Brownies

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácií Camouflage a Flowers v Bratislave, 28. januára 2010
Brownies
Foto: vydavateľstvo Ikar

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

6-8
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
500 g
85 g
160 g
270 g
140 g
95 g
95 g
187 g
 štipka
Na polevu:
250 g
250 g
100 ml
2 pláty




Postup

  1. 1

    V mise vyšľaháme vajcia s cukrom. V ďalšej nádobe zmiešame kakao s nutelou a pridáme vyšľahané vajcia. Potom primiešame zmäknuté maslo, hrozienka, mandle a lieskové orechy, múku a soľ.

  2. 2

    Všetko spolu dôkladne premiešame a potom cesto vylejeme do formy na pečenie s rozmermi 40 cm x 40 cm vyloženej papierom na pečenie. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

  3. 3

    Poleva: Do hrnčeka dáme smotanu, čokoládu, maslo a kávu, uvedieme do varu a dobre vyšľaháme. Pridáme vyžmýkanú želatínu a premiešame. Hotovú polevu nalejeme na upečený korpus, uhladíme a dáme na 6 hodín odležať do chladničky.

  4. 4

    Náš tip: Brownies sú v poriadku, keď sú na povrchu suché s bledohnedými fliačkami, ale v strede sú už tmavé a pevné.

Diskusia k receptu

veronikak
Pred 2 dnami som tento zakusok piekla a je skutocne vynikajuci. Mam len niekolko poznamok:). Cesto by som lenvelmi tazko mohla vyliat na plech,kedze bolo uplne tuhe a dalo mi dost prace rovnomerne ho rozotriet na plechu s papierom:). Co sa tyka polevy,tam som nevedela ci slahat este za horuca,kedze k tomu nic nebolo napisane, tak som ju nechala vychladnut, potom slahala,ale v podstate nic sa neudialo...az ked som pridala namocenu zelatinu, pekne mi stuhla. Ani tu som nevedela, co znamena "vyzmykana zelatina"...vsetko ale nakoniec dopadlo dobre, fakt chutny...mnam.
sandratamer
Veď je tam napísané "uvedieme do varu a dobre vyšľaháme"-
Vyžmýkaná želatína znamená, že treba vyžmýkať tú namočené želatínu, ktorá je v surovinách..
clovak
dezert je vynikajúci, (dokonca ho zvládnem aj ja :-) ), len by ma zaujímalo ako prišiel na (konkrétne presne) 187g múky? Aj v knihe to má tak isto. :-)))
misel311
dobrý, chcela by som sa len spytať. tá múka čo tam je uvedená má byť polohrubá, hrubá alebo hladká.

a tej smotany má byť kolko.
ultragirl
kolko praskovej zelatiny by som mala dat, ked tu v UK nemaju platkovu?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia