Bryndzové halušky

vivaelin - fotkavivaelin, 18. decembra 2012
Bryndzové halušky
Foto: vivaelin

Hovorí sa 100 ľudí 100 chutí. Je veľmi veľa verzií tohto receptu. Každá domácnosť má svoj najlepší recept. Moja mama robievala bryndzové halušky tak, Zobraziť celý popisHovorí sa 100 ľudí 100 chutí. Je veľmi veľa verzií tohto receptu. Každá domácnosť má svoj najlepší recept. Moja mama robievala bryndzové halušky tak, že bryndzu neupravovala. Mne takto neupravená bryndza zaťažovala žalúdok. Musím podotknúť, že v rodine iba mne. Tu je moja verzia receptu :)

2-3
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

330 g
100 g
2 l
1 ČL
1 ČL
50 g
30 g
100 g




Postup

  1. 1

    Olúpané surové zemiaky postrúhame na najjemnejšom strúhadle.

    Bryndzové halušky - obrázok 1
  2. 2

    Do postrúhaných zemiakov pridáme múku a dôkladne vymiešame.

    Bryndzové halušky - obrázok 2
  3. 3

    Z pripraveného cesta robíme halušky priamo do viacej osolenej vody. Ja som používam sito na halušky (kto má radšej menšie halušky, tak cesto si pripraví na drevenú dosku a malou lyžičkou porciuje halušky podľa seba do vriacej vody). Keď halušky vyplávajú postupne odoberáme z vrchu dierovanou varechou plávajúce halušky. Robíme to priebežne, aby niektoré neboli rozvarené a iné nedovarené. Na záver vodu z hrnca precedím.

    Bryndzové halušky - obrázok 3
  4. 4

    Okvapkané halušky dáme do misy a omastíme troškou maste (môžeme použiť miesto maste maslo). Dobre premiešame aby sa nepolepili halušky medzi sebou. Do malej misky rozmiešame smotanu z bryndzou a pridáme k haluškám. Opäť dobre premiešame.

    Bryndzové halušky - obrázok 4
  5. 5

    Opražíme na kocky pokrájanú (alebo ako má kto rád) slaninku. Slaninku servírujem na halušky tesne pred podávaním a pokvapkám vytopeným tukom.

Diskusia k receptu

bubu21
bryndzové halušky- mňam :D už aj ja sa ich chystám urobiť a robím ich tak isto.Super recept....
alexdidi
Super,ja miešam bryndzu s hustou kyslou smotanou,ináč rovnako ako ty.Pre svokru každý týždeň...
vierutt
Milujem bryndzové halušky, robím ich tak ako Ty, ale "mastím" ich vytopenu mastičkou zo slaniny, pri škvarkách nechávam len minimum
boxik
Slováci sa sporia o tom , kde sa varia najlepšie bryndzové halušky. Liptáci vás pokladajú za nevzdelancov ak nepoviete , že najlepšie sú ich. Suverénne najlepšie varí moja manželka , aj keď sa nepodaria musím chváliť, ale aby som pravdu povedal najlepšie som jedol v Strečne pri Žiline , kde mňa západniara nepoznajúceho túto dobrotu halušky naučili jesť.No a , aby sme prešli na opačnú stranu , nikdy si nedávajte bryndzové halušky v Bratislave , tam ich robia niekde až fuj. Oni majú predstavu , že aj túto slovenskú klasiku musia niečim vylepšiť , čo znalci potvrdia je nehoráznosť.Inak príjemné sviatky a ak si budete po nich obžerstvo liečiť práve haluškami ,,Dobrú chuť.´
monzy
Ahoj Vivaelin, že si ty vegetariánka? :-) Halušky sú "diétne jedlo", žiadne maslo, vytopená bravčová masť, ktorú zlejem zo slaninky. Tu neexistujú kompromisy :-) Tiež vraj robím dobré halušky, dokonca som ich minule robil na moje narodky na takej rodinnej párty... Zabrali lepšie ako tatarák... Maj sa krásne a požehnané vianočné sviatky všetkým dobrým kuchárom prajem...
vivaelin
Ďakujem Vám za príspevky, potešili ma. Som rada, že nie som sama, kto ich tak upravuje :D

Monzy, nie som vegetariánka. Prekvapil si ma tvrdením, že je to diétne jedlo. O tom som ešte nepočula :) Asi záleží, v ktorej kuchyni :D

Boxik, mne najviac chutili v Hrušove, na strednom slovensku. Tam som sa ich pre zmenu naučila jesť ja :D Ani ja som nenašla reštauráciu, kde by ich vedeli dobre uvariť, podľa mojej chuti :)
malina
Vivielin,tak jak jsi napsala-100 lidí,100 chutí.Mě trvala x let si zvyknout na "brynzové " halušky.Tak mě smrděla tepelně zpracovaná brynza.Na chleba jsem jí milovala,ale jinak ne.A teď bych se v ní mohla koupat.A nejvíc mi chutná ta májová,mňam.
vivaelin
malina, aj môjmu manželovi smrdí bryndza a preto ju nemá rád. Túto verziu halušiek si dá aj on. Možno si tiež časom zvykne :)
marika21
Ešte usmažím nakrájanú cibuľu a dám na hotové halúšky na tanieri. Potom slaninku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia