Foto: sracz
Domáci chlebík, spomienky a chute, sprevádzajúce ma od ranného detstva. Kto neochutnal vlastnoručne vymiesený a upečený chlieb, ťažko pochopí o čom hovorím. Opäť vidím Zobraziť celý popisDomáci chlebík, spomienky a chute, sprevádzajúce ma od ranného detstva. Kto neochutnal vlastnoručne vymiesený a upečený chlieb, ťažko pochopí o čom hovorím. Opäť vidím moju lady Ann. Vdovu od r. 1943, opatrujúcu 3 deti; najstaršia moja vzácna mamka, vtedy 12 ročná. Naša babička, útla, maximálne 40 kg, svojimi drobnými rúčkami dokázala „odpraviť“ a spracovať metrákové prasiatko, ale aj vymiesiť chlebík, ktorého koleso po upečení siahalo cez celú šírku stola; naučila ma aj úcte k nemu! Ďakujem!
príprava
na 200/180/220 °C
Postup
-
1
tak toto je ten najlahodnejší „provokatér“ mojeho lepšieho JA. Domáca údená slanina z mangalice. Keď som jej na raňajky z nej pripravil opečený „hrebeň“, ostali mi dobré 3 PL masti, od obchodníka s európskymi surovinami som kúpil poľskú „maku chlebowu“ a tak bolo rozhodnuté! Upečiem peceň chleba. Kvások (500 ml vlažnej vody, 2 KL kryštálového cukru, 33 g sušeného droždia, medzi prsty múky na posypanie) som nechal 10÷12´ vykysnúť pri 38÷42 °C vo vyhriatej rúre. Spolu s kváskom som do rúry vložil aj jadierka, ktoré počas roka skladujem v chladničke
-
2
medzičas som využil na odváženie múky, do ktorej som porozsypoval 2 PL soli, prilial 3 PL rozpustenej masti, premiešal a zalial kváskom; potom som v priebehu dobrej ¼ hodinky (podľa babičkinej časomiery počas 24 Otčenášov a 24 Zdravasov) statočne ručne vypracoval husté nelepivé cesto (nesmie sa lepiť ani na ruku, ani na steny „vajndlingu“); v priebehu miesenia som cesto podľa potreby podlieval vlažnou vodou
-
3
posypané troškou múky a s nadkrojením do kríža ho nechal vykysnúť v rúre (teplota ako pre kvások) niečo viac ako hodinu; ako poctivo ste miesili, ukáže Vám pohľad na vykysnuté cesto,
-
4
ktoré som z „kysky“ vyklopil na pomúčenú „tablu“, prepracoval, roztiahol, posypal teplými jadierkami, poprekladal ako „obálku“ a opäť premiesil;
-
5
potom som vytvaroval bochník a nechal ho ešte 20÷24´ podkysnúť; rúru som nechal vyhriať na 200 °C, podkysnutý bochník preložil do „Tupperware“ nádoby, potrel studenou vodou a vložil na 33´ do rúry; na mriežku pod pečeným chlebíkom som uložil nádobu s vriacou vodou; potom som povrch chlebéka opäť pretrel studenou vodou a pokračoval v pečení ďalších 33´, tentoraz ale pri 180 °C; opäť som chlebík pretrel studenou vodou a počas 12´ ho dopiekol pri 220 °C
-
6
upečený chlebík som preložil na mriežku, poslednýraz pretrel studenou vodou a po namáhavej práci ho nechal odpočinúť asi 180´, než sa moja krajšia a nežnejšia „Duša“ vrátila po celodennej „drine“ v ordinácii a ochutnala ho, samozrejme so škvarenou masťou a uhorkou
-
7
ešte pohľad na chlebík v reze. Tak čo, páči sa Vám? … a viete, ako úžasne voňal a chutil?
Lady Ann by mala s teba velku radost a my varechaci mame potesenie citat a praktikovat tvoje recepty.
Spominala som na Teba min. tyzden ked boli primarky u vas.
Tú časomieru babičky si musím zapamätať. Babičky boli všetky veľmi múdre...
chodíš na SVK, ktorej chlebovej múke u nás zodpovedá tá tvoja?
dakujem vopred za odpoved
sracz je kosicky vyraz na mladého muza:) ... nie je to nic dehonestujuce, ale prave naopak