Foto: lollyteska
Priateľ sa mal vrátiť domov po dvojtýždňovom sústredení a keďže sme spolu neoslávili jeho narodky, chcela som mu upiecť niečo výnimočné, iné ako tortu, Zobraziť celý popisPriateľ sa mal vrátiť domov po dvojtýždňovom sústredení a keďže sme spolu neoslávili jeho narodky, chcela som mu upiecť niečo výnimočné, iné ako tortu, ktorú robím každému... A tak ma napadol cheesecake :) Môj prvý a môžem povedať že SKUTOČNE VYNIKAJÚCI! :) Robený z lásky! :) Recept som pospájala z viacerých iných a pri tvorení som dala veľký priestor fantázii - vyplatilo sa! :) Chutil všetkým, mal úspech po celom paneláku - s takou dobrotou sa predsa treba podeliť ;)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
(alebo sušienky) |
|
150 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
250 g |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 - 2 PL |
|
250 g |
|
1 ks |
|
|
|
2 - 3 PL |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
V prvom rade si pripravíme korpus. Ja som ako vždy improvizovala a tak som podrvila medovníčky, ktoré mi zostali z Vianoc (recept nájdete v mojich receptoch). Ak však také doma nemáme, podrvíme si bebekeksy alebo akékoľvek iné sušienky a zmiešame ich s roztopeným maslom. Túto zmes potom natlačíme na dno tortovej formy, ktorú máme vystlanú papierom na pečenie a boky si vysypeme múkou a tiež ich vystelieme keksíkovou zmesou. Dáme piecť tak na 15 minút do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
- 2
Kým sa korpus pečie, pripravíme si plnku. Do misky dáme tvaroh a kyslú smotanu, ktoré vymiešame s cukrom, vanilkovými cukrami a citrónovou kôrou pekne do hladka. Postupne za stáleho šľahania pridáme vajíčka a žltok. Na záver pridáme zlatý klas a múku a poriadne vymiešame.
- 3
Takto pripravenú zmes vylejeme na predpečený korpus a dáme na piecť na 180°C. Po štvrťhodinke teplotu znížime na 150°C a dopekáme ešte hodinu - ak treba aj viac - ja som cheesecake dopekala dobrých 15 minút, ale výsledok stál za to ;)
- 4
Po vybratí z rúry cheesecake ešte za horúca oddelíme od okrajov, aby nám neskôr nepopraskal. Z formy ho však nevyberáme, lebo ho musíme dokončiť a vyzdobiť lesným ovocím.
- 5
Ja som to spravila takto: Zamrazené ovocie som si zohriala v hrnci na miernom ohni, pričom som ho posypala kryštálovým cukrom. Po rozmrazení som ho poukladala na cheesecake. Šťavu, ktorá mi z neho vytiekla som si dala zovrieť do hrnca a pridala som k nej malinový puding (ktorý som si rozmiešala v deci vody - ako keď bežne robíme puding s mliekom). Takto mi vzniklo niečo, čo by som v momente zbaštila ale musíte sa teraz poriadne zaťať a vyliať túto voňavú pudingovú polevu na koláčik s ovocím :) Takmer hotový cake dáme chladiť aspoň na hodinku-dve.
- 6
Na úplný záver si ešte maniaci na detaily a puntičkári môžu vyzdobiť okraje cheesecakeu vanilkovými trubičkami a to tak, že každú jednu potriete roztopenou čokoládou a dookola priliepate okolo koláčiku :)
- 7
A konečne môžete rozkrojiť a vychutnať si nebíčko v papuľke :)
- 8
a v reze :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Veru potesil
no lebo to je tu taky folklor - cheesecake z tvarohu, tiramissu z natierkoveho masla, maslove kremy s herou atd, ale co je vrchol ktory sa tu viac-menej vyskytuje pravidelne je krabi salat bez kraba :-)