Urobíme lokšové cesto - uvarené prelisované zemiaky, polohrubá múka a soľ. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpustenou bravčovou masťou. Môžeme ešte posoliť (nemusíme), zrolujeme do rolády, Zobraziť celý popisUrobíme lokšové cesto - uvarené prelisované zemiaky, polohrubá múka a soľ. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpustenou bravčovou masťou. Môžeme ešte posoliť (nemusíme), zrolujeme do rolády, krájame a ukladáme na dobre vymastený plech. Pečieme z oboch strán.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Uvaríme si zemiaky v šupke, vychladíme. Ošúpeme, prelisujeme (ja ich meliem na mäsovom mlynčeku).
- 2
Pridáme polohrubú múku podľa potreby - ako na lokše. Pridáme soľ a cesto spracujeme, rozgúľame na plát asi 1 cm.
- 3
Pomastíme ho bravčovou masťou. Ak chceme slanšie drapáky, posypeme ešte soľou. Plán zrulujeme na roládu a krájame.
- 4
Ukladáme roládky na dobre vymastený plech a pečieme asi 20 minút. Potom obrátime a pečieme ešte asi 10 minút podľa potreby.
- 5
Drapáky som nazvala Cedrónske preto, lebo sa piekavali (aj stále pečú) v dedinkách pri potoku Cedrón, ktorý tečie cez Mojmírovce, Svätoplukovo a Cabaj - Čápor.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Juliana nevidím , že by si pridala dalšie dobré , rýchlé a jednoduché recepty .... ,že Ty si nanás zabudla ?
gordonko, 30. marca 2013 o 13:48
POZVÁNKA na stretnutie VARECHÁROV
Milé dámy a páni ,
dovoľujem si Vás pozvať na prvé stretnutie nás, ,, VARECHÁROV,, do Nitry , ktoré sa bude konať 11.5.2013 v reštaurácii ,, U ZLATEJ SVINI ,, s oficiálnym začiatkom o 15,oo hodine, ukončenie o 24,oo hod.
Podaktorí však prídu do Nitry skôr , preto nie je problém zísť sa aj predčasne v reštike.
Doprava do Nitry podľa vašich možností :
Pre tých , čo dôjdu vlakom či autobusom majú spred železničnej stanice v Nitre autobus MHD č.1,ktorý Vás zavezie priamo k ,,AMFITEÁTRU,, , kde sa reštaurácia nachádza ( reštaurácia je za plotom cez cestu vpravo) a budete ju vidieť priamo pri vystupovaní z autobusu MHD č. 1 .... je to 6. zastávka ..... pre istotu sa opýtajte či ste pri AMFITEÁTRI ..... keby niečo, zavolajte na mobil 0944 234 933 , buď vás budem navigovať ( tých čo dôjdu autom ), alebo prídem po Vás na stanicu. Parkovisko je vedľa reštaurácie.
ORGANIZAČNÉ POKYNY: Cena pre každého je rovnaká 15 € na osobu. Tí, ktorí chcú ubytovanie, treba mi to nahlásiť, aby som ho zahovoril. Platí sa priamo na mieste 10 € za posteľ, izby sú dvojposteľové.
V cene ,, 15 € ,, je prípitok, obed , káva , minerálka a v neskorších hodinách okolo 20 – 21 hod. kapustnica či hustá gulášová .....
.... ak má niekto problém zo stravou – vegetariáni či celiatici , treba mi dať vedieť , aby som objednal vhodnú stravu.
Robím podobné stretnutia pre ľudí čo si píšeme na PC a máme zaužívané , že každý účastník stretnutia donesie niečo na spoločný stôl , tuto by som k tomu navrhol nakoľko sme ,,VARECHÁRI,, nech je k tomu aj recept , ktorý si záujemcovia opíšu, ak donesiete niečo Vami urobené ..... tak, ako to bolo na ,,veľkom tvorivom stretnutí,, vo Vrábľoch .
...druhá vec je, že každý donesie ľubovolný darček do tomboly , netreba drahé veci, skôr niečo na pobavenie či pomôcku do kuchyne ...keď sme tí VARECHÁRI ...ale to už nechám na Vás.
Hudba bude z CD , kľudne mi poraďte nejaké hry pre zábavu, nech sa neopakujú stále tie moje.
POPLATOK 15,00 € je potrebné uhradiť poštovou poukážkou najneskôr do 30.4.2013 ( do správy pre prijímatela napíšte aj svoj nik nech vieme o koho ide )
na túto adresu : Alžbeta Heková,Tríbečská 1549,Topolčany 95501
.... ak máte nejaké otázky, či pripomienky kontaktujte ma na 0944 234 933 ,lebo e-mailom na
Pozývajte daľších ,,VARECHArov,, ... prepošlite pozvánku
Chtěla jsem se jen zeptat, jestli jste se za svobodna jmenovala Patúcová? Protože pokud ano, tak jste s mojí maminou chodila do 9.třídy do školy v Cabaji. Pokud jste to Vy, mám Vás pozdravovat od Jarky Uherové.
toto som už robila dvakrát -mne chutilo veľmi :
varecha.pravda.sk/recepty/krumplove-slky-z-budmerickej-iz...
je to vlastne to isté..len postup sa máličko líši..??
určite odskúšam aj tento tvoj recept...
mám veľmi rada jednoduché "babkovské" recepty...
želám ti pokojný deň :-))
tv.sme.sk/v/28120/mate-loksi-plne-zuby-spravte-si...
varecha.pravda.sk/recepty/sciskanyce/15511-recept.html...
děkuji za drapáky. Já je znám jako drapače od babky a maminky také z Cabaja. Celá léta jsem tento recept hledala. Včera jsem drapače udělala podle Vás a chutnaly tak,jako si pamatuji. A mimochodem, vzpomínka na Cabaj a na celou naši velkou rodinu byla krásná. Vzpoměla jsem si i na potok,který tekl přes babkinu zahradu. Moc děkuji jak za recept,tak i za vzpomínky.
Ještě prosím, když dělám drapače jako taštičky,mám pocit,že máma je několikrát po namaštění znovu vyválela a skládala ještě jednou. Pamatuji si to dobře?