Tak toto je zas jedno z mojich najobľúbenejších jedál Jedla som ho prvýkrát ako dieťa na návšteve u tety. Chutil aj našim, tak ho Zobraziť celý popisTak toto je zas jedno z mojich najobľúbenejších jedál Jedla som ho prvýkrát ako dieťa na návšteve u tety. Chutil aj našim, tak ho mama robievala často-v pôvodnej podobe- teda s čerstvou zeleninou. V zime sme sa však zalizovali, že aká škoda, že sa nedá pripraviť, veď za oných čias bola v zime akurát cibuľa , kdeže paprika a paradajky! Ale mama sa vynašla - veď všetka tá zeleninka je v leči, skúsila- a skvelé. Ja ponúkam recept na moju verziu. A prečo bulharský? Asi kvôli množstvu zeleniny.
príprava
na 190-200 °C
Postup
-
1
Mäsko si nakrájame na rezne, posolíme, okoreníme a vyklepeme(musím tu napísať, že pôvodne sa malo mäsko klepať priamo v strúhanke, ale ja som veľmi "šikovná" a tak strúhanka bola nie len na rezňoch, ale všade) a obalíme v strúhanke. Ak ste zruční, klepte v strúhanke.
- 2
Rozšľaháme väčší počet vajec a troška posolíme a dáme tuk- olej, masť- kto čo používate- na panvicu rozohriať.
- 3
Keď má tuk teplotu vhodnú na vyprážanie, jednotlivé rezne (už obalené v strúhanke) namáčame v rozšľahaných vajciach a ihneď vyprážame na miernom plameni do zlatohneda.
- 4
Keď máme všetky rezne krásne zlatohnedé, do pekáča al. jenského skla dáme vrstvu leča(kto chce, môže pred tým do leča vmiešať rozotretý strúčik cesnaku) tak, aby pokryla celé dno nádoby v asi 1,5cm vrstve. Na to uložíme rezníky a zalejeme ich zas vrstvou leča.
- 5
Prikryté necháme v rúre dopiecť tak 50-60minút pri 190-200stupňoch. Ja toto jedlo pečiem vo veľkom hlbokom plechu. Ak urobíte viac vrstiev rezňov, musí byť medzi nimi lečo.
- 6
Po vybratí z rúry servírujeme šťavnaté a mäkkučké mäsko, my s ryžou, ale vhodné sú aj varené zemiaky alebo zemiaková kaša. Mäso je naozaj také mäkké, že s ním nemajú problém ani tí "menejzubí".
- 7
Nedá mi nenapísať, že v lete robievam pôvodnú verziu, teda namiesto leča cibuľu, papriku a paradajky pokrájané na prúžky, mierne ochutené soľou a korením a premiešané(pozor, paradajky pustia dosť šťavy, tak si prispôsobte množstvo)dám pod a nad rezne a vtedy aj pekáč potriem olejom, aby sa to nepripálilo. Tak vyskúšajte a nechajte si toto fajnové mäsko rozplynúť na jazyku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takto, bez toho leča som robievala Obrátené rezne, aj na tento recept je tu veľa variácií, každý ho robí inak, ale najlepší je z hovädzieho mäsa, vtedy vidieť, ako zmäkne.