Foto: vivaelin
Hovorí sa 100 ľudí 100 chutí. Je veľmi veľa verzií tohto receptu. Každá domácnosť má svoj najlepší recept. Moja mama robievala bryndzové halušky tak, Zobraziť celý popisHovorí sa 100 ľudí 100 chutí. Je veľmi veľa verzií tohto receptu. Každá domácnosť má svoj najlepší recept. Moja mama robievala bryndzové halušky tak, že bryndzu neupravovala. Mne takto neupravená bryndza zaťažovala žalúdok. Musím podotknúť, že v rodine iba mne. Tu je moja verzia receptu :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Olúpané surové zemiaky postrúhame na najjemnejšom strúhadle.
-
2
Do postrúhaných zemiakov pridáme múku a dôkladne vymiešame.
-
3
Z pripraveného cesta robíme halušky priamo do viacej osolenej vody. Ja som používam sito na halušky (kto má radšej menšie halušky, tak cesto si pripraví na drevenú dosku a malou lyžičkou porciuje halušky podľa seba do vriacej vody). Keď halušky vyplávajú postupne odoberáme z vrchu dierovanou varechou plávajúce halušky. Robíme to priebežne, aby niektoré neboli rozvarené a iné nedovarené. Na záver vodu z hrnca precedím.
-
4
Okvapkané halušky dáme do misy a omastíme troškou maste (môžeme použiť miesto maste maslo). Dobre premiešame aby sa nepolepili halušky medzi sebou. Do malej misky rozmiešame smotanu z bryndzou a pridáme k haluškám. Opäť dobre premiešame.
-
5
Opražíme na kocky pokrájanú (alebo ako má kto rád) slaninku. Slaninku servírujem na halušky tesne pred podávaním a pokvapkám vytopeným tukom.
Monzy, nie som vegetariánka. Prekvapil si ma tvrdením, že je to diétne jedlo. O tom som ešte nepočula :) Asi záleží, v ktorej kuchyni :D
Boxik, mne najviac chutili v Hrušove, na strednom slovensku. Tam som sa ich pre zmenu naučila jesť ja :D Ani ja som nenašla reštauráciu, kde by ich vedeli dobre uvariť, podľa mojej chuti :)