Chren do chladničky

mariana1982 - bez fotkymariana1982, 24. apríla 2016

Mám veľmi rada sladkokyslý strúhaný chren, čo sa predáva v pohárikoch, ale nemám rada konzervanty, a tak si robím vlastný, zásoba na zimu. Chren Zobraziť celý popisMám veľmi rada sladkokyslý strúhaný chren, čo sa predáva v pohárikoch, ale nemám rada konzervanty, a tak si robím vlastný, zásoba na zimu. Chren sa kope na jeseň alebo skoro na jar, s kupovaným nemám skúsenosti, ale vraj nie je dobrý. Hľadala som na nete rcp a vylepšila som si ho po svojom ako vždy, nemusí sa zavárať, vydrží aj rok v chladničke.

Suroviny

450 g
40 g
10 g
2 dcl
1 dcl
1 dcl




Postup

  1. 1

    Postup je veľmi jednoduchý. Chren ošúpete, nastrúhate najemno, ja ho nakrájam nadrobno a potom sekám v uzatvorenom sekáčiku (chopper), aby som neplakala. Potom k tomu pridám cukor, soľ, olej, ocot, a 2 dcl prevarenej studenej vody. Všetko to ešte rozmixujem poriadne a dám do šrófovacieho pohára, držím v chladničke.

  2. 2

    Čerstvo urobená omáčka nie je vôbec štiplavá, ale po pár dňoch keď sa odleží, tak je to sila, pravá chrenová.

Diskusia k receptu

hubata
Joj, ako by som si dala chrenovú omáčku - ale nemám chren. Nemáte niekto veľa? Prišla by som si odkopnúť takého dobrého jedovitého a zasadiť v záhrade, lebo chrenu je málo. Chren sa kope podľa mojej babky v mesiacoch ktoré majú v názve písmeno "r". Dobrý receptík, páči sa mi.
1x anilah
marienka44
Ja robím podobne, ale nedávam olej. Nastrúhaný chren zabarím vriacou vodou v kovovom malom vandlíku a osolím, osladím a okyslím. Ale na zjemnenie k chrenu pridávam nastrúhané, ošúpane jabĺčko. Mňam. Chren nie je potom taký agresívny a zväčší sa objem celej masy. :-)
hubata
@Marienka44 (24.4.2016 21:47) Ja práve pre to jabĺčko nekupujem zavarený chren. Nedá sa dať do omáčky a chren má byť jedovatý, agresívny vtedy je aj liečivý.

hubata
@Marienka44 (24.4.2016 21:47) Ešte som sa pozastavila nad tým, že chren pripravuješ v kovovom randlíku..... ale to by si nemala, kov by nemal prísť do styku so zeleninou a hlavne s kyslou.

marienka44
@Hubata (25.4.2016 08:10)

Ďakujem za upozornenie, ten vandlík je nerezový, raz dávno za komunistov som ho kúpila v Bratislave, bol drahý na vtedajšiu dobu a moje príjmy. :-)
Zle som sa teda vyjadrila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia