Chlebová placka Pita

Autor receptu: methi

4ks
porcie

Suroviny

Postup

  1. Do maleho hrnceka dame drozdie a zalejeme ho troskou teplej vody (nie horucej!). Nechame ho 10 minut na teplom mieste bez prievanu napucat.
  2. Do vacsej misky dame muku a sol, premiesame...
  3. ... do stredu muky urobime jamku, do ktorej nalejeme napucane drozdie. Pridame teplu vodu....
  4. ... a lyzicu olivoveho oleja.
  5. Vymiesime cesto. Ulozime ho na teple miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.
  6. Takto vyzera po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troska mukou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepit na ruku. Preto po troskach podsypajte mukou, ak sa stale lepi a dobre mieste, aj 10 minut. Cesto vsak nesmie zostat tuhe, musi byt makke a vlacne.
  7. Znova ho ulozte do misky a dajte kysnut na pol hodiny.
  8. Po polhodine vyzera takto.
  9. Cesto rodelime na 4 rovnake casti. Kazdu troska v rukach premiesime, uz nepodsypame.
  10. Ruru dame vyhriat na 230st.
  11. Postupne pracujeme s kazdou plackou zvlast. Vezmeme 1 cast z rozdeleneho cesta. Uz nemiesime. Pracovnu plochu posypeme mukou a cesto na nu polozime. Zlahka ho vyvalkame na hrubku 1/2cm. Nechame ho chvilku podkysnut, kym sa rura vyhrieva.
  12. Ked je rura vyhriata, vlozime do nej plech na ktorom budeme piect na 5 minut. Potom ho vyberieme, ulozime nan vyvalkane cesto a vlozime do piecky. Ihned si vyvalkame dalsiu placku, aby stihla podkysnut.
  13. Ked sa zacne chlebova placka nadvihat, pockame este asi 1-2 minuty a obratime ju.
  14. Pecieme dalsie 2 minutky.
  15. Placky sa nepecu do hneda, musia zostat makke, nie chrumkave. Spravne upecena pita vam vytvori vnutri "kapsicku".
  16. Pita je chlebova placka, ktora sa pripravuje prevazne na Blizkom vychode, na Balkane, v Grecku, ci Turecku. Je vhodna ako priloha k Hummusu, Baba Ghanoush, mozete ho naplnit Kebabmi, Gyrosom, Falafelom, pridat k tomu Tzatziki alebo Uhorkovu raitu alebo zbytky placky pouzit do salatu Fattoush...