Chlebová placka Pita
Autor receptu: methi
Postup- Do maleho hrnceka dame drozdie a zalejeme ho troskou teplej vody (nie horucej!). Nechame ho 10 minut na teplom mieste bez prievanu napucat.
- Do vacsej misky dame muku a sol, premiesame...
- ... do stredu muky urobime jamku, do ktorej nalejeme napucane drozdie. Pridame teplu vodu....
- ... a lyzicu olivoveho oleja.
- Vymiesime cesto. Ulozime ho na teple miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.
- Takto vyzera po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troska mukou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepit na ruku. Preto po troskach podsypajte mukou, ak sa stale lepi a dobre mieste, aj 10 minut. Cesto vsak nesmie zostat tuhe, musi byt makke a vlacne.
- Znova ho ulozte do misky a dajte kysnut na pol hodiny.
- Po polhodine vyzera takto.
- Cesto rodelime na 4 rovnake casti. Kazdu troska v rukach premiesime, uz nepodsypame.
- Ruru dame vyhriat na 230st.
- Postupne pracujeme s kazdou plackou zvlast. Vezmeme 1 cast z rozdeleneho cesta. Uz nemiesime. Pracovnu plochu posypeme mukou a cesto na nu polozime. Zlahka ho vyvalkame na hrubku 1/2cm. Nechame ho chvilku podkysnut, kym sa rura vyhrieva.
- Ked je rura vyhriata, vlozime do nej plech na ktorom budeme piect na 5 minut. Potom ho vyberieme, ulozime nan vyvalkane cesto a vlozime do piecky. Ihned si vyvalkame dalsiu placku, aby stihla podkysnut.
- Ked sa zacne chlebova placka nadvihat, pockame este asi 1-2 minuty a obratime ju.
- Pecieme dalsie 2 minutky.
- Placky sa nepecu do hneda, musia zostat makke, nie chrumkave. Spravne upecena pita vam vytvori vnutri "kapsicku".
- Pita je chlebova placka, ktora sa pripravuje prevazne na Blizkom vychode, na Balkane, v Grecku, ci Turecku. Je vhodna ako priloha k Hummusu, Baba Ghanoush, mozete ho naplnit Kebabmi, Gyrosom, Falafelom, pridat k tomu Tzatziki alebo Uhorkovu raitu alebo zbytky placky pouzit do salatu Fattoush...
|