Chlebové rohlíky (fotorecept)

Autor receptu: zoltan

Tento recept tu píšem účelovo, pre Ľubku, ktorá ma o to poprosila. Sú to teda chlebové rohlíky, ktoré pečiem pravidelne, preto postup musí byť jednoduchý a ľahko opakovateľný. Neviem či sú tieto rohlíky zdravé, ale chutia mi. Recept vznikol spôsobom: pokus - omyl, omylov bolo málo.

8
porcií
120 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kvások: V sedmičke na zaváraniny zmiešam približne 50 g celozrnnej múky žitnej a 50 g vody. To isté spravím ešte 4x s 24 hodinovým odstupom. Teda na piaty deň pečiem.
  2. Droždie dám do trocha mlieka.
  3. Po desiatich minútach pridám tri druhy múky, kvások, tak aby v sedmičke ostalo približne 50 g ako základ na ďalší kvások, soľ a možno trocha vody. Tá tretia nešpecifikovaná múka môže byť ľubovoľná. Ľubka použije celozrnnú špaldovú. Vypracujem veľmi husté cesto.
  4. Nechám hodinu kysnúť.
  5. Na doske rozdelím cesto na osem nerovnakých častí a vyformujem osem valcov, nerolovaných. Tieto poukladám na vymastený plech a narežem ich ostrým nožíkom. Potriem vodou, posypem sezamovým semenom, alebo ani nie.
  6. Na dno rúry dám plech, do ktorého nalejem asi pol litra vody. Rohlíky tiež dám do tej istej rúry. Teplotu nastavím na 40. Po 15 minútach teplotu zvýšim na 150. Po dalších 50 minútach zase zvýšim teplotu na 200, vyberiem plech s vodou a pečiem ešte 10 minút. Rohlíky sú celý čas v rúre.
  7. Rohlíky ihneď poukladám na rošt a nechám ich vychladnúť. Jedna záhada: Vždy pečiem 8 kusov. Keď ich spočítam na rošte, vždy napočítam len 7. Viď foto. Keď sa mi chce, tak do cesta pridám nasekané opražené vlašské orechy. Nie sú veľmi pekne vytvarované, ešte sa musím veľa učiť.