Foto: methi
porcií
Postup
-
1
Zmiešame múku so soľou. Pridáme vodu a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré na hodinu necháme zakryté "odpočívať". (Môžete ho nechať odpočívať dobre zabalené, aby neoschlo aj celú noc v chladničke.)
-
2
Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti väčšej pinpongovej loptičky.
-
3
Každú guľôčku sploštíme v dlaniach a obalíme v múke.
-
4
Postupne vaľkáme na placky. Placku preložíme ako je ukázané na obrázku a znova vyvaľkáme na tenko. Ak prekladáte, pravdepodobne sa vám nepodarí vyvaľkať okrúhlu placku, ale skôr v tvare Paratha placiek do trojuholníka.
-
5
Ak sa vám nechce prekladať, kľudne placku len vyvaľkajte na tenko do okrúhleho tvaru.
-
6
Panvicu poriadne rozhorúčime (rozhorúčenie je dôležité!). Placky opekáme na stredne silnom až silnom ohni. Keď placku položíme na panvicu, chvíľočku ju necháme opekať. Potom ju obrátime a čistou kuchynskou utierkou po celej ploche pritláčame jemne o panvicu.
-
7
Potom placku znova obrátime a opakujeme pritláčanie utierkou o panvicu. Počas pečenia ju často obraciame. Hotové placky odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké. Podávame vždy čerstvé.
-
8
Každú upečenú placku môžeme potrieť maslom.
- 9
S odležaným cestom sa vždy lepšie pracuje! Pred tým, než placku dáte na panvicu párkrát si ju prehoďte z ruky do ruky, aby ste ju otriasli od prebytočnej múky. Inak vám tá múka bude padať na panvicu a tam bude horieť. Zadymíte si tak celú kuchyňu. Týmto tiež predídete zbytočnému prášeniu múky po celom sporáku pri obracaní placiek.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 9
ked nemáš attu, tak radšej bežnú hladkú múku T-650, ja som raz skúšala použiť celozrnnú, ale dopadlo to na figu:-D ja osobne inú celozrnúú ako attu neodporúčam:-)
vdaka za krásny recept.
nech sa ti darí!!!
Krásné čapati, dokonce jsou i kočičí! Nikdy jsem nic podobného nezkoušela, mám velký respekt k tomuto receptu. Mám dotaz - podává se jako příloha?
Milá Haji ,áno podáva sa to ako príloha . Pozdravujem a želám krásny deň
Pekne chapatky, som rada, ze vam chutilo.
@haji chapati su ako priloha k jedlam typu subzi alebo kari bez stavy a zaroven sluzia ako "pribor". Pouzivaju sa na naberanie jedla. Tak vlastne sluzia vsetky indicke placky.
Methi a Montík, díky za navigaci. Se radši zeptám, bo mám mezery v praxi s cizokrajnými recepty. Jsem na starou dobrou klasiku, ale novinkám /pro mě/ se nebráním. Štěstí přeje připraveným. Díky, holky moje, za přiblížení! Přeji krásný den! U nás prší.
Opytanie je zadarmo a ako sa hovori, leniva huba hotove nestastie ;)