Foto: methi
porcie
Postup
-
1
Do maleho hrnceka dame drozdie a zalejeme ho troskou teplej vody (nie horucej!). Nechame ho 10 minut na teplom mieste bez prievanu napucat.
-
2
Do vacsej misky dame muku a sol, premiesame...
-
3
... do stredu muky urobime jamku, do ktorej nalejeme napucane drozdie. Pridame teplu vodu....
-
4
... a lyzicu olivoveho oleja.
-
5
Vymiesime cesto. Ulozime ho na teple miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.
-
6
Takto vyzera po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troska mukou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepit na ruku. Preto po troskach podsypajte mukou, ak sa stale lepi a dobre mieste, aj 10 minut. Cesto vsak nesmie zostat tuhe, musi byt makke a vlacne.
-
7
Znova ho ulozte do misky a dajte kysnut na pol hodiny.
-
8
Po polhodine vyzera takto.
-
9
Cesto rodelime na 4 rovnake casti. Kazdu troska v rukach premiesime, uz nepodsypame.
-
10
Ruru dame vyhriat na 230st.
- 11
Postupne pracujeme s kazdou plackou zvlast. Vezmeme 1 cast z rozdeleneho cesta. Uz nemiesime. Pracovnu plochu posypeme mukou a cesto na nu polozime. Zlahka ho vyvalkame na hrubku 1/2cm. Nechame ho chvilku podkysnut, kym sa rura vyhrieva.
- 12
Ked je rura vyhriata, vlozime do nej plech na ktorom budeme piect na 5 minut. Potom ho vyberieme, ulozime nan vyvalkane cesto a vlozime do piecky. Ihned si vyvalkame dalsiu placku, aby stihla podkysnut.
- 13
Ked sa zacne chlebova placka nadvihat, pockame este asi 1-2 minuty a obratime ju.
- 14
Pecieme dalsie 2 minutky.
- 15
Placky sa nepecu do hneda, musia zostat makke, nie chrumkave. Spravne upecena pita vam vytvori vnutri "kapsicku".
- 16
Pita je chlebova placka, ktora sa pripravuje prevazne na Blizkom vychode, na Balkane, v Grecku, ci Turecku. Je vhodna ako priloha k Hummusu, Baba Ghanoush, mozete ho naplnit Kebabmi, Gyrosom, Falafelom, pridat k tomu Tzatziki alebo Uhorkovu raitu alebo zbytky placky pouzit do salatu Fattoush...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 11
Diskusia k receptu