Briošky (brioche)

honestka - fotkahonestka, 10. apríla 2010
Briošky (brioche)
Foto: honestka

TENTO RECEPT JE NIE na SLADKO, ale ako pridavok k predjedlam. "Brioche" je originalne francúzsky chlieb (pretože to je kysnuté cesto s kvasnicami) vyznačuje Zobraziť celý popisTENTO RECEPT JE NIE na SLADKO, ale ako pridavok k predjedlam. "Brioche" je originalne francúzsky chlieb (pretože to je kysnuté cesto s kvasnicami) vyznačuje sa bohatou, sladkou chuťou a lahodnou štruktúru, ktorá nam dava pocit, ze je to pečivo, nie chlieb. Radi ho jeme na raňajky s lekvarom, malsom, alebo paštetami ked cesto robievam sladke, ak "slane" tak ho pouzivam na dalsie upravy so salatmi, alebo ako doplnok k studenym misiam. Aj tvary su rozne. Piect ich v celosti, alebo individualne.

20 minút
príprava

Suroviny

1  kg
5  ks
3  ks
1  PL
1,5  cl
1/4  pohara
1-1.5  pohara
45  dkg




Postup

  1. 1

    Toto cesto si pripravime tak isto ako ktorekolvek ine kysnute cesto s tym rozdielom, ze ked je cesto uz takmer vymiesene zacneme postupne pridavat cele - nerozpustene maslo pokrajane na kocky, ktore su velmi makke. Takto sa cesto krasne zacne lesknut a miesime ho pokial je cele maslo spotrebovane. PROSIM VAS, TEKUTINY SI ku konci cesta PRILIEVAJTE postupne, my tu mame nikedy tak vemi suchu muku, ze potrebuje ovela viacej tekutin ako je v recepte uvedene, (preto som dala milieko nie uplne presne) takze kludne si mozete pridat (ubrat) podla potreby mlieka, tak aby ste vymiesili vlacne NIE VELMI TUHE CESTO.

  2. 2

    Takto pripravene cesto nechame kysnut na STUDENO (chladnicka) aspon 8 hodin, ja si ho preto miesim vecer pred spanim a rano je hotove na pecenie - potom bud upecieme briosku v chlebikovej forme, alebo ako pletenicku, ale castejsie robim jednotlive originalne briosky alebo ine 'buchticky'. Potrieme ich rozmiesanym vajcom a pecieme.

  3. 3

    Ak chceme brisosky SLADKE, tak postup zachovame s tym, ze do cesta pridame 1-2.5 pohara cukru. (Aj o cukre chcem povedat, ze sa to tu musi robit podla vasej chuti, lebo nas cukor tu je NIE velmi sladky) ... Dufam, ze budu chutit!

Diskusia k receptu

sovka62
Veľmi zaujímavé. Mám recept na briošky, ktoré sa majú piecť vo formičkách a s guličkou cesta na vrchu. Nikde som však také veľké formičky nezohnala a tak som to ani neskúšala. Ale tieto skúsim určite, už sa teším, ďakujem.
honestka
Sovka, ak mas plech na muffinky, tak si mozes v nich urobit tiez male briosky tak, ze urobis jednu buchticku vacsiu a potom malicky kusok druhej gulky vtlacis do priehlbinky povodnej buchticky. mozes potriet vajickom, ale cele ich potri az po nakysnuti!

Ja najcastejsie robim tak, ze si urobim sulok a tento jednoducho
" previazem" necham podkysnut, natriem vajickom a peciem.
Sladke su velmi fajnove, ale taketo bez cukru su lahodne k tym ostatnym jedlam ako salaty a sunkove misy.
Skus, nemas co pokazit, aj keby si ich urobila iba ako jednoduche buchticky.
Co spominas formicky, tie su originalne pomerne velke.

Ale ked ich robis takto samostane na plechu, su krasne upecene cele
gittka
sú fakt krásne a určite aj výborné:-)
frezia68
Honestka,najprv som ten recept obišla,lebo teraz obmedzujem biele a podobné pečivo,ale urobila som chybu.Je to pre mňa nóvum-večer zamiesiť a ráno piecť.A keď som niekedy ich piekla,bola to len napodobenina.Ďakujem a iste niekedy vyskúšam.
honestka
dakujem za comments, ano stoji za to ich niekedy upiect na obidva sposoby.
sjuz
veľmi pekné, ukladám a vyskúšam :)
mylan1
chcel by som sa spytat ake dlhe a ake su v priemere sulky co potom viazes..??
honestka
mylan: su tak do 2 cm siroke -15 cm-dlhe, treba len take, aby sa lahko previazalo, potom znova nakysnu.
forneta
moe oblúbené... mamo... chstaj kastró ideme na kwásek...xDxD a nehoworím to len preto še sme pohádanéé..mám len rada francúzsko... pam pam pidam pam papam pam... xDxDxD
forneta
po4kat... teras som si wšimlaa... niesu briošky francúzska kuchyna...??
honestka
Mas pravdu Forneta, je to original bohaty francuzky chlebik ktory sa pecie v roznych formach.
Nie sme pohadane, len som chcela vyjadrit moj nazor, pretoze som mala zaujem o to co ponukas, ale bola si troska tvrdohlava a mazala si vsetko co bolo moje, takze som sa nikam nedostala a nemam vlastne odpoved na co som sa originalne pytala.
Velmi tazko sa mi cita tvoj text nemozem ho v podstate dobre porozumiet pretoze je velmi skomoleny a naviac su tam znacky, ktorym nerozumiem uplne aj preto, ze byvam daleko z domoviny uz vela rokov, ale nechces to pochopit ...
forneta
nee... ja som to chápala ale kedše je tu toho na mna trochu vela tak píšem len tak rýchlo ako som zvyknutáá... a jediná dobrá správa tento týžden bola len tá ze ma zobrali na školu... a cela by som sa vám osptavedlniť za to... za weštko... naozaj... dnes ráno som si to uvedomila že čo sa wlastne stalo a čom urobila ja... a ked sa už síce ani nepamatám na čo ste sa pýtali (ale tuším že na to aké sú to recepty) tak wam dám nejako vedieť... a budem ešte potrebovať váš e-mail aby som vám to mohla poslať... mám to originál v EN ale je to aj v prekladači preložené (aj ked nekvalitne) do SK... a ešte raz vás prosím o prepáčenie...
honestka
ano, vysvetlila som ti moju pohnutku, ze nebolo to z rozmaru, ze som si nedokazala dobre precitat tvoj text a nakoniec vadilo to viacerym nielen mne. ked budes potrebovat, kludne sa na mna obrat nie som pomstychtiva osoba, naopak velmi mierumilovna a rada pomaham ked mozem-mam ake take skusenosti a vdacne ti poradim trebarz aj pri prekladani ked budes v uzkych.
a mozno ze tato konfrontacia aj tebe ukazala nieco nove. Je take porekadlo, kde sa hovori, ze: .. "na med chytis viacej vciel ako na ocot"... neviem to lepsie prelozit ale snad chapes v com je pointa, si sikovna a aj ked som recepty nekomentovala, vzdy som ich pozerala, lebo vela ich mas z netu...
a som rada, ze moje nove prispevky sa ti hodia.
honestka
to je spravne forneta, taka nas vzdy postavi do spravneho smeru a neboj, dostavame ju obcas vsetci a pokial nie je pomsty chtiva, tak je to ok
forneta
noo... neviem neviem... idem podla: ,,ako ty mne, tak ja tebe 5X" viem ze to je zle ale mne nikto neublizuje tak to ani nieje az také...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia