Bulharský rezeň

Autor receptu: denyany

Tak toto je zas jedno z mojich najobľúbenejších jedál Jedla som ho prvýkrát ako dieťa na návšteve u tety. Chutil aj našim, tak ho mama robievala často-v pôvodnej podobe- teda s čerstvou zeleninou. V zime sme sa však zalizovali, že aká škoda, že sa nedá pripraviť, veď za oných čias bola v zime akurát cibuľa , kdeže paprika a paradajky! Ale mama sa vynašla - veď všetka tá zeleninka je v leči, skúsila- a skvelé. Ja ponúkam recept na moju verziu. A prečo bulharský? Asi kvôli množstvu zeleniny.

20 minút
príprava
50-60 minút
na 190-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäsko si nakrájame na rezne, posolíme, okoreníme a vyklepeme(musím tu napísať, že pôvodne sa malo mäsko klepať priamo v strúhanke, ale ja som veľmi "šikovná" a tak strúhanka bola nie len na rezňoch, ale všade) a obalíme v strúhanke. Ak ste zruční, klepte v strúhanke.
  2. Rozšľaháme väčší počet vajec a troška posolíme a dáme tuk- olej, masť- kto čo používate- na panvicu rozohriať.
  3. Keď má tuk teplotu vhodnú na vyprážanie, jednotlivé rezne (už obalené v strúhanke) namáčame v rozšľahaných vajciach a ihneď vyprážame na miernom plameni do zlatohneda.
  4. Keď máme všetky rezne krásne zlatohnedé, do pekáča al. jenského skla dáme vrstvu leča(kto chce, môže pred tým do leča vmiešať rozotretý strúčik cesnaku) tak, aby pokryla celé dno nádoby v asi 1,5cm vrstve. Na to uložíme rezníky a zalejeme ich zas vrstvou leča.
  5. Prikryté necháme v rúre dopiecť tak 50-60minút pri 190-200stupňoch. Ja toto jedlo pečiem vo veľkom hlbokom plechu. Ak urobíte viac vrstiev rezňov, musí byť medzi nimi lečo.
  6. Po vybratí z rúry servírujeme šťavnaté a mäkkučké mäsko, my s ryžou, ale vhodné sú aj varené zemiaky alebo zemiaková kaša. Mäso je naozaj také mäkké, že s ním nemajú problém ani tí "menejzubí".
  7. Nedá mi nenapísať, že v lete robievam pôvodnú verziu, teda namiesto leča cibuľu, papriku a paradajky pokrájané na prúžky, mierne ochutené soľou a korením a premiešané(pozor, paradajky pustia dosť šťavy, tak si prispôsobte množstvo)dám pod a nad rezne a vtedy aj pekáč potriem olejom, aby sa to nepripálilo. Tak vyskúšajte a nechajte si toto fajnové mäsko rozplynúť na jazyku.