Broskyňa Melba - rýchly letný dezert fotorecept

Juraj Hruška
šéfkuchár hotela Premium v Bratislave, 30. augusta 2010
Broskyňa Melba - rýchly letný dezert (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

250 g
4 ks
200 g
80 g
80 ml
 štipka
1/4 l
1 balíček




Postup

  1. 1

    Poháre dáme asi na pol hodiny schladiť do chladničky. Na spodok pohára dáme zmrzlinu.

  2. 2

    Cukor, červené víno, citrónovú kôru a maliny necháme zvariť, zmes rozmixujeme a vychladíme. Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom. Na zmrzlinu položíme vnútornou stranou broskyňu.

  3. 3

    Ozdobným vrecúškom nastriekame okolo hrubý pás šľahačky a prelejeme ho malinovo–vínovou zmesou. Môžeme ozdobiť grilážou alebo rôznymi plátkami sladkého cesta.

Diskusia k receptu

stefanm
...prečo mi to pripomenulo 60-70-té roky minulého storočia?To na nás v každéj cukrárni okrem habošov a špicov hľadeli šľahačkové poháre či už s jahodami,malinam alebo ananásom.Každú nedeľu po omši sme povinne chodili s rodičmi na šľahačku.
vcelka
Boli to krásne časy aj bez omše...:-) (Opomeňme vstup vojsk...)
No ale tento recept je ešte starší a vznikol na počesť austrálskej koloratúrnej speváčke Helen Mitchelovej, ktorá si v umeleckom svete vravela Nellie Melba, bol to prelom 19. a 20. storočia.
dobizu
Tak na tento dezert chodíme s partiou do reštaurácie a milujeme ho! Velikánska vďaka za recept, ktorý si hneď ukaldám do KK a na najbližšom stretku našej partie ním vďaka redakcii budem bodovať!!! A viete čo? Ja si ho urobím hneď zajtra! Hádam nebudem čakať až do stretka!!! A ešte by mi to všetko zjedli, ako ich poznám!!! :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia