Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky fotorecept

amelie - fotkaamelie, 25. augusta 2010
Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept)
Foto: amelie

Nedavno som si na ferii kupila pecivo s ciernymi olivami, ktore mi velmi chutilo. Predavac sa iba smial, ked som sa usilovala od neho vymamit recept. Tak som experimentovala. Z povodnych petits pains tam zostali iba tie olivy. Navyse som skombinovala tri druhy muky, pecivo bolo povodne iba z hladkej psenicnej.

Suroviny

250 g
150 g
100 g
3 pl
3 pl
8 g
100 ml
200 ml
1 a 1/2 lyzicky
1/2 lyziicky
1 pl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Robila som niekolko pokusov, preto som na vymiesenie cesta pouzila radsej domacu pekaren. Kto si chce zacvicit, moze sa do toho pustit rukami. Suroviny som vkladala do pekarne v tomto poradi: vlazna voda, olej, vsetky 3 druhy muky, drozdie, provensalske bylinky, cierne korenie a sol. Program: cesto. Po vymieseni som cesto vyklopila na pomucenu dosku a pridala na vacsie kusy posekane olivy a nahrubo rozdrvene pinolky.

    Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zamiesila som ich do cesta.

    Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobre vymiesene cesto som rozdelila na 8 rovnakych dielov a urobila okruhle zemlicky, ktore som poukladala na plech vystlany papierom na pecenie.

    Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemlicky, alebo petits pains, ako ich tu volaju, som nechala kysnut na plechu este 30 minut a potom som ich dala piect do rury predhriatej na 200 stupnov. Po 10 minutach som teplotu rury znizila na 180 stupnov a dopiekla zemle dozlatista. Trvalo im to este nieco vyse 15 minut. Kazda rura pecie inak, preto je lepsie kontrolovat. Ked obratite zemlicku "hore nohami" a poklepete na spodok, ma zniet duto. Vtedy je akurat.

    Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemlicky su vyborne aj na pripravu talianskej bruschetty.

    Celozrnné olivovo-pinolkové žemličky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Krasne ! Olivy zapecene v zemlickach,rozkoch aj semiackovom
chlebe mam rada.Nepeciem doma ,kupujem vyborne cerstve z pekarne;-)
super, vyzerajú krásne ,iste chutia výborne, len sa zahryznúť. Ukladám a určite vyskúšam, lebo takéto celozrnné a tmavé pečivo veľmi ľúbime všetci. Chcem sa len opýtať, nemôžu tam ísť zelené olivy? tie máme radšej
cierne su horkasto-slane a zelene skor jemne nakysle. ak su to naozaj dobre olivy. nejedla som pecivo so zelenymi olivami, ale netvrdim, ze nemoze byt dobre. treba skusit, aj ja experimentujem :-) len, ak sa da, vyhni sa olivam v tych malych plastovych vrecuskach...
Ja mám olivy z Jordánska sú menšie aj s kôstkou a sú v slano m náleve. Hovoria že to sú najkvalitnejšie zelené olivy. Vyskúšam, kdo neskúsi, nič nezistí
S olivami som ešte nepiekla,a vyskúšam pre mňa trocha trocha neznáme.@ babi:olivy s kôstkou sú vraj kvalitnejšie,možná sa k tomu niekto vyjadrí.Nemám skúsenosti,lebo ich nikde neviem kúpiť.
frezia, mozno aj u vas budu mat v terne olivy na vahu. ani olivy v malych poharoch a plechovkach nie su celkom na zahodenie, dobre su najma grecke cierne olivy s kostkou.
Ja som skúšala už dávnejšie oboje olivy , pečivo mi chutí viac s čiernymi,ale určit vykôstkovať.Niekedy keď robím picu a nechce sa mi "špiniť"ruky-už som raz prišla o zub hoci som dávala pozor.

Pridaj komentár k receptu: