Chlebík z maky chlebowej T-720 fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. februára 2016
Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept)
Foto: sracz

Domáci chlebík, spomienky a chute, sprevádzajúce ma od ranného detstva. Kto neochutnal vlastnoručne vymiesený a upečený chlieb, ťažko pochopí o čom hovorím. Opäť vidím moju lady Ann. Vdovu od r. 1943, opatrujúcu 3 deti; najstaršia moja vzácna mamka, vtedy 12 ročná. Naša babička, útla, maximálne 40 kg, svojimi drobnými rúčkami dokázala „odpraviť“ a spracovať metrákové prasiatko, ale aj vymiesiť chlebík, ktorého koleso po upečení siahalo cez celú šírku stola; naučila ma aj úcte k nemu! Ďakujem!

25-30 minút
príprava
60-90 minút
na 200/180/220 °C

Suroviny

750 - 900 ml
2 ČL
33 g
1 300 g
2 PL
3 - 4 PL
120 - 150 g
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    tak toto je ten najlahodnejší „provokatér“ mojeho lepšieho JA. Domáca údená slanina z mangalice. Keď som jej na raňajky z nej pripravil opečený „hrebeň“, ostali mi dobré 3 PL masti, od obchodníka s európskymi surovinami som kúpil poľskú „maku chlebowu“ a tak bolo rozhodnuté! Upečiem peceň chleba. Kvások (500 ml vlažnej vody, 2 KL kryštálového cukru, 33 g sušeného droždia, medzi prsty múky na posypanie) som nechal 10÷12´ vykysnúť pri 38÷42 °C vo vyhriatej rúre. Spolu s kváskom som do rúry vložil aj jadierka, ktoré počas roka skladujem v chladničke

    Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medzičas som využil na odváženie múky, do ktorej som porozsypoval 2 PL soli, prilial 3 PL rozpustenej masti, premiešal a zalial kváskom; potom som v priebehu dobrej ¼ hodinky (podľa babičkinej časomiery počas 24 Otčenášov a 24 Zdravasov) statočne ručne vypracoval husté nelepivé cesto (nesmie sa lepiť ani na ruku, ani na steny „vajndlingu“); v priebehu miesenia som cesto podľa potreby podlieval vlažnou vodou

    Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    posypané troškou múky a s nadkrojením do kríža ho nechal vykysnúť v rúre (teplota ako pre kvások) niečo viac ako hodinu; ako poctivo ste miesili, ukáže Vám pohľad na vykysnuté cesto,

    Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré som z „kysky“ vyklopil na pomúčenú „tablu“, prepracoval, roztiahol, posypal teplými jadierkami, poprekladal ako „obálku“ a opäť premiesil;

    Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som vytvaroval bochník a nechal ho ešte 20÷24´ podkysnúť; rúru som nechal vyhriať na 200 °C, podkysnutý bochník preložil do „Tupperware“ nádoby, potrel studenou vodou a vložil na 33´ do rúry; na mriežku pod pečeným chlebíkom som uložil nádobu s vriacou vodou; potom som povrch chlebéka opäť pretrel studenou vodou a pokračoval v pečení ďalších 33´, tentoraz ale pri 180 °C; opäť som chlebík pretrel studenou vodou a počas 12´ ho dopiekol pri 220 °C

    Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečený chlebík som preložil na mriežku, poslednýraz pretrel studenou vodou a po namáhavej práci ho nechal odpočinúť asi 180´, než sa moja krajšia a nežnejšia „Duša“ vrátila po celodennej „drine“ v ordinácii a ochutnala ho, samozrejme so škvarenou masťou a uhorkou

    Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte pohľad na chlebík v reze. Tak čo, páči sa Vám? … a viete, ako úžasne voňal a chutil?

    Chlebík z maky chlebowej T-720 (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Pekny chlebík veru máš,ty sa v tom proste vyznáš.varíš samé dobroty tu dáš samé novoty.5*
majulenka
Máš samé úžasné recepty, všetka česť... Ani veľa žien sa Ti nevyrovná... Veľa zdravia, šťastia, ale i lásky a pohody v ďalekej cudzine želám.
havino
vyzerá nádherne a domáci je domáci, tú vôňu ja poznám už tri roky, žiaden z obchodu
zolik
velmi pekny, ako malovany. najviac z celeho popisu sa mi paci "casomiera" Lady Ann.
kuchticka
Ferko @sracz - chlebik ako vymalovany. Ty si ale skutocny talent !!!
Lady Ann by mala s teba velku radost a my varechaci mame potesenie citat a praktikovat tvoje recepty.

Spominala som na Teba min. tyzden ked boli primarky u vas.
violetacamorova
Krásny chlebík a aj tvoj krásny vyzretý popis a cit ku všetkým a ku všetkému ako má byť. Prajem celej rodine veľa zdravia a spokojnosti.
Tú časomieru babičky si musím zapamätať. Babičky boli všetky veľmi múdre...
maska10
Neviem preco mas taku prezyvku,ale k tvojim receptom sa vobec nehodi.Mas zlate ruky klobuk dole
veronikkka
vydarený chlebík 5*
chodíš na SVK, ktorej chlebovej múke u nás zodpovedá tá tvoja?
dakujem vopred za odpoved
bembo
Nádherný chlebík,a tá chuť musí byť úžasná
izabella929
@sracz , chválim a chválim...úžasne krásny chlebík si upiekol Ferko...obdivujem tvoju trpezlivosť...na chlapa je to teda dosť...ale šikovný vareškár sa nezaprie...)
babkamt
Vynikajúci chlebík z tvojej kuchyne voní až u nás. Posielam plný počet hviezdičiek:-) Dobrý domáci chlieb je lepší ako parádny zákusok. Je vidieť, že Lady Ann si pozorne sledoval pri pečení chleba. Recept ukladám do kk.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekne vyzerajúci chlieb :-)
hankahj
Urcite dnes vyskusam len nemam mast tak skusim z tej slaninky nieco vymysliet:)
hankahj
Chlebik zamieseny s malinkou zmenou za slnecnicove jadierka som dala vlaske orechy nasekane a muku mam chlebovu raznu inak vsetko presne podla Vas:)
martamm
@sracz , upiekol si uzasny chlebvik, na ktory sa cloveku hned zbiehaju slinky, zaroven ma tradicne vo svojich receptoch ocari sposob, s akou laskou a uctou sa vyjadrujes o svojich blizkych, ci uz su tu este s Tebou, alebo odisli do vecnosti, za co mas moj obdiv. Dakujem Ti, ze vdaka Tebe mame moznost obohtit svoje KK o stare tradicne recepty overene davnymi generaciami :))))))
janger
Veru, paci sa....a tu krasnu vonu si dokazem primysliet☺.
lacquer
@Maska10 (13.2.2016 10:17)
sracz je kosicky vyraz na mladého muza:) ... nie je to nic dehonestujuce, ale prave naopak