Čili džem

Autor receptu: angast

Nakoľko sa mi množia žiadosti o tento recept, pridávam ho i sem . Tento recept pochádza od doda 46 a pre tých , ktorí si so neokopírovali ako ja ,dávam im ho k dispozícii . Je to výborný recept , ktorý sa ozaj oplatí urobiť. Budete spokojní.

15 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Postup

  1. Rajčiny narežeme do kríža , prelejeme vriacou vodou , ošúpeme a nakrájame. Cesnak a zázvor nastrúhame. Papriku a čili pokrájame na drobno. Pridáme ocot a všetko pomixujeme. Do pomixovanej masy nasypeme cukor a pomaly varíme za občasného miešania do zhustnutia. Trvá to asi 1,5hodiny . Keď už má správnu džemovú hustotu nalejeme ho do pohárov a zavíčkujeme. Môžme pomer cukru rozdeliť so želírovacím cukrom 50:50. Otvorený v chladničke vydrží aj 2 mesiace , ale u nás tak 4-5 dni. Vždy sa zje skôr, ako sa dá vyskúšať trvanlivosť.
  2. Tento džem má široké uplatnenie. Môže sa použiť k slanine, klobáske, bôčiku, na langoše, na praženicu i ryžu. Niečo podobné sa predáva pod názvom Sweet chilli sauce . Táto domáca však neobsahuje žiadne farbivá , chemikálie a rôzne "dobroty" ktoré sa pridávajú do kupovaných výrobkov, naviac je podstatne lacnejšia a pri domácich surovinách z vašej záhrady je neporovnateľne zdravšia.