Čokoládová narodeninová torta (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Podľa želania. Postup- Najsamprv si pripravím múku s kypriacim práškom na svetlý korpus.
- Na tmavý pridám kakao a zamiešam
- Bielky oddelím od žltka ,
- a vyšľahám.Do vyšľahaného bielka pridám cukor,
- do vyšľahaného snehu pridám žltky a zašľahám na najnižšom stupni.Potom pridám múku sv ktorej zamiešam kypriaci prášok a zľahka premiešam.
- Piškotové cesto vysypem do tortovej formy,vymastenej a múkou vysypanej.
Jedna rada:ked formu si vymastite,tak múkou vysypujte až tesne pred tým ako idete dať cesto do formy.Ono počas pečenia pekne rastie vo forme,boky sa neprilepia a stred je pekný nevypučí a pri vyklapaní tiež pekne sa vyklopí.
- Plnku som si urobila podľa tohto rcp:http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-trepana-na-pare-fotorecept/18920-recept.htmll.
Korpusy som rozkrojila a pod plnku som natrela marhuľovým lekvárom.Celú tortu potom natriem dookola krémom a nechám schladiť.
- Poťahovku si pripravím tak,že nad parou roztopím čokoládu a do roztopenej pridám cukriky.Použila som veľký balík s Lidlu.
- K cukríkom pridám maslo a miešaním roztopím aj cukriky .
- Ked je hmota rozpustená,tak postupne pridávam dobré preosiatý cukor.Miešam až kým sa cukor nespojí.
- Potom hmotu rukami dobré vyhnetiem.Hmotu na práškovom cukre rozvaľkám.Ja som to robila na čistom gumenom obruse./Zabudla som fotiľ./Lenže dávame pozoz,aby cukor nám meprišiel na vrchnú časť hmoty,ktorú budeme dávať na tortu.Hmotu rozvaľkáme na potrebnú veľkosť a spodnou,cukrovou časťou položíme na vychladenú tortu.Pomocou žehličky na marcipán vyhladím a spodný kraj orežem.
- Dalšia finta,ktorú používam pri tortách:Na ozdobný papier dám igelit,tento je s cukru,takže si ho rozstrihnem do kríža s položím na tácku.Ked ozbobím a to aj ked zdobím maslom,tak sa mi nezašpiní.Potom,ked už mám všetko hotové,tak už iba igelit vyťiahnem a je.
- Na ozdobu som použila takuto silikonovú formu.Ozdobky prilepím lepidlom,alebo bielkom.
- Hotovo.Môže sa ísť gratulovať.
|