Chlebová placka Pita

methi - fotkamethi, 15. októbra 2013
Chlebová placka Pita
Foto: methi
4ks
porcie

Suroviny

225 g
1/2 ČL
1 ČL
1 PL
130 ml
 na podsypanie




Postup

  1. 1

    Do maleho hrnceka dame drozdie a zalejeme ho troskou teplej vody (nie horucej!). Nechame ho 10 minut na teplom mieste bez prievanu napucat.

    Chlebová placka Pita - obrázok 1
  2. 2

    Do vacsej misky dame muku a sol, premiesame...

    Chlebová placka Pita - obrázok 2
  3. 3

    ... do stredu muky urobime jamku, do ktorej nalejeme napucane drozdie. Pridame teplu vodu....

    Chlebová placka Pita - obrázok 3
  4. 4

    ... a lyzicu olivoveho oleja.

    Chlebová placka Pita - obrázok 4
  5. 5

    Vymiesime cesto. Ulozime ho na teple miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.

    Chlebová placka Pita - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzera po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troska mukou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepit na ruku. Preto po troskach podsypajte mukou, ak sa stale lepi a dobre mieste, aj 10 minut. Cesto vsak nesmie zostat tuhe, musi byt makke a vlacne.

    Chlebová placka Pita - obrázok 6
  7. 7

    Znova ho ulozte do misky a dajte kysnut na pol hodiny.

    Chlebová placka Pita - obrázok 7
  8. 8

    Po polhodine vyzera takto.

    Chlebová placka Pita - obrázok 8
  9. 9

    Cesto rodelime na 4 rovnake casti. Kazdu troska v rukach premiesime, uz nepodsypame.

    Chlebová placka Pita - obrázok 9
  10. 10

    Ruru dame vyhriat na 230st.

  11. 11

    Postupne pracujeme s kazdou plackou zvlast. Vezmeme 1 cast z rozdeleneho cesta. Uz nemiesime. Pracovnu plochu posypeme mukou a cesto na nu polozime. Zlahka ho vyvalkame na hrubku 1/2cm. Nechame ho chvilku podkysnut, kym sa rura vyhrieva.

    Chlebová placka Pita - obrázok 11
  12. 12

    Ked je rura vyhriata, vlozime do nej plech na ktorom budeme piect na 5 minut. Potom ho vyberieme, ulozime nan vyvalkane cesto a vlozime do piecky. Ihned si vyvalkame dalsiu placku, aby stihla podkysnut.

  13. 13

    Ked sa zacne chlebova placka nadvihat, pockame este asi 1-2 minuty a obratime ju.

    Chlebová placka Pita - obrázok 13
  14. 14

    Pecieme dalsie 2 minutky.

    Chlebová placka Pita - obrázok 14
  15. 15

    Placky sa nepecu do hneda, musia zostat makke, nie chrumkave. Spravne upecena pita vam vytvori vnutri "kapsicku".

    Chlebová placka Pita - obrázok 15
  16. 16

    Pita je chlebova placka, ktora sa pripravuje prevazne na Blizkom vychode, na Balkane, v Grecku, ci Turecku. Je vhodna ako priloha k Hummusu, Baba Ghanoush, mozete ho naplnit Kebabmi, Gyrosom, Falafelom, pridat k tomu Tzatziki alebo Uhorkovu raitu alebo zbytky placky pouzit do salatu Fattoush...

Diskusia k receptu

elixir
Máš krásne recepty Miška... aj tieto placky...ja som s droždím trošku nemotorná ešte stále, ale nevzdám sa!:) Keď sa do tohoto receptu pustím, dám vedieť, zatiaľ ide do KK.
methi
@elixir s drozdim to chce prax :) Vies kolko som chlebov a rozkov pokazila, kym sa mi darilo? S @jankouali sme si vtedy pisali, piekli rozky v ten isty den a rozculovali sa ake su tvrde :D
eviana
Ďakujem za pridanie tohto receptu, vyzerajú krásne, chutne, normálne začínam uvažovať, že si na ne aj ja trúfnem... vďaka @methi , jasných 5*
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam. Vďaka za recept. Sú nádherné.
ifik
Recept vyzerá supeer,idem hned na to...dám vedieť,ako sa zadarilo .. :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia