Chlebové rohlíky fotorecept

zoltan - fotkazoltan, 31. októbra 2013
Chlebové rohlíky (fotorecept)
Foto: zoltan

Tento recept tu píšem účelovo, pre Ľubku, ktorá ma o to poprosila. Sú to teda chlebové rohlíky, ktoré pečiem pravidelne, preto postup musí byť jednoduchý Zobraziť celý popisTento recept tu píšem účelovo, pre Ľubku, ktorá ma o to poprosila. Sú to teda chlebové rohlíky, ktoré pečiem pravidelne, preto postup musí byť jednoduchý a ľahko opakovateľný. Neviem či sú tieto rohlíky zdravé, ale chutia mi. Recept vznikol spôsobom: pokus - omyl, omylov bolo málo.

8
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kvások:
250 g
Rožky:
150 g
150 g
150 g
20 g
400 g
2 ČL
5 g




Postup

  1. 1

    Kvások: V sedmičke na zaváraniny zmiešam približne 50 g celozrnnej múky žitnej a 50 g vody. To isté spravím ešte 4x s 24 hodinovým odstupom. Teda na piaty deň pečiem.

    Chlebové rohlíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Droždie dám do trocha mlieka.

    Chlebové rohlíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po desiatich minútach pridám tri druhy múky, kvások, tak aby v sedmičke ostalo približne 50 g ako základ na ďalší kvások, soľ a možno trocha vody. Tá tretia nešpecifikovaná múka môže byť ľubovoľná. Ľubka použije celozrnnú špaldovú. Vypracujem veľmi husté cesto.

    Chlebové rohlíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechám hodinu kysnúť.

    Chlebové rohlíky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na doske rozdelím cesto na osem nerovnakých častí a vyformujem osem valcov, nerolovaných. Tieto poukladám na vymastený plech a narežem ich ostrým nožíkom. Potriem vodou, posypem sezamovým semenom, alebo ani nie.

    Chlebové rohlíky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na dno rúry dám plech, do ktorého nalejem asi pol litra vody. Rohlíky tiež dám do tej istej rúry. Teplotu nastavím na 40. Po 15 minútach teplotu zvýšim na 150. Po dalších 50 minútach zase zvýšim teplotu na 200, vyberiem plech s vodou a pečiem ešte 10 minút. Rohlíky sú celý čas v rúre.

    Chlebové rohlíky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rohlíky ihneď poukladám na rošt a nechám ich vychladnúť. Jedna záhada: Vždy pečiem 8 kusov. Keď ich spočítam na rošte, vždy napočítam len 7. Viď foto. Keď sa mi chce, tak do cesta pridám nasekané opražené vlašské orechy. Nie sú veľmi pekne vytvarované, ešte sa musím veľa učiť.

    Chlebové rohlíky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tiginko
to by ma zaujímalo, koľkoročný chlap vie takto pekne piecť. V každom prípade veľmi zaujímavé chleborožky, parádny chlapský postup. A toho škriatka, čo kradne čerstvo upečené dobroty, mávame niekedy aj my. Vždy lepšie, ako myši
eviana
Krásne chlebíko-rohlíky si napiekol, klobúk dolu, tlieskam. Ja som sa na kváskové pečenie ešte neodhodlala, takže máš naozaj môj veľký obdiv :)
afataga
mne sa prave pacia take ake su, aspon vidno ze su domace, ja ked robim pecivo, tiez je kazdy kus original :-), ja som kvaskovy nevedko a preto mam otazku: ked sa pecie kvaskove daco, naco sa tam dava aj drozdie? inak u mna mas za 5, a ten skriatok chodi aj ku nam :-)
1x milina
zoltan
eviana, ďakujem za pochvalu.
afataga, ďakujem. Ddroždie nie je nutné. Kysnutie sa môže predĺžiť na niekoľko hodín.
afataga
aha, dakujem, akosi sa na ten kvasok neviem odhodlat a toto ma odradilo este viac :-)
kimlo
Urcite vyskusam! V chladnicke mam krasne speneny vonavy razny kvasok, dnes som ho prikrmil...
eviana
@kimlo , ja sa na ten svoj prvý kvások stále len chystám... podľa Tvojho receptu, hecujem sa naň už dosť dlho :)
astheart
Já si taky myslím, že droždí není nutné. Kvásek bohatě stačí. Kvásek připravuji stejně.
zoltan
Ja som sa na kvások chystal asi rok, ale je to veľmi ľahké. Skúste to! Každý deň kus múky a kus vody. A je to! Nebojte sa!
Prajem veľa šťastia.
kimlo
Dobré boli na raňajky k varenej klobáse... :


alex37
@zoltan , @kimlo...chlapi teda klobúk dole :-) chystám sa na ten kvások, ale ešte to nie je rok, objavila som ho tuším len v sobotu, takže čaká na dlhé zimné večeri :-)
radost
@ &kimloooo
jééééminééééé..
ja ťa závidím tvojej rodine...:-)
evusik
@zolt an chleborožky robím aj ja ale len také obyčajné, na kvások som sa ešte neodhodlala, po tvojom recepte sa možno odvážim aj ja... páči sa mi že si to popísal tak jednoducho, akože žiadna veda... a rožky máš parádne, mne sa tiež páčia také rustikálne :-)
@zolt án @kimlo zaslúžite si pochvalu... krásne ste napiekli :)
marianne
omylov bolo malo:-))).... ja som zase mala pokusov dost:-))) mas ich velmi pekne,stoja za vyskusanie...ukladam si ich,su paradne....
lubikka
... zlatý Zoli, ďakujem i za žienky domáce... prajem veľa kulinárskych úspechov, lebo viem, že vieš a my vieme, že si veľký gurmán a experimentátor :)
filipdio
Zdravim pekarov, je to jednoduche. Nie je sa coho bat.
Zvladol som to ja (vysokoskolsky student, muz), tak to uz zvladne asi kazdy. Recept paradny. Mnozstva nedodrziavam, nemam vahu. Kvasok robim ako sa mi zachce, ale aj tak rastie a chlebove rohliky sa pecu kazdy treti den cca.

A co je najpodstatnejsie, vsetkym chutia a daju sa jest ;)







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia