Cedrónske drapáky

juliana - fotkajuliana, 9. novembra 2012

Urobíme lokšové cesto - uvarené prelisované zemiaky, polohrubá múka a soľ. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpustenou bravčovou masťou. Môžeme ešte posoliť (nemusíme), zrolujeme do rolády, Zobraziť celý popisUrobíme lokšové cesto - uvarené prelisované zemiaky, polohrubá múka a soľ. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpustenou bravčovou masťou. Môžeme ešte posoliť (nemusíme), zrolujeme do rolády, krájame a ukladáme na dobre vymastený plech. Pečieme z oboch strán.

30
porcií
40 min. minút
príprava
30 min. minút
na 200 °C

Suroviny

2 kg
400 g
3 KL




Postup

  1. 1

    Uvaríme si zemiaky v šupke, vychladíme. Ošúpeme, prelisujeme (ja ich meliem na mäsovom mlynčeku).

  2. 2

    Pridáme polohrubú múku podľa potreby - ako na lokše. Pridáme soľ a cesto spracujeme, rozgúľame na plát asi 1 cm.

  3. 3

    Pomastíme ho bravčovou masťou. Ak chceme slanšie drapáky, posypeme ešte soľou. Plán zrulujeme na roládu a krájame.

  4. 4

    Ukladáme roládky na dobre vymastený plech a pečieme asi 20 minút. Potom obrátime a pečieme ešte asi 10 minút podľa potreby.

  5. 5

    Drapáky som nazvala Cedrónske preto, lebo sa piekavali (aj stále pečú) v dedinkách pri potoku Cedrón, ktorý tečie cez Mojmírovce, Svätoplukovo a Cabaj - Čápor.

Diskusia k receptu

juliana
Tieto drapáky piekavali naše babičky i prababičky väčšinou v piatok ku kyslej fazuľovej polievke. V okrese Nitra ich robí veľa gazdiniek ešte aj dnes. Cesto sa môže ruľovať do rolády, alebo vaľkať ako lokeš, potom sa potrie masťou a skladá sa do taštičiek. Ja ich pečiem v rúre, ale niekto ich aj vysmáža na panvici. Vtedy sú mastnejšie a mäkšie. No moji synovia a manžel ich majú radi "chrumkavejšie"...
pacik
Tak o tomto som ešte nepočula, ale určite vyskúšam :-)
anina6
toto je pre mňa tiež niečo nové, ale ukladám a upečiem.
marianne
Bingo,3 suroviny,take zboznujem.Spravim nabeton,velmi sa mi to paci,ukladam si
juliana
Milí priatelia, mám aj recepty lacné, rýchle. Ak sa naučím dobre prácu s počítačom, postupne ich budem vkladať. Prajem Vám príjemnú sobotu v kruhu svojej rodinky!
iva63
@juliana..pozn ám receptik...moja mamina ich stále robí...nevoláme ich síce cedronské..ale iba drápaky-:))) pekný deň-:)
jahalno
WAW!! Tak na tento recept čakám, ani sama neviem od kedy. Pred 30 rokmi ich pekávala teta z Ivanky pri Nitre. Veľmi mi chutili. Nikto mi nevedel dať recept. Veľmi pekne ďakujem. Určite čoskoro urobím. A možno aj s tou fazuľovou polievkou.
juliana
Drahí priatelia, len nezabúdajte plech pred pečením dobre pomastiť bravčovou masťou. Ja niekedy pri obracaní pridám znovu masť. Niekto ich vysmáža priamo na panvici, ale vtedy nasiaknu do seba viac masti. Naši doma majú radi chrumkavejšie, tak ich trochu viac pripečiem.
coldbery
ušlo mi to.....:) robievam to,ale ako lokše a upečené to mastím tiež bravčovou masťou....teraz to skúsim podľa teba.....:)
juliana
Moje priateľky ich vysmážajú na panvici - vtedy sú mäkšie, nasiaknuté masťou. No moji doma ich majú radšej pečené na plechu. Ale plech predtým dosť vymažem bravčovou masťou. Deťom pečiem do ružova, ale manžel má rád trochu prihorenejšie. Mamička ich robievala v podobe šatočiek. No je to zdĺhavejšie. Mám veľa receptov "na rýchly spôsob".
marianne
@juliana robim akurat tvoje drapaky a uz ich mam nakrajane na roladky,chcela som sa ta opytat,ci ich este potom trochu rozvalkas alebo ich kladies na plech ako osie hniezda nerozvalkane...
marianne
Tak ako som vedela,tak som spravila a vynikajuce boli.Chcela som ich odfotit,ale nestihla som,zmizli z taniera bleskovo.Dakujem @juliana
qaroh
Tak ja som od vedľa...z Jarku a u nás sú to tiež drapáky a robia sa na panvici, ale skúsim aj tie Vaše na plechu.
gordonko
@Juliana @qaroh ....dievčence ste tak blízko Nitry a na stretko VARECHArou 11.5. 2013 v Nitre sa Vám nechce ????
@Juliana nevidím , že by si pridala dalšie dobré , rýchlé a jednoduché recepty .... ,že Ty si nanás zabudla ?
juliana
Na stretko sa už teraz prihlasujem. Sľubujem, že dám dovtedy na varechu viac receptov - mám ich dosť odskúšaných - takých babičkovských - jednoduchých. Gordonko, napíš presnejšie kde bude stretko...
gordonko
rad to dávam sem do komentou , ale je to rýchlejšie

gordonko, 30. marca 2013 o 13:48
POZVÁNKA na stretnutie VARECHÁROV
Milé dámy a páni ,
dovoľujem si Vás pozvať na prvé stretnutie nás, ,, VARECHÁROV,, do Nitry , ktoré sa bude konať 11.5.2013 v reštaurácii ,, U ZLATEJ SVINI ,, s oficiálnym začiatkom o 15,oo hodine, ukončenie o 24,oo hod.
Podaktorí však prídu do Nitry skôr , preto nie je problém zísť sa aj predčasne v reštike.
Doprava do Nitry podľa vašich možností :
Pre tých , čo dôjdu vlakom či autobusom majú spred železničnej stanice v Nitre autobus MHD č.1,ktorý Vás zavezie priamo k ,,AMFITEÁTRU,, , kde sa reštaurácia nachádza ( reštaurácia je za plotom cez cestu vpravo) a budete ju vidieť priamo pri vystupovaní z autobusu MHD č. 1 .... je to 6. zastávka ..... pre istotu sa opýtajte či ste pri AMFITEÁTRI ..... keby niečo, zavolajte na mobil 0944 234 933 , buď vás budem navigovať ( tých čo dôjdu autom ), alebo prídem po Vás na stanicu. Parkovisko je vedľa reštaurácie.
ORGANIZAČNÉ POKYNY: Cena pre každého je rovnaká 15 € na osobu. Tí, ktorí chcú ubytovanie, treba mi to nahlásiť, aby som ho zahovoril. Platí sa priamo na mieste 10 € za posteľ, izby sú dvojposteľové.
V cene ,, 15 € ,, je prípitok, obed , káva , minerálka a v neskorších hodinách okolo 20 – 21 hod. kapustnica či hustá gulášová .....
.... ak má niekto problém zo stravou – vegetariáni či celiatici , treba mi dať vedieť , aby som objednal vhodnú stravu.
Robím podobné stretnutia pre ľudí čo si píšeme na PC a máme zaužívané , že každý účastník stretnutia donesie niečo na spoločný stôl , tuto by som k tomu navrhol nakoľko sme ,,VARECHÁRI,, nech je k tomu aj recept , ktorý si záujemcovia opíšu, ak donesiete niečo Vami urobené ..... tak, ako to bolo na ,,veľkom tvorivom stretnutí,, vo Vrábľoch .
...druhá vec je, že každý donesie ľubovolný darček do tomboly , netreba drahé veci, skôr niečo na pobavenie či pomôcku do kuchyne ...keď sme tí VARECHÁRI ...ale to už nechám na Vás.
Hudba bude z CD , kľudne mi poraďte nejaké hry pre zábavu, nech sa neopakujú stále tie moje.
POPLATOK 15,00 € je potrebné uhradiť poštovou poukážkou najneskôr do 30.4.2013 ( do správy pre prijímatela napíšte aj svoj nik nech vieme o koho ide )
na túto adresu : Alžbeta Heková,Tríbečská 1549,Topolčany 95501
.... ak máte nejaké otázky, či pripomienky kontaktujte ma na 0944 234 933 ,lebo e-mailom na
Pozývajte daľších ,,VARECHArov,, ... prepošlite pozvánku
jeny
Výborné drapáky dělávala moje babička, jako děti jsme v Cabaji trávily každé prázdniny, byly to nádherné časy
miskakrampi
Dobrý den paní Juliano, dlouho jsem hledala recept na drapáky, které dělávala moje babička z Cabaja a já už je cca 8 let nejedla (od smrti mé babičky), konečně díky mé sestře - která je tady pod přezdívkou jeny našla recept, takže v nejbližší době určitě drapáky udělám.
Chtěla jsem se jen zeptat, jestli jste se za svobodna jmenovala Patúcová? Protože pokud ano, tak jste s mojí maminou chodila do 9.třídy do školy v Cabaji. Pokud jste to Vy, mám Vás pozdravovat od Jarky Uherové.
juliana
@miskakrampi , áno, volala som sa Patúcová a mali ste aj stretávku a tento rok organizujem ďalšiu. Ako sa volala mamička? Kde býva? Pozývam ju do Cabaja. napíš mi na mailovú adresu: jbrezinska@mail.t-com.sk
helika92
julana: Aj moji starí rodiča a aj mamina pochádzajú z Cabaj-Čápora, u nás sa tvojim drapákom hovorí drapače, robievam ich tak 2-3 krát do mesiaca, ale tiež v rúre, aj my máme radi chrumkavé. Sú fakt skvelé.
juliana
@helika92 , ako sa volali Tvoji starí rodičia? Ja drapáky robím každý piatok ku kyslej fazuli, niekedy ich je stovka zíde sa celá rodinka, napapajú sa i zoberú si so sebou domov. A ja mám z toho strašnú radosť. Manželovi jeden plech nechám trochu prihorieť - ľúbi celkom chrumkavé drapáky, tak nech má radosť.
jeny
Babička sa volala Anna Uherová
hubata
Ako to že mi tento recept ušiel, kde som bola v v roku 2013 hmmm..... Recepty z 3 vecí zbieram, lokšové cesto je najlepšie na svete a na Záhorí tento recept nepoznajú. Ako hovoria varecháčky: ku kyslej polievke, ale nič sa nepokazí ani dobrým bravčovým, prípadne deťom aj s makom alebo orechami. Ukladám do KK, vďaka za dobrý slovenský receptík a pekný popis receptu.
gubics
O tomto jedle som nikdy nepočula. U nás na Gemeri asi nie sú známe, ale ani tu na Východe som o nich nepočula.Možno ich poznajú ,ale pod iným názvom.Musím ich vyskúšať.
kubozmuro
Dobrý den,
děkuji za drapáky. Já je znám jako drapače od babky a maminky také z Cabaja. Celá léta jsem tento recept hledala. Včera jsem drapače udělala podle Vás a chutnaly tak,jako si pamatuji. A mimochodem, vzpomínka na Cabaj a na celou naši velkou rodinu byla krásná. Vzpoměla jsem si i na potok,který tekl přes babkinu zahradu. Moc děkuji jak za recept,tak i za vzpomínky.
Ještě prosím, když dělám drapače jako taštičky,mám pocit,že máma je několikrát po namaštění znovu vyválela a skládala ještě jednou. Pamatuji si to dobře?
juliana
Som veľmi rada, že som niektorým pripomenula jedno našich starých materí. Voľakedy ženy nemali čas, ani suroviny na zložité jedlá. Najviac využívali dostupné zemiaky a kapustu, ktoré si dopestovali v každej záhradke. V dedinkách okolo potôčika Cedrón sa drapáky piekli v každom dome. Je to jednoduché lokšové cesto, iba sa rozgúľa, potrie tukom, zroluje, krája sa a ukladá sa ležato na vymastený plech. Pečie sa asi 15 minúť, potom sa drapáky otočia a dopeká sa asi 10 minút - podľa trúby. Medzi pečením sa dá upratať celý dom - hahaha. Ja ich pečiem každý piatok ku kyslej fazuľovej polievke. No v poslednom čase recept vynovujem: Plech potieram olejom. Po uložení pokvapkám zvrchu aj drapáky a šup do trúby. Do cesta dám trošičku kvasníc a jednu kyslú pochúťkovú smotanu. Moja babička by si oblizovala prsty. Pri pečení stále na ňu myslím a cením si všetky staré matere, že "z ničoho vedeli vykúzliť chutné jedlo".
juliana
Milá kubozmuro ... ako sa volala Vaša babička. Možno som ju poznala.
kubozmuro
Babička se jmenovala Julia Ďurišová roz. Kováčová. Dědko byl Martin,myslím z Čápora. Ale ještě mám v Cabaji rodinu.Jenomže my se vidíme,bohužel,jenom na pohřebech a teď už asi ani to ne. Minulý rok zemřela poslední mamina sestra.
juliana
Ak prídete náhodou do Cabaja, ste u nás vítaná. Samozrejme, že som poznala Vašu babičku. Dám Vám aj veľa ostatných receptov mojej babičky. Ak môžete, napíšte mi na mailovú moju adresu: jbrezinska@mail.t-com.sk
ampara
@petruska22 som rada ,že si použila ten názov "pazďerňáky", takto si túto pochúťku pamätám z detstva,prázdniny som trávila u mojej babky v Šalgove(Svätoplukove). Tých milých spomienok bolo málo,babka bola despotická žena,nemala ma rada,ja ju tiež nie,ale mama ma tam šupla každé prázdniny do "služby". Asi som bola jediné dieťa,ktoré sa tešilo na koniec prázdnin,ale aby som nebola len negatívna, za tento recept ďakujem @juliana .
juliana
Drapáky som skúsila piecť na malom grile a boli super. Už aj lokše pečiem iba na grile...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia