Briošky (brioche)

Autor receptu: honestka

TENTO RECEPT JE NIE na SLADKO, ale ako pridavok k predjedlam. "Brioche" je originalne francúzsky chlieb (pretože to je kysnuté cesto s kvasnicami) vyznačuje sa bohatou, sladkou chuťou a lahodnou štruktúru, ktorá nam dava pocit, ze je to pečivo, nie chlieb. Radi ho jeme na raňajky s lekvarom, malsom, alebo paštetami ked cesto robievam sladke, ak "slane" tak ho pouzivam na dalsie upravy so salatmi, alebo ako doplnok k studenym misiam. Aj tvary su rozne. Piect ich v celosti, alebo individualne.

20 minút
príprava

Postup

  1. Toto cesto si pripravime tak isto ako ktorekolvek ine kysnute cesto s tym rozdielom, ze ked je cesto uz takmer vymiesene zacneme postupne pridavat cele - nerozpustene maslo pokrajane na kocky, ktore su velmi makke. Takto sa cesto krasne zacne lesknut a miesime ho pokial je cele maslo spotrebovane. PROSIM VAS, TEKUTINY SI ku konci cesta PRILIEVAJTE postupne, my tu mame nikedy tak vemi suchu muku, ze potrebuje ovela viacej tekutin ako je v recepte uvedene, (preto som dala milieko nie uplne presne) takze kludne si mozete pridat (ubrat) podla potreby mlieka, tak aby ste vymiesili vlacne NIE VELMI TUHE CESTO.
  2. Takto pripravene cesto nechame kysnut na STUDENO (chladnicka) aspon 8 hodin, ja si ho preto miesim vecer pred spanim a rano je hotove na pecenie - potom bud upecieme briosku v chlebikovej forme, alebo ako pletenicku, ale castejsie robim jednotlive originalne briosky alebo ine 'buchticky'. Potrieme ich rozmiesanym vajcom a pecieme.
  3. Ak chceme brisosky SLADKE, tak postup zachovame s tym, ze do cesta pridame 1-2.5 pohara cukru. (Aj o cukre chcem povedat, ze sa to tu musi robit podla vasej chuti, lebo nas cukor tu je NIE velmi sladky) ... Dufam, ze budu chutit!