Cedrónske drapáky

Autor receptu: juliana

Urobíme lokšové cesto - uvarené prelisované zemiaky, polohrubá múka a soľ. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpustenou bravčovou masťou. Môžeme ešte posoliť (nemusíme), zrolujeme do rolády, krájame a ukladáme na dobre vymastený plech. Pečieme z oboch strán.

30
porcií
40 min. minút
príprava
30 min. minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme si zemiaky v šupke, vychladíme. Ošúpeme, prelisujeme (ja ich meliem na mäsovom mlynčeku).
  2. Pridáme polohrubú múku podľa potreby - ako na lokše. Pridáme soľ a cesto spracujeme, rozgúľame na plát asi 1 cm.
  3. Pomastíme ho bravčovou masťou. Ak chceme slanšie drapáky, posypeme ešte soľou. Plán zrulujeme na roládu a krájame.
  4. Ukladáme roládky na dobre vymastený plech a pečieme asi 20 minút. Potom obrátime a pečieme ešte asi 10 minút podľa potreby.
  5. Drapáky som nazvala Cedrónske preto, lebo sa piekavali (aj stále pečú) v dedinkách pri potoku Cedrón, ktorý tečie cez Mojmírovce, Svätoplukovo a Cabaj - Čápor.