Brioška

mariana33 - fotkamariana33, 23. septembra 2013
Brioška
Foto: mariana33

Tento skvelý recept som zbadala dnes na FB...tak ma zaujal svojou jednoduchosťou, že som ho musela hneď otestovať...práve prebieha ochutnávka a keď teraz pozerám Zobraziť celý popisTento skvelý recept som zbadala dnes na FB...tak ma zaujal svojou jednoduchosťou, že som ho musela hneď otestovať...práve prebieha ochutnávka a keď teraz pozerám na deti a manžela, usudzujem, že im veeeeeeeľmi chutí:o)

6
porcií
120 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
250 ml
20 g
90 g
90 g
2
 alebo vanilková esencia
na potretie:
 trocha




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Pridáme vajcia, maslo, múku a vanilkový cukor, vymiesime a necháme poriadne vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na cca. 0,5cm a povykrajujeme kolieska. Na každé koliesko dáme kúsok čokolády.

    Brioška  - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne si vymastíme si plech na muffiny a začneme prekladať. Najskôr na polovicu.

    Brioška  - obrázok 2
  3. 3

    A ešte raz na polovicu.

    Brioška  - obrázok 3
  4. 4

    Do každej muffinovej jamky dávame po 3preložené kolieska. Necháme ešte kysnúť tak 20-30min. Potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou mlieka a dáme piecť na 180 °C do zlatista.

    Brioška  - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení môžme pre väčší lesk potrieť cukrovou vodou.

    Brioška  - obrázok 5

Diskusia k receptu

laurisia
Ale zabudla som pochváliť - máš ich veľmi pekné :-)
fialka49
Áno, aj u nás často rozvoniavajú a chutia. Plnievam ich aj slivkovým lekvárom, tvarohovou, makovou či orechovou plnkou alebo kombinujem do jednej mufinkovej jamky zložené jedno-dve koliečka lekvárové a jedno tvarohové či naopak alebo lekvárové s makom či rôzne kombinácie, na aké nám ide chuť.
mirkamt
@mariana33 , čo myslíš, mohli by sa piecť aj na obyčajnom plechu? Či by už nedržali 3 kúsky cesta spolu?
fialka49
Osobne by som si netrúfala piecť ich na obyčajnom plechu. Nepredpokladám, že by sa dokopy udržali a "spiekli" - lebo hotové, upečené majú časť, čo sa pečie v jamke mufinky, tvar "hríbika". Škoda, že briošku Mariana33 neodfotila z profilu, tam by si to videla.
Možno ti niekto iný poradí lepšie, toto je iba môj názor.
tothka
@mirkamt Dajú sa upiecť, ale musíš použiť také papierové mufinové košíčky čo majú pevný okraj , tie ti budú držať dobre tvar. Dostať kúpiť v cukrárskych potrebách
janocka84
Pekne fotky, ja som ho na FB nevidela, takze ukladam a odksusame :D
mariana33
@mirkamt na plechu by nedržali tvar...ale možno tie košíčky by ich mohli udržať, hoci neviem či sa veľmi papierové košíčky neroztiahnu...vyskúšaj a daj vedieť...
@fialka49 , aj ja už ľutujem, že som to tak neodfotila, je to ozaj ako hríbik:o)
denyany
ja som ich piekla podľa receptu z varechy a boli výborné, odporúčam. robila som ich v mafinovej forme a aj pekne vyzerali.
mirkamt
@mariana33 vyskúšala som už dávnejšie, briošky chutili. Poukladala som ich v košíčkoch na obyčajný plech tesne k sebe a mali tvar ako tvoje. Vďaka za receptík ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia