Cedrónske drapáky
Autor receptu: juliana
Urobíme lokšové cesto - uvarené prelisované zemiaky, polohrubá múka a soľ. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpustenou bravčovou masťou. Môžeme ešte posoliť (nemusíme), zrolujeme do rolády, krájame a ukladáme na dobre vymastený plech. Pečieme z oboch strán.
30 porcií |
40 min. minút príprava |
30 min. minút na 200 °C |
Postup
- Uvaríme si zemiaky v šupke, vychladíme. Ošúpeme, prelisujeme (ja ich meliem na mäsovom mlynčeku).
- Pridáme polohrubú múku podľa potreby - ako na lokše. Pridáme soľ a cesto spracujeme, rozgúľame na plát asi 1 cm.
- Pomastíme ho bravčovou masťou. Ak chceme slanšie drapáky, posypeme ešte soľou. Plán zrulujeme na roládu a krájame.
- Ukladáme roládky na dobre vymastený plech a pečieme asi 20 minút. Potom obrátime a pečieme ešte asi 10 minút podľa potreby.
- Drapáky som nazvala Cedrónske preto, lebo sa piekavali (aj stále pečú) v dedinkách pri potoku Cedrón, ktorý tečie cez Mojmírovce, Svätoplukovo a Cabaj - Čápor.