2 čl |
|
1 PL |
|
225 g |
|
Postup
-
1
Najsamprv si pripravím múku s kypriacim práškom na svetlý korpus.
-
2
Na tmavý pridám kakao a zamiešam
-
3
Bielky oddelím od žltka ,
-
4
a vyšľahám.Do vyšľahaného bielka pridám cukor,
-
5
do vyšľahaného snehu pridám žltky a zašľahám na najnižšom stupni.Potom pridám múku sv ktorej zamiešam kypriaci prášok a zľahka premiešam.
-
6
Piškotové cesto vysypem do tortovej formy,vymastenej a múkou vysypanej. Jedna rada:ked formu si vymastite,tak múkou vysypujte až tesne pred tým ako idete dať cesto do formy.Ono počas pečenia pekne rastie vo forme,boky sa neprilepia a stred je pekný nevypučí a pri vyklapaní tiež pekne sa vyklopí.
-
7
Plnku som si urobila podľa tohto rcp:http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-trepana-na-pare-fotorecept/18920-recept.htmll. Korpusy som rozkrojila a pod plnku som natrela marhuľovým lekvárom.Celú tortu potom natriem dookola krémom a nechám schladiť.
-
8
Poťahovku si pripravím tak,že nad parou roztopím čokoládu a do roztopenej pridám cukriky.Použila som veľký balík s Lidlu.
-
9
K cukríkom pridám maslo a miešaním roztopím aj cukriky .
-
10
Ked je hmota rozpustená,tak postupne pridávam dobré preosiatý cukor.Miešam až kým sa cukor nespojí.
-
11
Potom hmotu rukami dobré vyhnetiem.Hmotu na práškovom cukre rozvaľkám.Ja som to robila na čistom gumenom obruse./Zabudla som fotiľ./Lenže dávame pozoz,aby cukor nám meprišiel na vrchnú časť hmoty,ktorú budeme dávať na tortu.Hmotu rozvaľkáme na potrebnú veľkosť a spodnou,cukrovou časťou položíme na vychladenú tortu.Pomocou žehličky na marcipán vyhladím a spodný kraj orežem.
-
12
Dalšia finta,ktorú používam pri tortách:Na ozdobný papier dám igelit,tento je s cukru,takže si ho rozstrihnem do kríža s položím na tácku.Ked ozbobím a to aj ked zdobím maslom,tak sa mi nezašpiní.Potom,ked už mám všetko hotové,tak už iba igelit vyťiahnem a je.
-
13
Na ozdobu som použila takuto silikonovú formu.Ozdobky prilepím lepidlom,alebo bielkom.
-
14
Hotovo.Môže sa ísť gratulovať.
schladiť.Pod poťahovku treba celú zľahka potrieť plnkou-maslom.