Chlebík z domácej pekárne č. 1 fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 12. januára 2011

Recept som si upravila podľa mojej chuti, pečiem ho takto už viac, ako 2 roky. Možno sa vám na prvýkrát nepodarí, preto nehádžte Zobraziť celý popisRecept som si upravila podľa mojej chuti, pečiem ho takto už viac, ako 2 roky. Možno sa vám na prvýkrát nepodarí, preto nehádžte hneď flintu do žita. Všetko je to o trpezlivosti a láske k darom prírody.

7-10 minút
príprava

Suroviny

1 KL
1 PL
1 PL
4 KL (očistené)
2 KL
2 KL
360-380 ml
250 g
250 g
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Do nádoby musíme dať najskôr tekuté ingrediencie, teplú vodu, olej a ocot. Potom pridáme soľ, všetky semienka a obidva druhy múky. Na vrch pridáme droždie a prášok do pečiva. V Lidli dostať viac druhov múky, ja kupujem zmes na pšenično-ražný chlieb, sedliacky a slnečnicový. Na každej múke je uvedené iné množstvo vody, preto ja dávam vždy o trochu viac vody, ako je tam uvedené.(napr. napísané je 350 ml, no ja dám 360 ml atď.)

    Chlebík z domácej pekárne č. 1 (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom nastavíme program na pečenie celozrnného chlebu. Ak sa mi zdá, že cesto je veľmi husté, pridám veľmi opatrne ešte 3-4 lyžice teplej vody.

  3. 3

    Zhruba po dvoch hodinách signál oznámi, že chlebík je upečený. Vyberiem nádobu, vyklopím chlebík na kovovú mriežku, vyberiem hnetacie háky, chlebík zabalím do utierky a nechám vychladnúť.

    Chlebík z domácej pekárne č. 1 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

evusik
chlebík sa ti podaril krásne.... ja tiež pekávam chleba občas v pekárni, občas v rúre, ale doteraz som robila vždy len z klasickej múky, ale minule som videla v Lidli chlebovú zmes a kúpila som ju, že skúsim. Bohužiaľ po otvorení šla do koša pretože bola muchavá. Asi som mala smolu.... vidím, že ty tiež používaš takúto zmes a asi máš s ňou dobré skúsenosti, bohužiaľ ja som mala smolu :-)
zuzanisko
evusik a ked pečieš v rúre chlebík dávaš cesto ako do pekárne?
pacik
Na zmesi z LIDL-u nedám dopustiť, najviac nám chutí Vital a slnečnicový a tiež som ich skúsila miešať s hladkou múkou s ktorou sú výborné. Poradila by som piecť ich nie na programe určenom na pečenie chlebíka z hotových zmesi, ale ja pečiem na 1 - základný. Krajšie vykysnú a sú nadýchanejšie. Do rúry dávam cesto ako do pekárne, ale miesim ho ručne. Po vykysnutí pripravený bochník dám podkysnúť do okrúhlej misky na pomúčenú utierku, preklopím na plech a potriem vodou, po upečení zasa.
sandratamer
Miešam podobne. Dávam 300 g zmesi z Lidlu, 250 g chlebovej alebo hladkej extra špeciál, 380 ml vody, 2 pl olivového oleja, pol vrecka sušeného droždia, 1 pl drvenej rasce, aj viac keď sa usype. Je výborný, doma všetkým chutí, pečiem ho tak dva krát do týždňa.
sandratamer
no a zabudla som, pečiem na základnom programe - 3 x miesenie, kysnutie asi hodinu a hodinu pečenie - 3 hodiny spolu. A stredne prepečenú kôrku. Lidlové zmesi sú super, dala som na odporúčania a som rada :-D Jediný problém čo mávam, je keď pridám po prvom miesení semienka - hocijaké, chlieb mi buď nenakysne, alebo pri pečení spľasne. Asi je to aj pekárničkou, akú máš ty?
evusik
@zuzanisko tých receptov je strašne veľa, mám niekoľko aj na Vareche niektoré pečiem len v pekárni, niektoré si dám v pekárni vymiesiť a vykysnúť a potom pečiem v rúre a niektoré robím len v rukách.... ale to záleží aj od nálady. Ináč na Vareche je veľa skvelých receptov. @sandratamer nedal by sa pridať tag "Domáca pekáreň" ?
pacik
sandratamer skús dať semienka hneď na úvod do vody, aspoň nemusíš sledovať zapípanie, ja to robím tak
mariaklara
Čo sa zasa stalo, písala som vám všetkým odpoveď a zmizlo to, kašlem dnes už na to, ráno zavčasu vstávam, idem na poradu do BA. Zajtra keď sa vrátim, všetkým vám odpoviem. Dobrú noc!
viedra
dakujem za recept skusim ale neako sa mi nikdy nepodari dobry chlebik musim skusit vaš recept dik
viedra
ja si už aj namyšlam že asi nemam kvalitnu DP mam SENCOR s jednym hmetačom
mariaklara
Evusik, keď kupuješ zmes, všimni si dátum spotreby. Mala si ju zaniesť naspäť od obchodu, určite by ti ju vymenili. Zuzanisko, ja keď som pekávala v elektr. trúbe, tak na spodok do trúby pod plech som dávala kastrólik s vodou. Sandratamer, ty ho pečieš skoro ako ja, tie semienka skús dávať hneď na začiatku. O mojich pieckach som písala v diskusii "Poraďte, prosím", kde pýtal radu kadely, nechcem sem o tom písať, aby niekto nepovedal, že sa opakujem. Dúfam, že mi to prepáčiš.
mariaklara
Ešte som zabudla pripomenúť, že toto bol chlebík pečený v Moulinex-ke v piecke s jedným hnetacím hákom. To bol ten posledný. Teraz pečiem v tej novej, priznám, že je ešte lepší.
gabiema
ahojte...ja tiež používam zmes z Lidlu, ale veľmi dobrý je z Hypernovy, kde je viac druhov a ešte z metra. Dobrý napad doplniť ingrediencie do hotovej zmesi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia